Migræne

Migræne piller til behandling af migræne smerter.

Hvad er årsagen til migræne?

Det underliggende problem der fører til migræne er endnu ikke fastlagt. Migræne er årsagen til ca. 20 procent af personer der lider af hovedpine. Migræne er sandsynligvis resultatet af en række komplekse forandringer i nerver, blodkar samt den kemiske signalering i hjernen.

Herunder er nogle af de faktorer der er identificeret som værende forbundet med migræne:

  • Du har familiemedlemmer der lider af migræne
  • Du har længerevarende muskelspændinger og stress
  • Du indtager større mængder af alkohol
  • Du ryger eller udsættes for tobaksrøg
  • Du har søvnmangel
  • Du er P-pille bruger og oplever hovedpine ved menstruation.

Migræne er kendt for at påvirke flere kvinder end mænd og er ofte kroniske. I ekstreme tilfælde kan det være invaliderende og medføre mange sygedage for den ramte.

Visse fødevarer såsom chokolade, nødder og gærede/ syltede krydderier samt fødevarer der indeholder aminosyre tyramin (lagret ost, rødvin, røget fisk), samt fødevarer der indeholder konserveringsmidler og kunstige sødestoffer er knyttet til migræne.

Hvad er symptomerne på migræne?

Migræne opleves normalt som en dunkende smerte på den ene side af hovedet med en tilhørende kvalme og følsomhed over for lys og lyd. Der er forskellige typer af migræne. De mest almindelige er følgende:

  • Migræne med aura, her udvikler auraen sig før selve hovedpinen opstår. Auraer omfattes af den ramte, som blinkende lyspletter og visuelle forandringer. En ud af tre personer med migræne har auraer.
  • Migræne uden aura
  • Migræne uden hovedpine. Selvom migræne er en form for hovedpine, oplever nogle personer, at de får symptomer, især aura, men ingen hovedpine udvikler sig.

Migræne har tendens til at følge fem trin.

Prodromal stadiet kommer før hovedpine (ofte timer eller endda dage før) og varierer fra person til person. De varslende symptomer omfatter generel utilpashed, dårligt humør, træthed, ændringer i appetit, trang til visse fødevarer, gaben og temperaturændringer i ekstremiteterne (som varme ører eller en kold næse). Mange mennesker med langvarige migræne kan genkende deres prodromstadie selv om de ikke fuldt ud kan beskrive, hvad de føler er forkert.

Aura får omkring én ud af tre mennesker - et advarselssymptom lige før hovedpinen begynder, det varer 10 til 15 minutter. Disse auraer omfatter ofte visuelle symptomer såsom blinkende lyspletter.

Hovedpine en dunkende og pulserende følelse, der som regel er værre på den ene side af hovedet. Smerterne kan variere og opstår generelt om morgenen, hvilket gradvist bliver forværret over en times tid. Smerterne kan være ledsaget af andre symptomer som kvalme, opkast, svimmelhed og synsforstyrrelser.

Følsomhed over for høje lyde og lys. Almindeligvis varer dette fra et par timer til en eller to dage i nogle tilfælde. Symptomer vil gradvist dæmpe sig,søvn kan afhjælpe dette.

Postdromal eller restitution. De fleste personer kan genkende visse symptomer, når hovedpinen er væk, især udmattelse og sommetider sult.

 

Hvilke behandlinger findes der?

Migræne skal diagnosticeres af en læge for derved at afklare lidelsen, så de udløsende faktorer eventuelt kan undgås. Medicinsk behandling kan derefter opstartes, hvis din migræne er hyppig, kan lægen ordinere en forebyggende behandling.

De enkelte behandlinger og virkningen heraf er individuel fra person til person. Generelt er der flere forskellige slags smertestillende tilgængeligt som håndkøbslægemidler såsom Paracetamol (Panodil, Pamol og Pinex alternativ), Panadol, Solpadeine eller ibuprofen (Ipren og Ibumetin alternativ) og Nurofen er alle nyttige til at lindre symptomerne.