Pollen, pollenallergi og høfeber

 

Hvad er pollenallergi og høfeber? Læs om symptomer og behandling af pollenallergi og høfeber her i artiklen. Køb håndkøbsmedicin som kan afhjælpe symptomer her.

Allergi hvad er det? Hvad er symptomerne på pollenallergi og høfeber? Sådan behandles pollenallergi og høfeber Pollensæson og pollentyper

pollenallergi og høfeber

 

Allergi hvad er det?

Allergi er en betegnelse som bruges, når der sker en overreaktion eller overfølsomhed i kroppen.

Overreaktionen sker, når kroppen udsættes for f.eks. pollen og støvmider, som kroppen forsøger at bekæmpe.

For langt størstedelen af os mennesker er de små partikler helt harmløse, men hos nogle vælger immunforsvaret at sætte ind. Immunforsvaret danner simpelthen antistoffer mod helt almindelige partikler, som vi ellers uden problemer færdes i hver eneste dag.
 

Køb håndkøbsmedicin mod pollenallergi og høfeber her

 

 

Pollensæson og pollentyper

Nogle pollenallergikere kan opleve symptomer allerede fra februar, alt efter om det har været en mild vinter eller ej. Herefter kan pollen findes i luften helt frem til oktober, hvilket altså betyder at pollenallergikere kan være ramt af allergi størstedelen af året.

Herunder kan du blive klogere på, hvornår på året de forskellige pollen er i sæson. Birkepollen er den type pollen som flest pollenallergikere ikke tåler.
 

pollensæson og pollentyper
 

Februar - April

Hassel og el

Ca. 80 % af birkepollenallergikere får også symptomer af pollen fra hassel og el. Jo mildere vinteren har været, des før begynder de to træer at udskille pollen.
 

Marts – maj

Elm

Er du allergisk overfor birkepollen, så bør du også være opmærksom på pollen fra elm. Nogle birkepollenallergikere reagerer nemlig også på elmepollen. Heldigvis for allergikere, så findes der i dag ikke særligt mange elmetræer pga. elmesygen der har betydet at mange elmetræer er blevet fældet eller er gået ud.
 

April – maj

Birk

Selvom birk er den slags pollen som flest mennesker er allergiske overfor, så er birkepollens sæson relativt kort, men meget intens. Birkepollen findes i luften i lang tid ad gangen og så kan lige netop denne pollen blive transporteret mange kilometer i luften – faktisk helt op til flere hundrede kilometer. Derfor kan du sagtens bo i et område uden birketræer, men stadig blive eksponeret for birkepollen som har været på en længere rejse. Birketræer afgiver pollen fra midt på dagen og 7-8 timer frem.
 

Maj – august

Græs

Græspollen er særligt udbredt når græsset blomstrer, og da der findes flere forskellige græssorter, strækker græspollensæsonen sig over længere tid. Græspollenallergikere kan som regel heller ikke tåle saften fra græs. Det skyldes af både græspollen og græssaft indeholder de samme stoffer, som kroppen altså reagerer på. 
 

Juli – august

Bynke

Gråbynke er den bynke som resulterer i flest allergisymptomer. Planten findes i hele landet hvor den betegnes som ukrudt og vokser i bl.a. grøfter og i skove. Det er primær fra morgen til formiddag at gråbynken afgiver pollen. 
 

August – oktober

Bynkeambrosie

Årets sidste pollen kommer fra bynkeambroie, en plante som har spredt sig fra det sydlige Europa til Danmark. Bynkeambrosieplantens pollen kan sprede sig over længere afstande, hvilket gør, at mange allergikere reagerer på dens pollen. 

 

I forsøget på at komme af med partiklerne, reagerer kroppen ved at nyse, øge mængden af slim i næse og hals eller ved at øjnene løber i vand.

Det lyder måske alt sammen som helt almindelige forkølelsessymptomer. Derfor tror nogen også at det blot er en forkølelse de har reddet sig, men faktisk er der i mange tilfælde tale om allergi – som regel pollenallergi eller høfeber. Når først du ved, at du er allergisk overfor pollen, så er du ikke længere i tvivl om der er tale om en forkølelse eller om det rent faktisk er allergi.

Særligt fordi allergi som regel også er ledsaget af andre kendetegnene symptomer – dem kan du læse mere om i afsnittet ”Hvad er symptomerne på pollenallergi og høfeber?”, længere nede.

