Blodtryksmåler

Mål dit blodtryk med en blodtryksmåler

Hos Mecindo forhandler vi et bredt udvalg af Omron og Panasonic's blodtryksapparater, de er alle brugervenlige og fuldautomatiske, hvilket giver sikkerhed for dine målinger er korrekt udført.

En præcis blodtryksmåler gør det nemt og overskueligt at måle dit blodtryk i hjemmet.Hvad er en blodtryksmåler?

En blodtryksmåler, også kendt som et blodtryksapparat, er et mekanisk apparatet som kan anvendes til at måle dit aktuelle blodtryk.

Disse findes i mange forskellige varianter og fra mange producenter. Blodtryksmålere findes typisk i varianter der måler blodtrykket ved påsætning på fingre, håndled eller overarmen.

Her på siden finder du kun blodtryksmålere til brug på overarmen og håndleddet, da fingerblodtryksmålere generelt ikke anses som værende præcise.

Hvad kan du bruge en blodtryksmåler til?

Det er vigtigt at kunne måle dit blodtryk, for at afgøre hvorvidt dit blodtryk ligger på et normalt niveau, eller om du har enten for lavt eller for højt blodtryk.

For højt blodtryk er langt det mest udbredte, hele 250.000 danskere estimeres at have forhøjet blodtryk uden at vide det.

Med din egen blodtryksmåler til hjemmebrug kan du nemt foretage målinger i hjemmet, hvor et hvileblodtryk bedst måles. Forhøjet blodtryk er ikke i sig selv en sygdom, men en risikofaktor for på sigt at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

Hvor stort er et normalt blodtryk?

Dine egne blodtryksmålinger skal ligge på under 120/79 men over 99/59 for at være at betegne som normale.

Du kan anvende den nedenstående tabel som et hjælpemiddel til at afgøre hvor dit målte blodtryk kan placeres.
blodtryk tabel

Blodtrykskategorier forklaret:

 • For lavt blodtryk: Har du et blodtryk der ligger under 100/60 mmHg har du for lavt blodtryk (Hypotoni). For lavt blodtryk kan enten være medfødt eller skyldes traumer, chock eller visse sygdomme som Addisons sygdom. Rådfør dig med din læge hvis du gentagne gange måler et for lavt blodtryk
 • Normalt Blodtryk: Dit blodtryk falder indenfor det optimale interval. Fortsæt dine gode vaner og hold dit hjerte sundt.  
 • Let forhøjet blodtryk: Dette ses hos personer med et blodtryk der ligger på mellem 120 – 139 over 80-89. Hvis dit blodtryk befinder sig i dette interval, bør du forsøge at nedbringe det for at forebygge at det udvikler sig til forhøjet blodtryk. 
 • Forhøjet blodtryk: Hvis dit blodtryk ligger i intervallet 140-159/90-99 mmHg har du forhøjet blodtryk. Du bør rådføre dig med din læge omkring hvordan du bedst forholder dig ift. dette. Typisk vil en livsstilsændring og evt. blodtryksregulerende medicin blive anbefalet. 
 • Kraftigt forhøjet blodtryk: Hvis du ved gentagne målinger registrere at dit blodtryk er højere end 160/100 mmHg bør du rådføre dig med din læge hurtigst muligt for rådgivning omkring behandling af dette.  
 

Hvad betyder blodtryksnumrene?

Når du skal lave en måling af blodtryk er det vigtigt at du er i stand til at aflæse målingen korrekt.

Når du måler dit blodtryk vil du blive præsenteret for to tal:

 • Systolisk tryk (det øverste/store tal): Det systoliske tryk er det tryk, der opstår i pulsårerne, mens hjertet trækker sig sammen og presser blodet ud i kroppen.
 • Diastolisk tryk (det nederste/lille tal): Det diastoliske blodtryk. Det er det tryk, der er i pulsårerne, mens hjertet afslappes mellem to slag og fyldes med blod.

En blodtryksmåler måler både det systoliske og det diastoliske blodtryk som udtrykt i millimeter kviksølv (mmHg). En måling på f.eks 120/80 mmHg betyder altså at der er et Systolisk tryk på 120 over et diastolisk tryk på 80 millimeter kviksølv.

Hvilken blodtryksmåler bør jeg anvende?

Hvilken blodtryksmåler du bør vælge afhænger meget af din brugssituation.

