Alt om ligtorne

 

Ligtorne opstår på fødderne, men hvorfor er det de opstår? Få viden om ligtorne og behandlingsmetoder her i artiklen. 

Hvad er en ligtorn?

Har du fået en lille klump hår hud på foden? Så er det måske en ligtorn. En ligtorn er en ophobning af hård hud og kan være enten blød eller hård. Om ligtornen er hård eller blød, afhænger af hvor på foden den sidder. Sidder ligtornen mellem tæerne, vil den som regel være blød. Det skyldes at der mellem tæerne er mere fugtigt, så huden holdes blød. Sidder ligtornen derimod ovenpå- eller under foden, vil den være hård. 

Ligtorne gør ondt at gå på og derfor er det en god idé at fjerne dem, da de ikke forsvinder og går væk af sig selv. Ubehandlede ligtorne kan vokse og blive mere smertefulde med tiden. 

 

Se vores produkter til behandling af ligtorne her

 

 

Hvordan ser en ligtorn ud?

Nogle gange er det rart at se et billede af noget, i dette tilfælde en ligtorn, for at kunne sammenligne din egen eventuelle ligtorn med den på billedet. En ligtorn kan se lidt forskellig ud, alt efter om den sidder under foden eller imellem dine tæer. 

Ligtorne vil kunne mærkes, hvis du stryger din finger over området på foden. Sidder ligtornen under eller over foden, kan du tydeligt mærke og se pletten med hård hud.

En ligtorn mellem tæerne kan være lidt mere gummiagtig og blød, men stadig ses som en plet af fortykket hud.

Til højre kan du se, hvordan en ligtorn kan se ud, når den sidder ovenpå en tå. 

 

Hvordan stilles diagnosen?

En læge eller fodterapeut kan relativt nemt stille diagnosen ved at se på huden. Skyldes ligtornen en forkert fodstilling, kan det nogle gange være relevant med et røntgenbillede eller yderligere tiltag, f.eks. andre sko, såler eller lignende. 

Du behøver som regel kun at kontakte din læge, hvis ligtornen bliver rød, hvis der er tegn på betændelse eller hvis der kommer flere/større smerter omkring ligtornen. 

 

Ligtorn eller fodvorte?

Er det en ligtorn eller fodvorte du har fået på foden? Måske er du i tvivl om hvad det rent faktisk er, men vi vil nu gøre dig klogere på forskellen mellem de to hudlidelser – læs med herunder og lær forskellen at kende. 

En ligtorn er som nævnt en lille knold/plet fortykket hud, som enten sidder på eller under foden, eller mellem tæerne og vokser som regel indad. Ligtorne smitter ikke – hverken dig selv eller andre.

En fodvorte er knoldet, hård og har små sorte prikker i midten. Fodvorter smitter og kan smitte både dig selv, men også andre. Find behandlinger af fodvorter hos Mecindo – vi har altid flere produkter på lager, og selvfølgelig til stærke priser, så du hurtigt kan få dine flotte fødder tilbage.

 

Hvor kan en ligtorn sidde?

En ligtorn opstår på fødderne og kan sidde ovenpå og under foden, eller mellem tæerne. 

 

Hvorfor opstår en ligtorn?

Ligtorne opstår når et mindre hudområde udsættes for tryk, gnidninger og irritation over længere tid gentagende gange. Det kan f.eks. være hvis du går i sko som ikke passer dig ordentligt og kan derfor ramme alle. Særligt udsatte for at udvikle ligtorne er sportsudøvere, hvor der er et andet tryk på fødderne end hos andre. 

I nogle tilfælde opstår ligtorne fordi en knogle i foden rager mere frem end andre. Det kan altså resultere i, at huden presses tættere på skoenes inderside. 

 

Hvordan behandles en ligtorn?

Det er heldigvis relativt nemt at behandle og fjerne ligtorne. Du kan behandle en ligtorn med ligtorneplastre og ligtornepenne. Vælg den metode der passer bedst til dig og kom i gang med effektiv behandling af din ligtorn. 