Desuden er det en god idé at finde ud af, om du rent faktisk er allergisk eller blot er blevet forkølet. Hvis du gentagne gange oplever at få symptomerne, kan du blive tjekket hos din læge. En forkølelse og allergi skal nemlig behandles helt forskelligt og jo før du kommer i behandling for din allergi, des bedre vil du have det når først pollensæsonen starter år efter år. Faktisk kan behandling af allergi også forebygge at du udvikler yderligere allergier overfor andre ting eller udvikler astma.

Behandling af pollenallergi og høfeber sker som regel med allergipiller, øjendråber og/eller næsespray.

 

Forskellige slags allergier

Der findes mange forskellige allergier, men den mest almindelige form for allergi er pollenallergi og høfeber. Selvom der er mange allergier, inddeles de alle i tre hovedgrupper: 

  • Luftvejsallergi
    Er når luften du indånder, indeholder f.eks. pollen.
     
  • Fødevareallergi
    Opstår når du spiser noget du ikke kan tåle, f.eks. skaldyr.
     
  • Kontaktallergi
    Når din hud kommer i direkte kontakt med noget du ikke tåler, f.eks. parfume eller nikkel i smykker.

 

Er pollenallergi og høfeber det samme?

Nej, pollenallergi og høfeber er faktisk ikke helt det samme. Hvis du har pollenallergi (luftvejsallergi), oplever du symptomer når træer, buske og andre planter vindbestøves. Høfeber derimod, er allergi overfor både pollen, husstøvmider, dyr og skimmelsvampe. Så selvom høfeber hedder som det gør, giver det ikke feber. Høfeber er heller ikke at få symptomer kun af hø.

 

Pollenallergi og høfeber er noget mange har

Har du pollenallergi? Så er du langt fra den eneste. Ifølge allergiguiden.dk har op mod ½-1 million danskere pollenallergi – hvilket gør allergien til den mest almindelige og kendte allergi her i landet. Men hvad er pollen?

Pollen er de hanlige kønsceller som planter har. Cellerne, altså pollenet, spredes når planterne begynder at danne frø. Pollens virkning er at befrugte andre planter, men måden hvorpå pollenspredningen sker, er ved hjælp af enten vinden eller insekter. Og det er netop når pollen spredes med vinden, at det kommer ind i kroppen – også hos dem som er pollenallergikere. Som regel er pollenallergi rimeligt sæsonbetinget, hvilket betyder at det er værst når pollensæsonen er i gang.

Høfeber kan også være sæsonbetinget, men også helårsbetinget. Hvis din høfeber bryder ud pga. kæledyr (ofte hund, kat, hest og gnavere), husstøvmider og skimmelsvamp, kan du opleve symptomer året rundt. Skyldes din høfeber i stedet pollen eller udendørs skimmelsvamp, vil du kun opleve symptomer i bestemte perioder af året. 
Pollenallergi og høfeber kan begge være arveligt betinget, hvilket betyder at der er større risiko for at udvikle allergi, hvis forældre eller søskende og har det. 

 

Hvad er symptomerne på pollenallergi og høfeber?

Der findes mange symptomer på både pollenallergi og høfeber, men selvom du har én af allergierne, er det ikke sikkert at du har alle symptomer. Nogle har enkelte symptomer, mens andre har mange. 

Pollenallergi og høfeber – symptomer

 
 Øjne:
Kløe, rødme, opsvulmede øjenlåg og øjnene løber i vand
 
 Næse:
Løbende næse med tynd og klar væske, kløe i næse, nys og følelsen af tilstoppet næse
 
 Mund og hals:
Kløe i den øverste del af munden, kløe i svælget og evt. en brændende fornemmelse i halsen
 
 Vejrtrækning:
Hoste, hvæsende åndedrag og i nogle tilfælde astmaanfald
 
 Andre  symptomer:
Træthed og udmattelse, koncentrationsbesvær og fornemmelsen af feber
 


Mængden og graden af de enkelte symptomer kan variere meget. Symptomerne afhænger bl.a. af hvor meget pollen der er i luften – jo mere pollen, des værre symptomer. Netop derfor er det en rigtigt god idé, at holde øje med pollentallene. Ved at kende dagens pollental, kan du forebygge større allergianfald, ved at tage den korrekte mængde medicin.