Vi anbefaler de følgende 4 tommelfingerregler til valg af blodtryksmåler:

 • Det anbefales helt at undgå fingerblodtryksmålere, da pålideligheden ved disse kan være svingende.
 • En blodtryksmåler til overarmen er typisk mere præcis end en til håndleddet.
 • Vælg altid en blodtryksmåler der er klinisk valideret, da dette sikrer højere pålidelighed og bedre samspil mellem evt. læge/sygehus.
 • Vælg manchetter i den korrekte størrelse – de medfølgende er ofte passende, men for nogle er det nødvendigt at tilkøbe manchetter i en anden størrelse.

Her på mecindo.dk fører vi et udvalg af blodtryksmålere til både overarmen og håndledet.

Vi anbefaler særligt de følgende 3 blodtryksmålere. Hvilken der er den rette til dig, afhænger helt af hvad du skal bruge den til.


Omron M2: Simpel og præcis blodtryksmåler der gør hvad man forventer

1

Klinisk valideret, fuldautomatisk blodtryksmåler som passer til de fleste personers behov for hurtig og præcis blodtryksmåling.

Perfekt for dig der vil kende dit blodtryk uden at skulle læse lange manualer.

Køb Omron M2 her


Omron M3 Comfort: Avanceret blodtryksmåler med en særlig manchet

2

Denne populære blodtryksmåler kan gemme blodtryksprofiler for to 

personer, udregner automatisk et gennemsnit af 3 målinger og leveres med en manchet af meget høj kvalitet.


Omron M7 IT: Det ypperste indenfor blodtryksmålere

3

Denne blodtryksmåler benytter den avancerede "Intellisense"-teknologi, der giver en behagelig og kontrolleret oppumpning uden behov for forudindstilling.

Apparatet kan lagre op til 100 målinger i hukommelsen og foretage gennemsnitsberegninger.


Hvem bør især anvende en blodtryksmåler?

Alle kan have fordel af at måle deres blodtryk en gang imellem, men for nogen er det en særligt god ide at have en blodtryksmåler i hjemmet:

 • Personer der er diagnosticeret med forhøjet blodtryk
 • Alle der er i gang med et behandlingsforløb for forhøjet blodtryk, og ønsker at holde øje med dets fremgang.
 • Personer der er i særlig fare for at udvikle forhøjet blodtryk.
 • Gravide kvinder som oplever forhøjet blodtryk i forbindelse med deres graviditet.

Hvad er forhøjet blodtryk?

Forhøjet blodtryk kaldes på fagsprog for hypertension. Betydningen er, at trykket i kroppens pulsårer er højere end det, der defineres som normalt. Forhøjet blodtryk er en belastning for hjerte og kredsløb og giver risiko for, at man udvikler blodpropper, hjerneblødning og hjerteinfarkt. Med en elektronisk blodtryksmåler kan du selv nemt og smertefrit måle dit blodtryk.

Hos Mecindo forhandler vi et bredt udvalg af særligt Omron blodtryksapparater, de er alle brugervenlige og fuldautomatiske, hvilket giver sikkerhed for dine målinger er korrekt udført.

Apparaternes teknologi varierer vi anbefaler Omron M3 det er et velegnet apparat til enkeltstående målinger. Mere avancerede modeller som Omron M7 It og Omron RS8 har programmer med hukommelse, der gør det muligt at følge med i dine blodtryksdata over tid.

Hvem har øget chance for forhøjet blodtryk?

Der er flere ting, der øger risikoen for at få højt blodtryk. Det gælder fedme, diabetes, for lidt fysisk aktivitet, højt alkoholindtag, højt saltindtag og høj alder.

Hvis du har mistanke om, at du har forhøjet blodtryk, skal du kontakte din læge, og denne vil efter gentagne blodtryksmålinger over en periode kunne diagnosticere, om du er i risikogruppen og sætte dig i den rette medicinske behandling.

Hvad gør jeg, hvis jeg måler for højt blodtryk?

Hvis du måler et forhøjet blodtryk, bør du vente 5-10 minutter og foretage testen et par gange mere. Hvis du stadig måler et forhøjet blodtryk bør du rådføre dig med din læge.

Hvis du gentagne gange måler et meget højt blodtryk (over 180/110) og samtidigt oplever symptomer som brystsmerter, vejrtrækningsproblemer, rygsmerter, syns- og taleforstyrrelser bør du omgående opsøge skadestue/vagtlæge.

Kan forhøjet blodtryk behandles?

Forhøjet blodtryk er ikke en sygdom i sig selv, men et symptom på et underliggende problem. Ofte vil en livsstilsændring der inkludere mere motion blive forslået.

I andre tilfælde er det nødvendigt med blodtrykssænkende medicin. Du bør altid rådgive dig med din læge inden du begynder at benytte medicin imod forhøjet blodtryk.

Du kan læse mere om forhøjet blodtryk på Hjerteforeningens hjemmeside


Læs mere Skjul