Fairtrade produkter

 

Hvad er Fairtrade? 

Fair Trade er et handelspartnerskab, som søger retfærdighed indenfor international handel, et partnerskab bygget på dialog, gennemsigtighed og respekt.

Fair Trade arbejder for fair handel mellem nord og syd og bidrager til bæredygtige handelsforhold og til at sikre marginaliserede producenters og arbejderes rettigheder – specielt i udviklingslandene.

Fair Trade er med til at sikre en bedre handelspris, bedre arbejdsforhold, bæredygtighed lokalt og bedre vilkår for bønder, landmænd og arbejdere blandet verdens fattigste. Fair Trade hjælper udviklingslandenes små lokalsamfund til bedre levestandarer.

Konkret bidrager handel med fairtrade produkter til at forbedre forhold for producenter i udviklingslande i Asien, Afrika, Syd- og Mellemamerika.

Fairtrade giver muligheder for at forbedre forhold som fx arbejdsvilkår og organisering, fattigdomsbekæmpelse igennem markedsadgang og bæredygtighed i produktion såvel økonomisk som miljømæssigt. Retningslinjer indenfor arbejdsvilkår, pris og rettigheder skal overholdes for at producenter blive godkendt som fairtrade producent.

Fair Trade arbejder med at gøre kendskabet og forbruget af disse produkter større og dermed skabe positive udviklinger i udviklingslande.

Fairtrade er en international mærkningsordning, der arbejder for, at bønder og arbejdere i nogle af verdens fattigste lande får en mere fair indtægt og bedre arbejdsvilkår. Samtidig tages der hensyn til miljøet i produktionen. Vælg Fairtrade, og vær med til at forandre verden. Et indkøb ad gangen.

 

Hvad er forskellen på Fairtrade og udviklingshjælp?

Fairtrade adskiller sig fra den traditionelle udviklingshjælp ved, at producenterne selv beslutter, hvad overskuddet fra deres handel skal bruges til. Fairtrade understøtter producentgrupper, kooperativer og virksomheder ved at skabe bedre handelsbetingelser og afsætningsmuligheder. I forbindelse med afsætning af varer i fairtrade regi optjener producenter og producentgrupper en årlig bonus, som de enkelte kooperativer selv i fællesskab beslutter hvad den skal bruges til.

Oftest bruges bonussen til udvikling i lokalsamfundet bl.a. i form af:

  •  etablering af skoler og sundhedsklinikker
  • til investering i og udvidelse af produktionsanlæg m.m.

Fairtrade-producenter har således en direkte indflydelse på, hvordan overskuddet af deres salg skal bruges.

 

Fairtrade i Danmark

Internationalt bliver der arbejdet med certificering af Fairtrade producenter og produkter varetaget af World Fair Trade Organisation (WFTO) og Fair Trade Label Organisation (FLO) hvor af Fairtrade Mærket Danmark er den danske afdeling.

Af andre mærkningsordninger, der også arbejder med etisk handel, er UTZ, Rainforest Alliance og Fair Flowers Fair Plants (FFFP).

Kendte fairtrade-mærker

Der er forskellige mærkningsordninger indenfor fairtrade, som alle fokuserer på sociale, miljømæssige og økonomiske forhold. Mærkerne sidder på samme slags produkter, men de har ofte forskellige kriterier. Det mest kendte mærke er Fairtrade Mærket efterfulgt af bl.a. Rainforest Alliance og UTZ-mærket.

Fairtrade mærket

Når du ser nogle af disse mærkr på dine produkter, kan du med god samvittighed købe disse, og vide, at du har støttet en fair udveksling og er en del af en langsigtet udviklingsplan for ulandende.

Se herunder nogle af de omtalte Fairtrademærker:

 

Fairtrade Minimum Priser

Den mindste pris, der betales til Fairtrade producenter er bestemt af de Fairtrade standarder og Pricing Unit. Det gælder for de fleste Fairtrade certificerede produkter. Denne pris har til formål at sikre, at producenterne kan dække deres gennemsnitlige omkostninger i bæredygtig produktion. Det fungerer som et sikkerhedsnet for landmænd på tidspunkter, hvor verdensmarkedet falder til under et bæredygtigt niveau.

Når markedsprisen er højere end Fairtrade Minimum Pris, skal køber betale den højere pris. Producenter og forhandlere kan også forhandle højere priser på grundlag af kvalitet og andre egenskaber.

 

Fairtrade Premium

Ud over den pris, der betales for produktet, er der en ekstra sum penge, kaldet Fairtrade Premium, at landmændene modtager for produkter, der sælges på Fairtrade vilkår. Disse penge går ind i en fælles fond for arbejdstagere og landmænd til at bruge til at forbedre deres sociale, økonomiske og miljømæssige forhold.

Brugen af ​​denne ekstra indtægt besluttes demokratisk af producenter inden landmændenes organisation, eller af en arbejderregering udvalg på en plantage. Premium er investeret i uddannelse og sundhedspleje, forbedringer gård øge udbyttet og kvaliteten, eller forarbejdningsanlæg at øge indtægterne.

Da mange projekter finansieret af Premium er kommunale, det bredere samfund, uden producentorganisationen ofte nyder godt af Fairtrade.

 

Høje standarder

Der er forskellige sæt standarder for fair trade, der anerkender forskellige typer af producenter. Et sæt standarder gælder for husmænd, der arbejder sammen i kooperativer eller andre organisationer med en demokratisk struktur. Det andet sæt gælder for arbejdstagere, hvis arbejdsgiverne betaler anstændige lønninger, sikre retten til tilslutte sig fagforeninger, sikre sundheds- og sikkerhedsstandarder og giver passende bolig hvor det er relevant.

Fairtrade standarder også omfatte bytteforhold. De fleste produkter har et sæt Fairtrade Minimum Pris, som er det minimum, der skal betales til producenterne. Desuden får producenterne en ekstra sum, Fairtrade Premium, til at investere i deres lokalsamfund eller virksomheder.