Blærebetændelse

Blærebetændelse kan være smertefuldt og skyldes ofte forekomsten af mave-tarmbakterier i urinen. På grund at anatomiske forskelle rammes kvinder langt oftere af blærebetændelse end mænd. Mellem 20 til 40 procent af alle kvinder vil få blærebetændelse. Blærebetændelse skyldes ofte en urinvejsinfektion der påvirker blæren. Tranebær er en anerkendt metode til at forebygge og lindre tilstanden.

Behandlingen af blærebetændelse er simpel, kræver ikke medicin, og alle præparater til behandling af blærebetændelse kan købes i håndkøb.

Hos Mecindo forhandler vi en række produkter med et indhold af tranebær, til forebyggelse og behandling mod blærebetændelse. 

Læs mere Skjul

Hvad er blærebetændelse?

Blærebetændelse er en infektion i blæren, som giver anledning til en sviende og brændende fornemmelse ved vandladning samt en hyppig vandladningstrang. 

Ofte anvendes betegnelsen dog lidt i flæng og dækker over en række infektioner og irritationstilstande i de nedre urinveje. Blærebetændelse betegner normalt en urinvejsinfektion der påvirker blæren.

Bakterier udvikler sig i blæren, hvis man ikke kan tømme blæren helt ved vandladning, dette problem kaldes urin-retention. Urinen der står tilbage i blæren, kan give grobund for bakterier. Normalt er urinen steril og indeholder derfor hverken bakterier eller mikroorganismer, man kan dog godt have bakterier i blæren uden at have symptomer på blærebetændelse.

Kvinder er særligt udsatte for infektion af tarmbakterier, som er den hyppigste årsag til blærebetændelse, da de har et kort urinrør.

Toilet hygiejne er derfor yderst vigtigt. Kvinder skal tørre sig fra front til bag, mod endetarmsåbningen - ikke den anden vej rundt – for derved at undgå at lede bakterier fra endetarmen ind i urinrøret. Da en lille dråbe urin kan udløse en infektion er det vigtigt at tørre sig også efter at have tisset.

Personer der er særligt udsat for blærebetændelse

Personer med et kateter til at dræne urin vil have bakterier i blæren, som regel uden symptomer. Under skift af kateteret kan små læsioner (beskadigede områder) opstå, hvilket kan øge risikoen for infektion (blærebetændelse) og mulig blodforgiftning.

Mænd med forstørret prostata har øget risiko, da prostataen kan trykke på blæren og forhindre den i at blive tømt helt. Dette fænomen ses derfor ofte kun hos den ældre mand. Prostatitis (infektion i prostata) og urethritis (infektion i urinrøret) kan ligeledes give anledning til lignende symptomer hos yngre mænd.

Gravide kvinder bør være særligt opmærksomme og hvis der konstateres en infektion eller bakterier i urinen, bør deres urin tjekkes to gange, uanset om de har nogen symptomer. Hvis den samme bakteriestamme forekommer i begge prøver bør de behandles omgående. Ellers er der risiko for nyreinfektion og for tidlig fødsel (hvis nær forfaldsdagen).

Andre årsager kan være udløst af seksuel aktivitet. Blærebetændelse efter samleje eller en såkaldt ”Honeymoon” blærebetændelse hos kvinder skyldes seksuel aktivitet, da bakterier på huden fra partneren inficeres under samleje, disse bakterier videregives fra urinrørets åbning og smitten føres fra urinrøret til blæren, hvor de kan forårsage blærebetændelse. 

Det er en god idé for kvinder at gå på toilettet for at tømme blæren efter sex for derved at "skylle" eventuelle bakterier ud der ellers kunne have inficeret deres urinrør.

Postmenopausale kvinder får på grund af hormonforandringer tyndere slimhinder og de er derfor mindre modstandsdygtige over for bakterielle angreb. Disse ændringer finder sted i hele kroppen og giver derfor kvinden en øget tendens til blærebetændelse.

Hvad er symptomerne på blærebetændelse?

Herunder er angivet symptomer på blærebetændelse / urinrørsinfektion / urinrørsbetændelse:

  • Brændende fornemmelser eller smerter under vandladning.
  • Hyppig vandladning.
  • Klart og ildelugtende urin.
  • Direkte smerter over skambenet.
  • Børn under fem år har ofte mindre bestemte symptomer såsom slaphed, irritabilitet, nedsat appetit og opkast.
  • Ældre kvinder kan få direkte symptomer, vær derfor opmærksom på fald, forvirring eller feber, da disse kan være udslagsgivende.
  • Lejlighedsvis kan blod være synlig i urinen.

Hvordan behandles og forebygges blærebetændelse?

Lægen vil ved mistanke om blærebetændelse tage en urinstix, som påviser bakterier og hvide blodlegemer i urinen. En urinprøve vil blive sendt til mikroskopisk undersøgelse ud fra denne undersøgelse vil man kunne se hvilket præparat der bedst bekæmper bakterierne. urinen vil lægen ved betændelse kunne se bakterier samt hvide blodlegemer.

Sulfamethizol anvendes ofte som førstevalg, men er ofte ikke så virksomt på grund af høj forekomst af resistente bakterier. Dernæst kan man behandles med lægemiddelstoffet piv-mecillinam i tabletform i en dosis på 200-400 miligram tre gange dagligt i tre dage. Det er vigtigt at drikke tilstrækkeligt væske i løbet af dagen, så blæren skylles grundigt igennem.

Under vandladning skal blæren skal tømmes helt. Et trick kan være at placere sig helt tilbage på toilettet, så du læner dig mod toiletryggen. Denne stilling er bedre egnet til at sikre en fuldstændig tømning af blæren end den sædvanlige siddestilling.

Som forebyggelse kan det være nyttigt at drikke tranebærsaft hver dag eller tage tranebær piller. Cymalon piller indeholder tranebær ekstrakt, denne enkle og naturlige behandling kan bidrage til at reducere hyppigheden af ​tilbagevendende infektioner.

Prøv at tisse mindst en gang hver anden time. Kvinder der undgår vandladning i lange perioder lider af flere infektioner i urinvejene.

Normalt kan et enkelt behandlingsforløb afhjælpe problemet. Hvis symptomerne fortsætter efter du har behandlet lidelsen med et håndkøbsprodukt, bør du kontakte din læge.