Elektrolytter

Optimal væskeoptagelse under hård træning.

Hvad er elektrolytter?

Elektrolytter er ioner, eller salte, i kroppens væsker, såsom natrium, calcium, kalium, magnesium, klorid og fosfat. Elektrolytter har længe været brugt af elitesportsudøvere for dets unikke evne til at øge kroppens væskeoptag.

De mest udbredte elektrolytrelaterede problemer opstår, når mængden af væske i kroppen ændres – dette ændrer nemlig elektrolyt-niveauerne. Ubalance i væske- og elektrolytbalancen kan medføre tørst, kvalme, muskelkramper samt nedsat bevidsthedsniveau og eventuel besvimelse.

Dehydrering indtræder, når kroppen har for lidt vand – dette kan f.eks. være ved hårdt fysisk arbejde samt hos personer med diarré, opkast og feber.

Elektrolytter er velegnede for at undgå dehydrering, både fordi de er med til at opretholde væskebalancen ved at stimulere optagelsen af vand i tyndtarmen samt opretholde væskebalancen i blodet, og fordi de faktisk fremmer din lyst til at indtage væske.

Elektrolytter er essentielle for kroppen, da de er vigtige for at kroppens celler kan fungere optimalt samt for at der kan opretholdes en normal syre-base balance i kroppen. 

Elektrolytter i tabletform 

Hos Mecindo finder du et stort udvalg af elektrolyt tabletter, der nemt og hurtigt opløses i vand. Vi har produkter fra flere producenter og med forskellige smagsvarianter.

  • GU Hydration tabs med lemon lime smag indeholder elektrolytter med natrium, kalium og naturlig fruktose, der hjælper med at opretholde salt-, mineral- og væskebalancen både før og efter træning. 
  • Nuun Active Elektrolyt Sportsdrik – Tropiske Frugter er en velsmagende sportsdrik med elektrolytter, der forbedrer væskeoptagelsen. Denne sportsdrik har en dejlig frisk smag af tropiske frugter samt et lavt indhold af sukker og kalorier. 
  • GU Hydration tabs Watermelon er ligeledes med til at opretholde væskebalancen før og under træning gennem elektrolytter med natrium, kalium og fruktose. Disse tabs har en dejlig smag af vandmelon.  

Hvordan anvendes elektrolytter?

Elektrolytter er især vigtige, hvis du træner intenst eller over længere tid, samt hvis du skal præstere under varme forhold, hvor svedproduktionen øges.

Kosttilskud med elektrolytter er dermed velegnet til sportsfolk, ældre, småt spisende og -drikkende samt til både børn og voksne, der har diarré eller opkast.

Især ældre mennesker har større sandsynlighed for at opleve en ubalance i deres elektrolytniveauer. Dette skyldes, at ældre mennesker er mere tilbøjelige til at overhydrere eller dehydrere grundet den nedsatte funktion af nyrerne, der ofte kommer med alderen.

Også afføringsmidler kan øge risikoen for en ubalance i elektrolytniveauerne, ligesom sygdomme der involverer opkast, feber og diarré, kan resultere i ubalance.

Elektrolytter til ferie og rejser

På ferie og andre rejser i udlandet er man oftere i risiko for at dehydrere, end det er tilfældet hjemme i Danmark.

Dehydrering skyldes væskemangel og kan opstå hvis man ikke har drukket nok væske eller at man ikke har tilstrækkeligt med næringssalte i kroppen til at kunne binde væsken. 

Især rejsedestinationer med tropisk klima kan give problemer, fordi vi ikke er vant til at drikke så meget væske som de forandrede temperaturer og solmængder pludselig kræver.

Lidelser som rejsemave (diarré) og transportsyge (opkast) kan dog også forstyrre væskebalancen, så en form for rehydrering er nødvendig.

Diarré og opkast betyder ligeledes, at du mister mere væske og flere elektrolytter end du normalt ville gøre, og lidelserne kan derfor gøre dig dehydreret.

Som modsvar på væsketabet bør du derfor anvende produkter der indeholder rehydreringssalte til at erstatte kropsvæsker der gået tabt som følge af diarré og opkast. Især hos børn og ældre mennesker der er svagere end raske, voksne mennesker er dette vigtigt.

