Vælg Kategori
Afføringsmiddel Lavement Stimulanser & stikpiller

Stimulanser & stikpiller

Hvad er stikpiller

Stikpiller er faste, prik -formede præparater designet til nem indføring i anus (endetarmsåbningen). De er normalt fremstillet af fast vegetabilsk olie, der indeholder medicin. Stikpillen opløses ved kropstemperatur og spreder sig gradvist over indersiden af ​​den nedre tarm (rektum), hvor virkningen af stikpillen absorberes ind i blodstrømmen.

Stikpiller bruges enten til at give en lokal behandling i endetarmen, eller som et alternativ til orale former for medicin (f.eks. ved kvalme eller hvis personen ikke er i stand til at indtage medicin gennem munden). Medicinen absorberes let fra endetarmen, da der er et rigt udbud af blodkar i dette område.

Sådan anvender du stikpiller

Gå på toilettet og tøm din tarm, hvis nødvendigt. Vask derefter dine hænder. Fjern eventuelle folie eller plastikindpakning fra selve stikpillen.

Du kan enten stå op eller ligge ned med det ene ben bøjet og det andet lige.

Forsigtigt, men fast skal du skubbe stikpillen op i endetarmen med den spidse ende først. Hvis det er nødvendigt fugtes enden af ​stikpillen med lidt vand. Skub selve stikpillen langt nok op, således at den ikke glider ud.

Efterfølgende skal du samle dine ben og sidde eller ligge stille i et par minutter. Du bør vaske dine hænder igen. Du bør ikke forsøge at tømme din tarm i mindst en time efter, medmindre stikpillen er et afføringsmiddel.

Andre nyttige råd

Når selve stikpillen endetarmen er smeltet kan der komme udflåd fra endetarmen. Nogle personer finder det derfor mere behageligt, at indsætte stikpillen før de går i seng fremfor i løbet af dagen. Hvis du indsætter stikpillen i løbet af dagen skal du være opmærksom på, at nogle stikpiller kan plette dit tøj. Du bør under alle omstændigheder følge vejledningen fra din læge.

Stikpiller er kun designet til indføring i endetarmen og må ikke indtages gennem munden. Hvis de ved et uheld sluges skal du konsultere din læge. Brug ikke dine stikpiller efter udløbsdatoen på pakningen.