Alt om magnesium

 

Kroppen indeholder ca. 25 mg magnesium, men hvad er magnesium egentligt godt for? Få svar på dine spørgsmål om magnesium her i artiklen. 

Alt om magnesium

 

Hvad er magnesium?

Magnesium er et mineral som bidrager til en lang række funktioner i kroppen. I kroppen findes der 24-25 gram magnesium, som primær er fordelt i knogler og muskler. Det er også derfor magnesium så ofte anbefales, hvis du oplever at dine muskler kramper. 

 

Se vores populære magnesium tilskud her:

 

 

Hvad er magnesium godt for?

Magnesium spiller en rolle i flere af kroppens funktioner. Herunder kan du blive klogere på, hvad magnesium helt præcist gør i kroppen. Magnesium bidrager til:

•    At mindske træthed og udmattelse
Er du træt og er energiniveauet lavt? Magnesium indgår i en række funktion der sørger for, at du er udhvilet og frisk. 
 

•    Elektrolytbalancen
Elektrolytterne i kroppen sørger for, at din krop optager væske og at væsken bruges optimalt i kroppen. Kroppens pH-balance justeres af elektrolytterne – en normal pH-balance understøtter kredsløbets funktionalitet. 
 

•    Et normalt energistofskifte
Energistofskiftet er den mængde energi, som din krop bruger når organer- og cellers energibehov skal dækkes.
 

•    Nervesystemets normale funktion
Nervesystemet registrerer, overfører og behandler information i kroppen, f.eks. i forbindelse med berøring og bevægelse. 
 

•    En normal proteinsyntese
Proteinsyntese er med andre ord proteindannelse af aminosyrer. 
 

•    En normal psykologisk funktion
Den psykologiske funktion er bl.a. hukommelse, læring og koncentration. 
 

•    Vedligeholdelse af normale knogler
Eftersom knogler er en levende organisme i kroppen, har de brug for næringsstoffer. Magnesium er blot ét af flere næringsstoffer som understøtter knoglerne – det er også her at en stor del af kroppens magnesium befinder sig.
 

•    Vedligeholdelse af normale tænder
Normale tænder vedligeholdes med magnesium. Kalk og D-vitamin er også essentielle i forhold til vedligeholdelse af normale tænder.
 

•    Celledelingsprocessen 
Celledelingen er når én celle deler sig til to nye. Dette sker hele tiden, da nogle celler dør og nye derfor laves. 
 

 

Magnesium til gravide

Som gravid kan du med fordel supplere din kost med et magnesiumtilskud. Du har nemlig under din graviditet et let øget behov for magnesium. Hvis du i forvejen tager multivitamin til gravide, får du allerede ekstra magnesium, da mineralet som regel er tilsat. Se vores udvalg af vitaminer til gravide.

 

Sport, træning og magnesium

Dyrker du sport eller bruger du tid i træningscentret? Så vil det højst sandsynligt påvirke din træning, hvis du mangler magnesium. Det skyldes at magnesium understøtter en normal muskelfunktion, skaber balance blandt elektrolytterne og bidrager til et normalt energistofskifte. 

Hvis din krop har adgang til alt det magnesium den har behov for, kan de mange funktioner som aktiveres i forbindelse med sport, bedre fungere før, under og efter træning. 

 

Magnesium og muskelkramper

Kramper dine ben eller fødder? Det kan være et tegn på at du mangler magnesium. Muskelkramper i ben og fødder opstår dog for det meste pga. overbelastning, f.eks. efter træning/sport. Hvis du fra tid til anden oplever kramper i din fod eller dit ben, mens du ligger i sengen og slapper af, kan du bruge en god magnesiumolie som smøres på huden. Olien trænger hurtigt ind i huden hvor magnesiummet virker. 

Derudover har de fleste magnesiumolier den ekstra effekt, at de bidrager til en bedre og roligere søvn. 

 

Påvirker magnesium søvnen?

Der er begrænset dokumentation på, hvorvidt magnesium påvirker søvnen. En del forskning viser dog umiddelbart, at magnesium har en positiv effekt på det at falde i søvn, da din krop nemmere finder ro. For at få den bedste virkning bør du tage dit magnesium tilskud ca. 1 time før sengetid.  

 

Magnesium tilskud

Vil du gerne supplere din kost med et magnesiumkosttilskud? Der findes magnesiumtilskud i forskellige styrker, så du nemt kan vælge det der passer til dit behov. Magnesiumtilskud fås både som tabletter, kapsler, pulver og i flydende form. Prøv eventuelt det populære tilskud: Solaray Magnesium Citrat, som har en meget høj absorbtionsevne og tilmed er 100% plantebaseret.

