Vitaminer

viser 1 til 48 af 387 (9 sider )

Hvorfor er vitaminer og mineraler vigtige?

Vitaminer og mineraler er nødvendige, fordi de holder mange af kroppens funktioner i gang. Hvis man mangler et enkelt vitamin eller et mineral, kan det bringe kroppen ud af balance. 

De fleste af os får vitaminer og mineraler nok gennem en almindelig kost. Undtagelserne kan være D-vitamin og jern.

Hvad er årsagen til vitaminmangel?

Kun de færreste oplever vitaminmangel, da denne som oftest opstår hvis du spiser ensidigt eller utilstrækkeligt – hvis du eksempelvis lider af alkoholisme eller spiseforstyrrelser. En anden årsag til vitamin mangel kan også opstå hvis du har en langvarig sygdom, som nedsætter kroppens evne til at optage vitaminerne fra føden du spiser.

Raske mennesker der spiser en normal kost, får almindeligvis ikke vitaminmangel.

Hvad er forskellen på vitaminer og mineraler?

Vitaminer er helt forskellige fra hinanden i alle henseender. Den eneste lighed mellem de to er, at de er nødvendige for at opretholde en sund krop og helbred.

En af de vigtigste forskelle mellem vitaminer og mineraler er, at førstnævnte er en organisk forbindelse, og sidstnævnte er en uorganisk forbindelse.

Mens vitaminer kommer fra planter og dyr, får kroppen mineraler fra jord og vand.

Vitaminer kan differentieres som vandopløselige og fedtopløselige. Mineraler på den anden side kan opdeles i makro mineraler og spormineraler. 

Vandopløselige vitaminer skal tages med vand og de er ikke lagret i kroppen. Men fedtopløselige vitaminer bliver opløst i kroppens fedtceller og blive gemt ”til senere”.

Macro mineraler er de mineraler, der er nødvendige i store mængder af kroppen. Spormineraler behøves kun i små mængder. Rent kemisk, er mineraler langt enklere end vitaminer. Mens alle vitaminer er nødvendige for kroppen, er alle mineraler ikke nødvendige.

Nogle af de vitaminer, der er nødvendige indbefatter vitamin, B, C, D, K og E. 

Calcium, magnesium, zink, iod, natrium, kobber, chrom, jern, svovl, mangan, kalium og phosphor, er nogle af de mineraler, der er væsentlige for kroppen.