Vitaminer

Kosttilskud mod vitaminmangel.

Læs mere Skjul

Viser 1 til 24

Vitaminer

Hvorfor er vitaminer og mineraler vigtige?

Vitaminer og mineraler er nødvendige, fordi de holder alle kroppens funktioner i gang. Hvis man mangler et enkelt vitamin eller et mineral, kan det bringe kroppen ud af balance. De fleste af os får vitaminer og mineraler nok gennem en almindelig kost. Undtagelserne kan være D-vitamin og jern.

Hvad er årsagen til vitaminmangel?

Kun de færreste oplever vitaminmangel, da denne som oftest opstår hvis du spiser ensidigt eller utilstrækkeligt – hvis du eksempelvis lider af alkoholisme eller spiseforstyrrelser. En anden årsag til vitamin mangel kan også opstå hvis du har en langvarig sygdom, som nedsætter kroppens evne til at optage vitaminerne fra føden du spiser.

Raske mennesker der spiser en normal kost, får normaltvis ikke vitaminmangel.

Vitaminmangel behandles ved, at indtage store doser af vitaminet, indtil kroppen er mættet. Derefter fortsætter man med en mindre dosis, der skal sørge for, at man får vitaminer nok. Sunde kostvaner medvirker også til det.


Hvad er vitaminer?

Uden vitaminer intet liv. De er nødvendige for at opretholde livet. Vitaminer er kemiske stoffer med en såkaldt amingruppe. Kroppen har brug for disse stoffer. De er dermed vitale for kroppens overlevelse.

Begrebet vitamin kommer derfor fra begreberne vital (= for livet) og amin.

Hvordan virker vitaminer?

For få eller for mange vitaminer kan give sygdomme. For de fleste af os er der tilstrækkeligt med vitaminer i den kost, vi spiser, men for nogen kan det være nødvendigt at tage et tilskud.

Vi har brug for hele spektret af vitaminer for at kunne leve et sundt og langt liv.

Nogle mennesker tror fejlagtigt, at vitaminer kan erstatte mad eller reducere indtagelsen af mad, men det er ikke korrekt, da der hverken er kalorier, proteiner, mineraler, fedt eller vand, i disse, og de er nødvendige for korrekt optagelse og udnyttelse af vitaminerne.

Hvad er forskellen på vitaminer og mineraler?

Vitaminer er helt forskellige fra hinanden i alle henseender. Den eneste lighed mellem de to er, at de er nødvendige for at opretholde en sund krop og helbred.

En af de vigtigste forskelle mellem vitaminer og mineraler er, at førstnævnte er en organisk forbindelse, og sidstnævnte er en uorganisk forbindelse.

Mens Vitaminer kommer fra planter og dyr, får kroppen mineraler fra jord og vand.

Vitaminer kan differentieres som vandopløselige og fedtopløselige. Mineraler på den anden side kan opdeles i makro mineraler og spormineraler. Vandopløselige vitaminer skal tages med vand og de er ikke lagret i kroppen. Men fedtopløselige vitaminer bliver opløst i kroppens fedtceller og blive gemt ”til senere”.

Macro mineraler er de mineraler, der er nødvendige i store mængder af kroppen. Spormineraler behøves kun i små mængder. Rent kemisk, er mineraler langt enklere ende vitaminer. Mens alle vitaminer er nødvendige for kroppen, er alle mineraler ikke nødvendige.

Nogle af de vitaminer, der er nødvendige indbefatter vitamin, B, C, D, K og E. ? Calcium, magnesium, zink, iod, natrium, kobber, chrom, jern, svovl, mangan, kalium og phosphor, er nogle af de mineraler, der er væsentlige for kroppen.

Hvordan finder jeg ud af om jeg har vitaminmangel?

Normaltvis kan du få taget en blodprøve hos lægen som kan undersøge indholdet af de forskellige vitaminer i kroppen.

Du har vitaminmangel (avitaminosis), hvis du gennem en periode har fået så små mængder vitaminer i føden, at du har udviklet symptomer på vitaminmangel. De fleste af symptomerne på vitaminmangel er meget karakteristiske (klassisk vitaminmangel).

De mange forskellige vitaminer har specielle funktioner. Vi har brug for alle vitaminerne, for at vores krop kan fungere optimalt.

Se her nogle af de kendte symptomer på vitaminmangel for de enkelte vitaminer:

A vitamin: Nedsat evne til at se i svagt lys, tørre øjne og infektioner.

D vitamin: Knoglerne bliver ufuldstændigt mineraliseret. Voksne får blød knogler.

E vitamin: Nerveskader.

K vitamin: Man bløder lettere.

C vitamin: Sår er længe om at hele.

B1 vitamin: Sindsforvirring, lammelser, væskeudtrækninger.

B2 vitamin: Revner i mundvigene og på læberne.

B3 vitamin: Hududslæt, opkastning.

B5 vitamin: Nervebetændelse(forekommer meget sjældent).

B6 vitamin: Depression, blodmangel.

B12 vitamin: Blodmangel og skader på nervesystemet.

Biotin: Eksem og betændelsestilstand.

Folsyre: Blodmangel.

Vitaminmangel forløber forskelligt, alt efter hvilket vitamin du mangler. Det tager som regel lang tid - måneder eller år - før symptomerne opstår. I begyndelsen viser vitaminmangel sig ved, at du bliver træt, får nedsat muskelkraft og dårlig appetit. Senere får du de klassiske mangelsymptomer, afhængigt af hvilket vitamin du mangler. Symptomerne kan næsten altid behandles med det pågældende vitamin, uden at du får varige gener.