Du finder produkterne til behandling af ligtorne her – læs altid indlægssedlen før brug.

Salicylsyre er en syre som er utroligt egnet til behandling af ligtorne. Salicylsyren opløser den hårde hud over tid og findes bl.a. i plastre. Andre indholdsstoffer har også en gavnlig effekt på ligtorne og du kan altid læse mere om det enkelte produkt, på produktets egen side. 

 

Fodbad mod ligtorne

En anden måde at behandle ligtorne på, er ved at tage et fodbad og efterfølgende bruge en pimpsten til at fjerne den hårde hud.

Et fodbad virker afslappende på dine

fødder, samtidig med at den hårde hud opløses – også den hårde hud som ligtornen består af. Efter fodbadet kan du med fordel bruge en pimpsten til at fjerne den blødgjorte hud.

Når du bruger en pimpsten, er det vigtigt at du ikke fjerne for meget hud. Fjern hellere for lidt ad gangen, end for meget. 

Find en balje med plads til enten den ene fod hvor ligtornen er, eller en med plads til begge fødder for optimalt velvære. Hæld varmt/lunkent vand i baljen og tilsæt evt. fodbadesalt eller badesalt og rør rundt, indtil saltet er opløst i vandet. 

Lad dine fødder blive i vandet i minimum 10 minutter, eller indtil vandet er koldt. Nu skal pimpstenen dyppes i vand, hvorefter du kan slibe/fjerne et lag af den hårde hud på ligtornen. 

Slut af med at tørre fødderne grundigt og smør dem ind i en god fodcreme, evt. en med salicylsyre som er god mod hård hud. Du kan læse mere om fodcremer i næste afsnit herunder. 

 

Forebyg ligtorne

Det bedste og nemmeste du kan gøre for at forebygge udviklingen af ligtorne, er ved at bruge fodtøj der passer i størrelsen. Brug gode strømper og sokker der ikke er for store eller for små, og som ikke frembringer unødige gnidninger når du går eller løber. 

Du kan med fordel også sørge for at pleje dine fødder jævnligt og undgå at få hård hud. God fodpleje består af at vaske dem grundigt med sæbe når du er i bad – husk at tørre fødderne og mellem tæerne så de er helt tørre. Massér fødderne ind i en god fodcreme der giver fugt og plejer huden. Du får mest ud af det, hvis du påfører cremen på rene og tørre fødder om aftenen inden sengetid. Tag gerne et par strømper på eller lig med fødderne udenfor dynen. Det vigtigste er at alt cremen ikke tværes ud i sengetøjet eller på dit gulv. Om morgenen kan du tørre overskydende creme væk med et tørt håndklæde eller en tør vaskeklud. 

Der findes fodcremer til generel pleje af dine fødder, men også fodcremer specielt udviklet til at forebygge eller blødgøre hård hud. Nogle populære fodcremer er: 
 

En skøn, blødgørende og plejende fodcreme til daglig brug. Indeholder bl.a. D-vitamin, hyaluronsyre, salicylsyre og ceramider. Salicylsyre eksfolierer nænsomt huden og fjerner døde hudceller mens hyaluronsyre giver fugt til huden. 
 

Indeholder, udover aloe vera, også hyaluron og glycerin. Giver dine fødder fugt og masser af pleje. Aloe vera er bl.a. kendt for sine helende og lindrende egenskaber, hvilket du får gavn af med denne fodcreme. 
 

Til meget tørre fødder med hård hud, er Cosborg fodcremen perfekt. Den giver dybdevirkende fugt, mens indholdet af menthol virker dejligt forfriskende og kølende. Cremen fra Cosborg er også velegnet til dig som har tendens til revnedannelse i huden på fødderne. 
 

Ikke fedtende fodcreme som kan bruges efter behov, og altså flere gange dagligt. Cremen giver intensiv fugtpleje til dine fødder og efterlader dem dejligt bløde.