Inca bær

Inca bær kommer fra højtliggende tropiske områder i Sydamerika. Denne eksotiske og lækre frugt vil ikke kun tantalise dine smagsløg, men takket være dens brede vifte af sundhedsmæssige fordele sætter den sig i en klasse for sig selv.

Gyldne bær (Physalis peruviana) er ikke et egentligt bær. Det kommer fra tomat familien, og er tæt forbundet med jordtomaten kendt som tomatillo. Kaldet "aguaymanto" i Peru, da de gyldne bær ligner små gule tomater. Nu er inca bær på vej ind i de amerikanske helsekost butikker som den nyeste super food.

Inca bær smager moderat søde, med en let citrus tone.

Selvom de er nye på markedet i USA, har Inca bærerne en lang tradition for eksport og brug i Europa, Mellemøsten og Kina. I 1800-tallet blev de først bragt til Europa og senere kommercielt dyrket i Sydafrika, hvor de kaldes Cape stikkelsbær, og hvor de hurtigt blev en daglig handelsvare.

Lavt  kalorieindhold

Inca bær har kun omkring 53 kalorier per 100 gram, som er mængden af en typisk servering. De indeholder vitaminerne A, C, E, K1, B1, B2, og B3, samt fedtsyrer og phytosteroler. Spormængder af calcium og jern, samt andre mineraler, findes også i inca bær. Men deres superevner, kommer ikke fra deres næringsværdi.

Højt  antioxidantindhold

Denne unikke frugt har specialiserede antioxidanter, herunder polyphenoler og carotenoider, som kvalificerer den som et super food nyttigt for dets anti-inflammatoriske og andre helbredende egenskaber. Forskning har fundet, at anvendelse af inca bær ekstrakt i mod kræft, diabetes og forhøjet blodtryk, har en positiv effekt. Bærrene har også lever og nyre beskyttende egenskaber.

En nylig undersøgelse viste, inca bær ekstrakt giver en forbedret nyrefunktion efter nyreskade. Tilsyneladende, deres unikke antioxidant magt er nøglen til deres helbredende værdi.

Helende kraft

Det primære stof i inca bær, der synes at gøre den helbredende er en gruppe af naturligt forekommende steroide lactoner kaldet "withanolider." Hele planten, ikke kun frugten, indeholder withanolider. De fire vigtigste withanolider er blevet isoleret fra planten, sammen med opdagelsen af ni hidtil ukendte withanolides.

Withanolides er også det, der giver Ashwagandha sin værdi som en adaptogen lægeplante. Betydelig forskning er blevet udført på Ashwagandha, som ofte betegnes indisk ginseng, på grund af dens fordele for det endokrine system. Withanoliderne i inca bær anses for at have tilsvarende virkninger, herunder anticancer fordele.

Selvom at slå kræft med planter alene er kontroversielt, kan disse inca bær, muligvis, grundet sit indhold af withanolides være nyttige som en supplerende behandling. Forskning tyder på, at den kraftfulde inflammatoriske cytokin tumornekrosefaktor-alpha undertrykkes i nærvær af withanolider.

Se her de påståede 10 helbredende egenskaber af det Gyldne Inca bær:

  • Antioxiderende virkning
  • Cancer beskyttende virkninger
  • Bakterie dræbende
  • Nyre beskyttende virkninger
  • Lever beskyttende virkninger
  • Sænker feber
  • Sænker blodsukker
  • Modulerer immunfunktionen
  • Reducerer inflammation
  • Vægttab fordele

En ny Super Food

Inca bær med deres høje antioxidant værdi og lave sukkerindhold kan anvendes hvis du er på diæt, eller under en diabetisk kost. Du kan anvende Incabær til salater, yoghurt og færdigretter.

Selvom essentielle fedtsyrer kun udgør 2% af frugten, er olieindholdet hovedsageligt linolsyre. Dens lave mættet syre indhold og høje phytosterolindhold gøre den anvendelig for dem på kolesterol og triglycerid-sænkende diæter.

Det naturlige sukkerindhold er hovedsageligt saccharose. Det er meget lavt i fruktose, og med kun 0,5% saccharose, er det en velsmagende sød kilde til ernæring mens du er under et vægttab.

Ligesom mange andre af Amazonas og Andes vegetabilske fødevarer, er gyldne bær(Inca) fyldt med C vitamin. Der er mere C-vitamin i denne eksotiske frugt end i pærer, ananas eller blommer, og kun lidt mindre end citrusfrugter.

Sådan bruges Gyldne Inca Bær

Forskere er kun lige begyndt at opdage den fulde værdi af denne frugt, men hvorfor vente med at nyde det? Overvej at tilføje en håndfuld gyldne inca bær til din morgen protein smoothie. Naturlige helseprodukter, der indeholder gyldne inca bær inkluderer drikkevarer, yoghurt, sukker-fri konserves, smoothies. Selvfølgelig kan du også gå efter den hele tørrede frugt som du kan finde her på siden.

Når frugten tørres har de en karakteristisk bronze orange farve. Inca bærerne giver dig en fantastisk smagsoplevelse - sødme med en fin og delikat sur finish. Smagen er så unik, du bare er nødt til at prøve dem selv.

Inca bær er den sydamerikanske superfood, naturens ernæringsmæssige kraftcenter.

Nylige undersøgelser har vist at inca bær har en højeren antioxidant kapacitet end Goji bær og andre større tørrede frugter. Tørrede Inca bær er meget høj i fiber med 19g fiber pr 100 g. Dette gør dem mere fiberrige end en kop en fiberrig morgenmadskorn eller en salat sandwich på fuldkorn brød.

Men vigtigere endnu – Inca bær indeholder opløselige fibre som er nødvendige for at kontrollere appetitten og reducere kolesterol reabsorption i tarmen. De indeholder en lang række næringsstoffer, herunder C vitamin, kalium og fosfor og et naturligt lavt natriumindhold.


Ingrediens Mængde (100g)
Energi 1220 kJ
Protein 7,3 g
Fedt 3,4 g
- heraf mættede 0,5 g
Kulhydrat 49 g
- heraf sukkerarter 41 g
Fibre 19,1 g
Natrium <1 mg
Kalium 1500 mg
Fosfor 220 mg
Kalcium 24 mg
Jern 3,1 mg
C vitamin 9,2 mg