 

 

 

Sådan behandles pollenallergi og høfeber

Hvis du har pollenallergi eller høfeber, kan symptomerne både forebygges og behandles. Først og fremmest bør du undgå at komme i kontakt med det, som du er allergisk overfor. Det kan selvfølgelig være svært hvis det er pollen, men nemmere hvis du er allergisk overfor kæledyr eller husstøvmider. 

Som behandling af pollenallergi og høfeber, kan du bruge håndkøbsmedicin. Håndkøbsmedicin mod allergi kan både behandle og lindre og forebygge allergiske reaktioner. Du bør altid kontakte din læge hvis du har mistanke om at du har allergi, inden du begynder at tage medicin. Din læge kan nemlig fortælle dig, hvilken medicin du bør vælge, samt hvor ofte og hvor meget du bør tage. 

Når du ved hvilken medicin du skal have, kan du købe den her hos Mecindo. Vi har et bredt udvalg af de mest anvendte håndkøbslægemidler mod pollenallergi og høfeber. For at behandlingen har den bedste virkning er det vigtigt, at du altid tager din medicin korrekt og på det rigtige tidspunkt. 

 

Håndkøbsmedicin mod pollenallergi og høfeber

Køb din håndkøbsmedicin mod allergi på mecindo.dk. Allergimedicinen findes i form af kapsler og tabletter (ofte omtalt som ”piller”), samt øjendråber og næsespray. Allergimedicin går også under navnet ”antihistamin”, da det ofte er ét af flere stoffer som findes i medicinen. Der findes to typer antihistaminer hvoraf én slags virker let sløvende, mens den anden virker ikke-sløvende. I allergimedicin er det den ikke-sløvende antihistamin der anvendes. Du bør stadig være opmærksom på, at hvis du tager en større dosis allergimedicin, kan det virke en smule trættende/sløvende. 

  • Allergimedicin i form af tabletter og kapsler virker i hele kroppen, og kan altså lindre og behandle allergisymptomer i både næse, øjne, mund, hals og på huden, alt efter lægemidlet. 
     
  • Allergimedicin som øjendråber virker lokalt i øjnene og bruges når symptomer som svie i øjne, hævede og røde øjne viser sig som symptomer på allergien. Øjendråber bruges også ofte i kombination med tabletter og/eller næsespray.
     
  • Allergimedicin i næsespraysform virker, ligesom øjendråber, lokalt. Døjer du med tilstoppet næse, mange nys eller en næse der løber, så er det som regel en næsespray mod allergi du skal have. En næsespray kan også bruges som supplement til en behandling med tabletter.

 

Gode råd til dig med pollenallergi og høfeber

Selvom du tager medicin mod din allergi, kan du godt risikere at opleve symptomer alligevel. Måske er de ikke lige så kraftige som hvis du ikke tog medicinen. For at du lidt nemmere kan komme igennem pollensæsonen, har vi her samlet en række gode råd som du kan bruge.

Hvis du har høfeber og reagerer på f.eks. kæledyr, kan du også gøre brug af mange af rådene.

  • Husk din allergimedicin – meget gerne inden symptomerne viser sig
  • Tjek dagligt pollentallene – enten via Astma-Allergi Forbundets hjemmeside eller deres app
  • Bliv gerne inden døre og luk vinduerne omkring middag – det er her at der er mest pollen i luften
  • Luft ud i dit hjem om morgenen og sen aften/nat – når duggen falder tynges pollen til jorden
  • Undgå at tørre tøj udendørs – på den måde undgår du pollen i dit tøj
  • Tag et bad inden du går i seng – sådan undgår du pollen i din seng
  • Solbriller kan skåne øjnene for pollen der transporteres med vinden
  • Slå dit græs når vejret er fugtigt – her vil mindst muligt græspollen hvirvle rundt. Det er bedst hvis du kan få andre til at slå dit græs.

 

Hvis din allergimedicin ikke virker

For nogen er det desværre ikke nok med håndkøbsmedicin til at behandle pollenallergi og høfeber. Hvis dette er tilfældet, skal du kontakte din læge. Det kan være du skal skifte præparat eller tage en større dosis, for at du oplever en optimal virkning. 

Din læge kan også tilbyde dig en allergivaccination. Allergivaccinationen er et alternativ til behandling med tabletter, øjendråber og næsesprays. Hvis allergivaccinationen er succesfuld, kan den mindske allergisymptomerne eller helt fjerne dem. Det er langt fra alle der kan få en allergivaccination og den gives som regel kun, i tilfælde hvor der er mere 2-3 allergener på én gang.