Vælg Kategori

Afføringsmiddel

Stikpiller, pulver, og flydende opløsning.

Hvad er afføringsmiddel?

Afføringsmiddel er betegnelsen for et produkt der fremmer afføringen ved tilstande som forstoppelse.

Afføringsmiddel findes både som blødgørende midler der typisk forøger mængden af væske i afføringen såvel som stimulerende midler der påvirker tarmens bevægelser.

På denne side findes der kun blødgørende afføringsmidler - på denne side finder du vores udvalg af stimulanser.

Et blødgørende afføringsmiddel indeholder typisk en kraftig koncentration af fibre og andre aktive indholdsstoffer som magnesiumoxid der har en blødgørende virkning på afføringen.

Blødgørende afføringsmiddel kan købes i mange varianter som enten pulverbreve, stikpiller eller flydende afføringsmiddel.

Hvordan virker afføringsmidler?

Afføringsmidler har det til fælles at de alle er udviklet til at modvirke forstoppelse i den ene eller anden art.

Hvordan et afføringsmiddel virker afhænger meget af dets aktive indholdsstoffer.

  • Afføringsmiddel med macrogol: 

Disse ses typisk som pulverbreve der indeholder en kombination af Macrogol 3350, kaliumklorid  sodium klorid og natriumhydrogencarbonat. 

Her på siden finder du afføringsmiddel af typerne Movicol, Magnesia og Microlax.

Macrogol pulver breve er en såkaldt osmotiv laksativ som hjælper ved at passere igennem kroppen uden at blive absorberet.

På dets vej igennem mave tarm systemmer optager det yderligere væske, som herefter bliver aflejret i den ophobede afføring når indholdet af macrogol når denne.

Macrogol pulver breve indeholder typisk elektrolytter i form af sodium klorid og natriumhydrogencarbonat som hjælper med at modvirke den dehydrerende effekt som macrogol ellers kan have.

 

  • Afføringsmiddel med lactulose : 

Et andet form for osmotisk afføringsmiddel er flydende afføringsmiddel der indeholder det aktive indholdsstof lactulose.  

Disse findes af mærket med samme navn, Lactulose her på siden. 

Lactulose virker ved at suge vand til sig, hvorefter en afførende virkning sædvanligvis ses blot få timer efter indtagelsen, men i enkelte tilfælde kan der gå op til 2-3 dage.

Lactulose kan også anvendes af personer med lever sygdomme da disse ændrer endvidere bakterie-sammensætningen i tarmene hvorved produktionen af potentielt skadelige toksiner hæmmes. 

 
  • Afføringsmiddel med Glycerol  : 

Glycerol, er et afføringsmiddel der har en dobbelt virkning, det har både en blødgørende virkning på afføringen og en stimulerende effekt på tarmens bevægelser.

Denne kombination gør glycerin til et ganske effektivt afføringsmiddel som især egner sig til akut, pludseligt opstået forstoppelse hvor hurtigt lindring er nødvendig.

Glycerol afføringsmiddel findes her på siden som stikpiller.

  • Afføringsmiddel med fibre / husk loppefrøskaller : 

 Husk loppefrøskaller et et populært naturligt middel til brug mod kronisk forstoppelse. Sådanne afføringsmidler har en mindre umiddelbar effekt end de ovenstående, men har til gengæld den fordel at de virker på årsagen til forstoppelse i stedet for blot at afhjælpe symptomerne på denne.

Forstoppelse skyldes nemlig ofte en mangel på kostfibre i ens diæt, til hvilke særligt ispahula husk loppefrøskaller kan have en god virkning.

Husk loppefrøskaller findes som husk pulver.

Hvilket afføringsmiddel bør jeg vælge?

Op mod 15% af den danske befolkning lider af forstoppelse af den ene eller anden grad. Forstoppelse kan være ganske ubehageligt og føre til mange følgelidelser som hæmorider og rifter i anus.

Heldigvis kan forstoppelse i mange tilfælde afhjælpes relativt nemt med en kostændring, et kosttilskud eller et håndkøbslægemiddel

Hvilken slags afføringsmiddel du skal tage afhænger af din type af forstoppelse:

Akut forstoppelse:

Forstoppelse kan opstå pludseligt og skyldes typisk faktorer som rejser, stress, inaktivitet eller kostændringer.

I sådanne tilfælde kan det anbefales enten at benytte et kombinationspræparat som glycerin stilpiller eller en anden form form afføringspiller med en stimulerende og sammentrækkende virkning på tarmen.

 

Længerevarende forstoppelse:

Forstoppelse der varer i længere perioder behandles bedst ved at sørge for at få nok kostfibre igennem kosten, dyrke rigeligt med motion samt drikke nok væske i løbet af dagen.

Det kan dog tage et stykke tid for sådanne livsstilsændringer at slå igennem, og man kan derfor vælge at benytte et afføringsmiddel som Movicol pulver breve eller Fybogel husk fibre breve til at fjerne eventuelle gener der opleves i forbindelse med forstoppelsen.

Personer der døjer med hæmorider eller rifter ved anus bør også overveje at benytte et blødgørende afføringsmiddel for at sikre at afføringen konstant er blød og ikke irritere tilstanden mere end højst nødvendigt.

Hvor lang tid tager det før de virker?

Hvor lang tid der går før en gavnlig virkning opnås afhænger meget af hvilken type afføringsmiddel der anvendes. Typisk kan en effekt dog forventes inden 2-4 timer for blødgørende og stimulerende afføringsmidler der indeholder lactulose eller glycerin, mens andre former typisk kan tage længere tid.