Magnesium i pulverform findes i breve, som blot hældes ud direkte i din mund, eller opløses i et glas vand. Denne form for magnesium tilskud findes desuden i flere forskellige smagsvarianter. 

Flydende magnesium kan enten indtages eller smøres på huden (vær opmærksom på anvendelse), hvorefter mineralet optages i kroppen. 

Her hos Mecindo, fører vi et bredt udvalg af de bedste magnesium kosttilskud fra de populæreste brands. Køb magnesium fra bl.a. Biosym, Puori, PlantForce og Solaray. Se udvalget af magnesium på Mecindo.

 

Magnesium og antibiotika

Er du blevet syg eller er du af en anden årsag i behandling med antibiotika/penicillin? Så skal du være opmærksom på, hvornår du tager både dit magnesium og dit penicillin. Magnesium danner nemlig nogle uopløselige forbindelser, som nedsætter kroppens optag af antibiotika med op til 50 procent. 

Der bør du altid vente tre timer mellem indtagelsen af magnesium og antibiotika. 

 

Hvor meget magnesium om dagen?

Alt efter køn, alder, kost og andre faktorer, er det forskelligt hvor meget magnesium om dagen du har behov for. Gennem en sund og varieret kost får du normalt dækket dit behov for magnesium. Vælger du at supplere din kost med et magnesium tilskud, bør du altid holde dig til den dagligt anbefalede dosis som står på det enkelte kosttilskud. 

Sygdomme og medicin kan påvirke kroppens optag af magnesium. Derfor kan du i nogle tilfælde være nødt til at supplere din kost med ekstra magnesium i form af et kosttilskud. Hvis du er i tvivl om din medicin gør, at du har behov for ekstra magnesium, bør du kontakte din læge. 

 

Bivirkninger/symptomer ved mangel på magnesium

Der skelnes som regel mellem ”mild” og ”svær” mangel på magnesium. Ved mild magnesiummangel er der sjældent symptomer, mens der ved svær mange på magnesium kan opleves symptomer som: 

  •     Muskelsvaghed
  •     Træthed
  •     Nedsat appetit
  •     Rysten 
  •     Kramper

 

Hvem er i risiko for at mangle magnesium?

De fleste oplever heldigvis ikke magnesiummangel, men nogle grupper er i særlig risiko for at udvikle mangel på det essentielle mineral. Du bør være særligt opmærksom på dit magnesiumindtag hvis du:

  •     Har et stort forbrug af alkohol
  •     Spiser meget ensidigt
  •     Er du slankekur
  •     Er i langvarig behandling med vanddrivende medicin
  •     Har kronisk diarré

 

Bivirkninger/symptomer ved for meget magnesium

Ligesom med alle andre næringsstoffer, vitaminer som mineraler, er det muligt at få for meget magnesium. Den mest almindelige bivirkning ved overdosering af magnesium, er diarré.

 

Spis dig til magnesium

Når du spiser, særligt fuldkorn og grønt, får du automatisk en stor del magnesium. Kroppen kan optage mellem 20-60 procent af det magnesium du spiser, men det er som regel også nok til at dække dit behov. 

Hvis du gerne vil spise mad som indeholder magnesium, skal du gå efter: 

  •    Spinat og kål
  •     Nødder 
  •     Frø og kerner
  •     Fuldkornsprodukter
  •     Kikærter
  •     Bælgfrugter
  •     Bananer
  •     Broccoli


Og sidst, men ikke mindst, kaffe og mørk chokolade (alt med måde, selvfølgelig). 

 

Top 3 animalske fødevarer med magnesium

  1.     Jomfruhummer – 68 mg magnesium pr 100 g
  2.     Tun i olie – 32 mg magnesium pr 100 g
  3.     Ost 30+ - 32 mg magnesium pr 100 g
     

Top 3 vegetabilske fødevarer med magnesium

  1.     Paranødder – 357 mg magnesium pr 100 g
  2.     Mandler – 256 mg magnesium pr 100 g
  3.     Brune ris – 119 mg magnesium pr 100 g

 

Læs mere om knogler, muskler og kosttilskud

Vil du gerne vide mere om dine knogler og deres behov for vitaminer og mineraler? I artiklerne ”Vejen til sunde knogler med Biosym” og ”Vedligehold dine knogler med Solaray”, kan du blive klogere på, hvordan knogler og led arbejder sammen og hvordan du understøtter dit skelet bedst muligt.