Blærebetændelse
Hvad er blærebetændelse?
Blærebetændelse er en infektion i blæren, som giver anledning til en sviende og brændende fornemmelse ved vandladning samt en hyppig vandladningstrang.
Ofte anvendes betegnelsen dog lidt i flæng og dækker over en række infektioner og irritationstilstande i de nedre urinveje. Blærebetændelse betegner normalt en urinvejsinfektion der påvirker blæren.
Bakterier udvikler sig i blæren, hvis man ikke kan tømme blæren helt ved vandladning, dette problem kaldes urin-retention. Urinen der står tilbage i blæren, kan give grobund for bakterier. Normalt er urinen steril og indeholder derfor hverken bakterier eller mikroorganismer, man kan dog godt have bakterier i blæren uden at have symptomer på blærebetændelse.
Kvinder er særligt udsatte for infektion af tarmbakterier, som er den hyppigste årsag til blærebetændelse, da de har et kort urinrør. Toilethygiejne er derfor yderst vigtigt. Kvinder skal tørre sig fra front til bag, mod endetarmsåbningen - ikke den anden vej rundt – for derved at undgå at lede bakterier fra endetarmen ind i urinrøret.
Sådan behandler du blærebetændelse
Hvis du allerede ved at du har blærebetændelse, så kan du her hos Mecindo, købe håndkøbsmedicin som virker behandlende. Du finder udvalget af håndkøbsmedicin mod urinvejsinfektion/blærebetændelse, øverst på siden.
Er du endnu i tvivl om du har fået blærebetændelse, kan du tage en selvtest, f.eks. denne quick test for urinvejsinfektion.
Du kan også kontakte din læge. Lægen vil ved mistanke om blærebetændelse tage en urintest, som påviser eventuelle bakterier og hvide blodlegemer i urinen.
Hvad er symptomerne på blærebetændelse?
Herunder er angivet symptomer på blærebetændelse / urinrørsinfektion / urinrørsbetændelse:
- Brændende fornemmelser eller smerter under vandladning
- Hyppig vandladning
- Klar og ildelugtende urin
- Direkte smerter over skambenet
- Børn under fem år har ofte mindre bestemte symptomer såsom slaphed, irritabilitet, nedsat appetit og opkast
- Ældre kvinder kan få direkte symptomer, vær derfor opmærksom på fald, forvirring eller feber, da disse kan være udslagsgivende
- Lejlighedsvis kan blod være synlig i urinen
Du kan med en kviktest for urinvejsinfektion, hurtigt få svar på, om du har blærebetændelse eller ej. Hvis det viser sig ikke at være en urinvejsinfektion, altså blærebetændelse, bør du søge læge.
Hvis du gentagne gange har blærebetændelse kan det være hensigtsmæssigt at kontakte din læge. Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt med videre undersøgelse. Nogle gange kan det også være nødvendigt med penicillin for at bekæmpe blærebetændelsen. Dette anvendes dog ikke så ofte mere, da man helst vil undgå resistente bakterier.
Hvorfor får man blærebetændelse?
Årsager til at du får blærebetændelse, kan være mange og ret forskellige. Blærebetændelse hos kvinder efter samleje skyldes seksuel aktivitet, da bakterier på huden fra partneren kan inficere under samleje. Disse bakterier kan ende i kvindens urinrørsåbning og derfra føres til blæren, hvor de kan forårsage blærebetændelse.
Det er en god idé for kvinder at gå på toilettet for at tømme blæren efter sex for derved at "skylle" eventuelle bakterier ud der ellers kunne have inficeret deres urinrør.
Kvinder i overgangsalderen får på grund af hormonforandringer, tyndere slimhinder og de er derfor mindre modstandsdygtige over for bakterielle angreb. Disse ændringer finder sted i hele kroppen og kan derfor give kvinden en øget tendens til blærebetændelse.
Mænd med forstørret prostata har øget risiko, da prostataen kan trykke på blæren og forhindre den i at blive tømt helt. Dette fænomen ses derfor ofte kun hos ældre mænd. Prostatitis (infektion i prostata) og urethritis (infektion i urinrøret) kan ligeledes give anledning til lignende symptomer hos yngre mænd.
Personer med et kateter til at dræne urin vil have bakterier i blæren, som regel uden symptomer. Under skift af kateteret kan små læsioner (beskadigede områder) opstå, hvilket kan øge risikoen for en urinvejsinfektion.
Som et led i at forebygge blærebetændelse, bør du altid tømme blæren helt, når du er på toilettet – både som kvinde eller mand. Et trick kan være at placere sig helt tilbage på toilettet, så du læner dig mod toiletryggen. Denne stilling er bedre egnet til at sikre en fuldstændig tømning af blæren end den sædvanlige siddestilling, hvor kroppens andre organer kan trykke på blæren, så den ikke tømmes helt.
Køb håndkøbsmedicin mod blærebetændelse hos Mecindo
Hos Mecindo kan du købe håndkøbsmedicin mod blærebetændelse, samt hurtigtest der viser om du har en urinvejsinfektion eller ej. Se udvalget her på siden og køb online i dag. Din ordre leveres inden for 1-2 arbejdsdage. Hvis du har spørgsmål til et produkt eller din ordre, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice – vi bestræber os på at besvare alle henvendelser indenfor 24 timer.
På mecindo.dk kan altid købe kosttilskud, plejeprodukter og meget mere, til faste lave priser.