Det er netop her elektrolyt-tilførsel kommer ind i billedet, da elektrolyt-niveauet skal opretholdes for at kroppen kan binde og dermed optage væske. 

Elektrolytdrikke under træning

Væskebalancen er vigtig for, at kroppen kan fungere optimalt og dette er især gældende ved fysisk præstation. Dehydrering kan påvirke evnen til at præstere og i nogle tilfælde sågar være sundhedsskadeligt.

Får du ikke nok natrium, kan dit nervesystem blive påvirket. Jo mere du sveder - altså hvor længe du træner, og hvor varmt der er, der hvor du træner - jo mere natrium sveder du ud, og jo mere har du brug for at indtage, både imens du træner og efter endt træning.

Dehydrering skyldes som sagt væskemangel og kan opstå hvis man ikke har drukket nok væske eller at man ikke har tilstrækkeligt med næringssalte i kroppen til at kunne binde væsken. I situationer hvor man sveder meget, såsom ved træning over en længere periode, er man i risiko for at miste meget væske. Det er netop her elektrolyt-tilførsel kommer ind i billedet, da elektrolyt-niveauet skal opretholdes for at kroppen kan binde og dermed optage væske.

Det er derfor vigtigt at være i væskebalance inden man skal træne eller konkurrere over længere tid og tilførsel af salte er derfor en god idé – især når det er varmt.

Du kan genoprette din væske- og elektrolytbalance, hvis du sørger for at spise efter træning, men for dem, som ikke gør det, er det en god idé at indtage væske tilsat elektrolytter.

Hvordan forbereder jeg bedst min væskebalance til træning?

Ved aktiviteter, der varer mere end en time, vil man ofte få tid til at drikke store mængder væske og samtidig svede meget. Hvis den væske man indtager ikke indeholder salt, vil væskerne i kroppen fortyndes via det store vandindtag og salt vil dermed tabes gennem sveden. Det er derfor en god idé at drikke saltholdige drikke under træning.

Det anbefales at drikke 1-1,5 L vand tre timer før den fysiske aktivitet, så nyrerne har tid til at regulere væsken i kroppen og man ikke bare tisser det overskydende vand ud med det samme.

Undersøgelser viser desuden at et væsketab på bare 2-3 % af kropsvægten kan have en betydelig effekt på præstationsevnen og ved en dehydreringsgrad på 5 % vil præstationsevnen blive mindsket med ca. 30 %. Ens præstation påvirkes altså negativt af en forringelse i væske- og elektrolytbalancen.

Elektrolytter er med til at opretholde væskebalancen og fremmer faktisk din lyst til at drikke. Dette skyldes at natrium stimulerer tørst og fremmer kroppens evne til at binde væske. Det kan derfor være gavnligt - og sågar i nogle tilfælde vigtigt -, at du indtager en elektrolyt drik, mens du træner.

Kan elektrolytter anvendes i forbindelse med muskelkrampe?

Muskelkrampe opstår ofte som følge af en unormal stimulering af musklen eller efter, at man har siddet i samme stilling i en længere periode.

Dehydrering kan også bidrage til krampe, især hvis væske- og salttabet er betydeligt. Manglen på natrium kan irriteret musklerne, hvilket kan få dem til at trække sig sammen på en ukontrolleret måde – det er disse sammentrækninger vi kender som kramper.

Det menes desuden, at tab samt ubalance mellem kalium, kalcium og magnesium i kroppen kan have betydning for krampe og ufrivillige muskelsammentrækninger.

En god væske- og saltbalance kan medvirke til, at muskelkramper undgås eller nedsættes. Især ved svære udholdenhedsbelastninger, samt fysisk aktivitet i varmt vejr og ved stort svedtab, kan det være fordelagtigt at benytte sig af en elektrolytholdig drik.

For at undgå muskelkrampe er det desuden en god idé at:

  • Give musklerne lov til at restituere – især efter hård fysisk træning.  
  • Arbejde på at øge sin styrke og form - dette gør musklerne mere modstandsdygtige overfor udmattelse og kramper.  
  • Bruge træningstøj og sko som ikke strammer.