Mærker

Birkesfrø

Birkes er valmuefrø. Der findes to slags, blå birkes og lyse, hvide birkes. De blå er en smule større end de hvide. Disse små frø kan - foruden brugen i bagværk anvendes som tilbehør i eksempelvis salater, pastaretter, eller drysses over yogurten


Crazy Jack Birkesfrø
content

6x50 Gram

Ikke på lager

149,95 kr.

Viser 1 til 1 af 1 (1 sider)

Birkesfrø

Hvad er Birkesfrø?

Birkes er valmuefrø. Der findes to slags, blå birkes og lyse, hvide birkes. De blå er en smule større end de hvide.

Valmuen er en etårig, urteagtig plante med hvide eller violette blomster. Når den er afblomstret, svulmer frugtknuden op og bliver træagtig. Frugtkapslen indeholder tusindvis af de bittesmå nyreformede frø, som vi kalder birkes. Et kilo birkes indeholder mere end 1,5 millioner frø.

Valmuen er nok mest kendt for sit indhold af opium, som er et narkotisk stof. Af opium kan der udvindes morfin og kodein, som bruges medicinsk til blandt andet smertelindring. Allerede når frøene dannes, er opiumvirkningen så godt som forsvundet, så der er ingen risiko ved at spise birkes.

På grund af plantens indhold af de ulovlige, euforiserende stoffer er dyrkningen under streng kontrol. Efter frøene er høstet, bliver de opvarmet eller røget, for at sikre, at de ikke kan spire.

Hvordan anvendes Birkesfrø?

De små birkes er nærmest smagsløse, men når de varmes op, får de en mere nøddeagtig smag. De indeholder også en aromatisk olie. De blå smager af mere end de lyse.

Bagning

Tilbehør i pastaretter

På en bagt kartoffel

I salater

Drysses over yogurt

Birkes har i det traditionelle køkken en relativ begrænset anvendelse i madlavningen. Vi kender alle sammen det klassiske birkesfranskbrød, et rundstykke med birkes og selvfølgelig en tebirkes, der drysser, når man spiser den, og bagefter har man birkesfrø siddende mellem tænderne.

Birkes kan dog, udover i brød og bagværk. anvendes som tilbehør i pastaretter og til fx en bagt kartoffel eller med fordel puttes i salaten. Den nøddeagtige smag kan man tydeligt fornemme, hvis man panerer en fisk eller et stykke kylling med birkesog derefter steger det på panden.

De blå birkesfrø er de mest almindelige i Europa, mens de hvide bruges meget i Mellemøsten og Asien.

Hvor oprinder Birkes fra?

Siden 3.400 år f.Kr. har valmuen været kendt, og allerede dengang kendte man til den sløvende effekt, som plantesaften havde. Men først i 1803 lykkedes det at identificere morfinen.

I dag kommer de fleste birkes fra Holland, men også i Polen, Rumænien, Tyrkiet og Rusland produceres valmuefrø under kontrollerede forhold.