Forkølelsessår
Effektiv behandling af Forkølelsessår
Hvad er forkølelsessår?
Forkølelsessår er en irriterende plage. 90 procent danskere bærer virussen (HSV1), der fører til forkølelsessår, men kun 20-30 procent oplever jævnlige udbrud.
Først kommer der små blærer, og når de sprænger, dannes der sår. De sviende sår omkring munden, kan genere i flere dage og hvis forkølelsessåret ikke bliver behandlet i tide, kan det udvikle sig til større sår.
Hvad er årsagen til HSV virussen og hvad er symptomerne på forkølelsessår?
Cirka 90 procent af den voksne befolkning har antistoffer mod HSV-1 i deres blod. Omkring 25 procent af den voksne befolkning har antistoffer mod HSV-2 i sig. Forkølelsessår smitter kun ved direkte kontakt. Det første udbrud ses hyppigst hos børn inden for 3. til 5. leveår.
Der findes to typer af herpes simplex virus:
- HSV1 – Er den mest almindelige type, hvilket typisk forårsager forkølelsessår (oral herpes)
- HSV2 - Forårsager genital herpes på kønsdelene.
HSV invaderer cellerne i overhuden (det yderste lag af huden), og forårsager små væskefyldte blærer. Virussen bevæger sig fra overhuden, langs nervebanerne, til rødderne af nerverne, hvor den bliver inaktiv. En senere svækkelse af immunforsvaret, kan føre til en reaktivering af virussen og dermed opstår der et forkølelsessår.
Nogle personer har kun milde symptomer eller ingen overhovedet. Det første udbrud starter en-tre uger efter, at virussen har inficeret den pågældende person. Virussen aftager spontant inden for et par uger. Hvis virussen ”genaktiveres” vil forkølelsessåret og blærerne vende tilbage.
Det første symptom på et udbrud af forkølelsessår er en ubehagelig prikkende fornemmelse i huden. Efter et kort stykke tid vil en række væskefyldte blærer fremkomme, når disse sprænges, opstår der små sår. Sårene bliver dækket af skorper, der typisk falder af efter 8 til 10 dage. Virussen kan spredes og er smitsom, indtil sårene er helt dækket af skorper.
Omkring 20 procent af de mennesker der er smittet med HSV har tilbagevendende anfald af forkølelsessår i hele deres liv. Hos børn kan virussen inficere munden og halsen. Infektionen kan være ledsaget af feber og generelle smerter.
Hvad kan forebygge og behandle forkølelsesår?
- Undgå direkte kontakt med forkølelsessåret. Du kan smitte dig selv ved berøring og til alle dele af kroppen, herunder fingre og kønsorganerne.
- Vask dine hænder efter berøring af læberne.
- Undgå at pille i såret, da det kan resultere i en bakteriel infektion af såret.
- Menstruation, feber, stres og sygdom kan forårsage en reaktivering hos nogle mennesker. Hos andre personer er der ingen påviselig årsag.
Hvordan kan forkølelsessår behandles?
Behandlingen bør påbegyndes så snart de første symptomer viser sig. En hurtig indgriben kan ofte reducere længden af udbruddet af den smitsomme periode. Tilbagevendende, alvorlige angreb kan behandles med receptmedicin.
Udviklingen af sygdommen er forskellig fra person til person. Nogle mennesker vil opleve få, eller ingen, reaktiveringer mens andre har tilbagevendende udbrud. Gentagelser synes at blive mindre hyppige med alderen.
Et simpelt forkølelsessår går over af selv og kræver derfor ingen behandling. Er man stærkt generet af sine udbrud af forkølelsessår, kan man bruge en salve, med indholdsstoffet Aciclovir, den angriber virus og kan afdæmpe symptomerne. Er der ikke effekt, kan lægen udskrive en recept på Aciclovir tabletter, som virker lidt kraftigere. Både salve og tabletter skal dog tages, så snart man mærker begyndende symptomer.