Oppustethed og kramper

Følelsen af at være oppustet skyldes som regel en ophobning af luft i maven, hvilket kan få maven til at se større ud og desuden føles hård og udspændt. 

Ophobningen af luft i fordøjelsessystemet kan være generende i sig selv, men kan i visse tilfælde også medføre krampelignende smerter, fordi luft og mad kan have svært ved at passere gennem tarmsystemet. 

Her på siden finder du et udvalg af produkter der kan hjælpe mod luft i maven.

Læs mere Skjul

Oppustethed og Kramper

Følelsen af at være oppustet skyldes som regel en ophobning af luft i maven, hvilket kan få maven til at se større ud og desuden føles hård og udspændt. ¨

Ophobningen af luft i fordøjelsessystemet kan være generende i sig selv, men kan i visse tilfælde også medføre krampelignende smerter, fordi luft og mad kan have svært ved at passere gennem tarmsystemet. 

Mavepine, smerter og kramper hænger ikke nødvendigvis sammen med ophobning af luft i maven, men det kan være årsagen i nogle tilfælde.

At være oppustet er naturligvis ubehageligt, men det er langt fra unormalt. Hvis problemer er vedvarende og omfattende kan det dog være nødvendigt at behandle lidelsen, og det findes der heldigvis en række produkter der kan hjælpe dig med. De fleste behandlinger kan du i øvrigt selv udføre hjemmefra, så hele processen bliver så nem og diskret som muligt.

Hvorfor bliver jeg oppustet?

Når du sluger mad, vand eller spyt sluger du også små mængder luft, der samler sig i fordøjelsessystemet. Gasarter kan også ophobe sig i tarmene når du fordøjer mad. Kroppen er nødt til at skille sig af med luften, enten ved at prutte eller bøvse.

Ofte vil du slet ikke opdage at du har sluppet luft, fordi de fleste af gasarterne er lugtfrie og som regel afgives i meget små mængder. Flatulens lugter som regel kun grimt hvis luften indeholder gasarter der lugter, som f.eks. svovl. Det er dog altid vigtigt at huske på, at det er normalt, at den luft du slipper af og til lugter en smule.

Overdreven luft i maven kan skyldes, at du har slugt mere luft end normalt, eller det kan skyldes, at du har indtaget mad der er svær at fordøje. Omfattende problemer med luft i maven kan dog også være relateret til underliggende sundhedsproblemer der påvirker fordøjelsessystemet såsom irritabel tarm syndrom (IBS).

Sådan behandler du oppustethed og kramper

Vedvarende oppustethed kan som regel kontrolleres ved at foretage nogle mindre ændringer i din kost og livsstil som f.eks.:

  • At undgå fødevarer der er kendt for at forårsage luft i maven (f.eks. bønner, kål, løg og æbler).
  • At spise mindre og hyppigere måltider.
  • At spise og drikke langsomt.
  • At dyrke motion regelmæssigt.

Der findes også et udvalg af håndkøbsmedicin der kan hjælpe dig, hvis luft i maven er et stort problem for dig. Her på denne side finder du en række produkter der kan behandle oppustethed eller problemer relateret til luft i maven. 

Imogas kapsler er et af de mest populære produkter at anvende mod luft i maven. Imogas indeholder det virksomme stof Simeticon som effektivt nedbryder den indespærrede luft hvorved mavesmerter og udspillet mave effektivt lindres.

Hvis du i højere grad lider af kramper der relaterer sig til luft i maven kan Imodium Plus Kapsler være løsningen. De har bl.a. en beroligende virkning på tarmsystemet, så du hurtigt kan få din maveregion tilbage i god stand.

Hvis dine problemer med oppustethed og kramper er relateret til et underliggende sundhedsproblem kan dine flatulensproblemer i nogle tilfælde fjernes ved at kurere det relaterede sundhedsproblem.

Læs mere Skjul