Overgangsalder

Er din overgangsalder begyndt, eller vil du bare gerne vide hvad det er? Bliv klogere på overgangsalderen, symptomer og behandling her i artiklen.

 

Hvad er overgangsalder?

Overgangsalderen er den periode som kvinder kommer i, omkring den sidste menstruation. Overgangsalderen, som også kaldes klimakteriet, begynder når æggestokkene stopper deres produktion af østrogen, som er det kvindelige kønshormon. Når østrogendannelsen langsomt ophører, kan det medføre en række symptomer, f.eks. hedeture og svedeture. Hvor mange symptomer kvinden får, samt i hvilken grad, er meget individuelt. Det samme gælder i forhold til hvornår overgangsalderen starter.

 

Hvornår begynder overgangsalderen?

Som sagt er det meget individuelt hvornår kvinder kommer i overgangsalderen, dog sker det for langt størstedelen i 50 årsalderen.

I nogle tilfælde begynder overgangsalderen allerede i 40’erne, og i sjældne tilfælde sker det, at kvinder under 40 år går i ”tidlig overgangsalder”.

Tidlig overgangsalder (POI: Primary Ovarian Insuffiency) kan skyldes kirurgiske indgreb i underlivet, genetiske forhold, visse autoimmune sygdomme og visse stofskiftesygdomme. Ca. 2 % af danske unge kvinder under 40 år, går i tidlig overgangsalder/POI.

 

Hvor længe varer overgangsalderen?

Når først overgangsalderen er begyndt, varer den normalt i 2-5 år, men ligesom hvornår overgangsalderen begynder, så er det også meget individuelt hvor længe overgangsalderen varer. Nogle kvinder er mere eller mindre gennem overgangsalderen efter et par år, mens andres overgangsalder varer mere end fem år.

 

Østrogen – det kvindelige kønshormon

Det kvindelige kønshormon kaldes østrogen, men findes faktisk også i kroppen hos mænd. Derudover har mænd det mandlige kønshormon som hedder testosteron. Det er kroppen selv som danner østrogen og hos kvinder sker det i æggestokkene. Hormonet spiller bl.a. en rolle i cyklussen, graviditet og fødsel.

 

Symptomer på overgangsalder

Der findes en lang række symptomer som kan opstå i forbindelse med overgangsalderen. Nogle er mere almindelige end andre. Det er forskelligt fra kvinde til kvinde hvor mange symptomer der kommer, hvor udtalte de er, samt hvor længe de varer.

De symptomer som forbindes med overgangsalderen er:

  • Uregelmæssig menstruation
  • Hedeture
  • Svedeture
  • Slimhindeforandringer – tørre slimhinder
  • Dårlig hukommelse
  • Ringe koncentrationsevne
  • Nedsat eller helt manglende sexlyst
  • Manglende energi
  • Irritabilitet
  • Humørsvingninger

 

Hedeture og svedeture

De mest almindelige symptomer på overgangsalderen er hedeture og svedeture, og det er da også disse symptomer som flest kender til, når samtalen omhandler overgangsalderen.

 

Sådan stilles diagnosen

Der er som regel tale om at overgangsalderen er begyndt, hvis ovenstående symptomer og gener er opleves. Hvis du er i kontakt med din læge, kan denne derfor normalt stille diagnosen på baggrund af dette uden at skulle foretage yderligere prøver.

Det er også en mulighed for din læge at måle dit FSH (follikels stimulerende hormon) niveau i kroppen. FSH dannes i hypofysen, som er en mindre kirtel der sidder i hjernen, og har betydning for kroppens andre kirtler samt hormoner.

Gennem livet stiger FSH niveauet hos kvinder, hvilket gør at det kan fortælle om overgangsalderen er begyndt eller ej.

 

Hvorfor kommer kvinder i overgangsalderen?

Som kvinde kommer du i overgangsalderen fordi kroppens produktion af østrogen og progesteron falder.

 

Hvordan udvikler overgangsalderen sig?

En overgangsalder, hvor hormonbehandling ikke anvendes, varer oftest nogle år. Herefter aftager symptomer og gener langsomt, men nogle symptomer vil forblive resten af livet. Det gælder bl.a. tørre og sarte slimhinder.

Motion er en vigtig del af dit og kroppens velvære gennem hele livet, både før-, under efter overgangsalderen. I forbindelse med overgangsalderen har motion den fordel, at den kan reducere mængden og graden af hede- og svedeture.

 

Rødkløver

Hvis du er kvinde og nærmer dig overgangsalderen, eller måske er du allerede i overgangsalderen, så har du sikkert hørt rødkløver nævnt én gang eller to. Det er ikke tilfældigt at lige netop rødkløver igen og igen bliver nævnt, når snakken falder på overgangsalderen og hvad man kan gøre for at lindre symptomerne.

 

Rødkløver understøtter en rolig overgangsalder, da rødkløver hjælper med at begrænse hedeture, rastløshed og irritabilitet. Rødkløver kan altså ikke forkorte overgangsalderen, men udelukkende lindre nogle af de medfølgende symptomer.

Du finder alle kosttilskud til dig som er i overgangsalderen her – både kosttilskud med rødkløver, men også andre relevante urter, vitaminer og mineraler.

 

 

 

Vitaminer i overgangsalderen

Hvis du gerne vil gøre noget ekstra for din krop, kan du sørge for at få nok af de vitaminer som bidrager til normale slimhinder. Forsøg først og fremmest at spise sundt og varieret, for på den måde at få dine vitaminer gennem din mad. Som supplement til din kost, kan du gøre brug af kosttilskud.

De vitaminer der bidrager til at vedligeholde normale slimhinder er:

  • A-vitamin
  • Biotin
  • Niacin
  • Riboflavin

 

Pleje og omsorg til kroppen i overgangsalder

Hud, slimhinder, muskler og led kan blive påvirket af overgangsalderen. Derfor kan du med fordel give din krop ekstra opmærksomhed, når hormonbalancen ændrer sig. Din hud kan blive mindre elastisk, mere tør og måske endda mere uren. Nogle kvinder oplever også at få pigmentforandringer, herunder synlige mørke pigmentpletter.

 

Det er ikke alt du kan få til at forsvinde, eller ændre sig igen, men med en god hudpleje til moden hud, kan du komme langt. Du kan bl.a. se et udvalg af gode, fugtgivende og plejende anti-age cremer til ansigtet, skønne kropscremer og produkter til tørre slimhinder i intimrådet, her på mecindo.dk.