Kæmpenatlysolie

Rig på omega-6 fedtsyren GLA.

Når frøene fra Kæmpenatlys (Oenothera biennis) planten udvindes, kan de bearbejdes indtil de bliver til en olie kaldet Kæmpenatlysolie, også kendt som blot natlysolie.

Denne olie er rig på omega-6 fedtsyren gamma linolensyre (GLA), som er en essentiel fedtsyre, hvilket betyder, at den skal tilføres gennem kost eller kosttilskud, da kroppen ikke selv kan producere denne fedtsyre

Hos Mecindo har vi et stort udvalg af kæmpenatlysolie – både i flydende form og som kapsler. 


Læs mere Skjul

Hvad er kæmpenatlysolie?

Kæmpenatlysplanten (Oenothera biennis) er en toårig plante med cremegule blomster og en sødlig duft af honning. 

Kæmpenatlysplanten har traditionelt været anvendt som alternativ medicin og er en gammel køkkenurt – både blomster, blade, rødder og frø er nemlig spiselige. 

Kæmpenatlysolie eller natlysolie er olie udvundet fra frøene af kæmpenatlysplanten. 

Kæmpenatlysolie er en rig kilde til den essentielle omega-6 fedtsyre gammalinolensyre, som også findes i en række andre plantebaserede olier.

Kæmpenatlysolie kan anvendes sammen med andre olier, eksempelvis hørfrøolie, hvis det skal indtages som et supplement. 

Forskellige fedtsyretyper

Der findes tre forskellige fedtsyretyper: mættede, monoumættede og flerumættede. Kroppen har bedst af at få lidt af de gode fedtstoffer fra hver af de tre fedtstoftyper hver dag. 

Mættet fedt findes især i kød, mælkeprodukter og olier som kokosolie og palmeolie. Denne fedttype kan kendes ved, at den bliver fast ved kølige temperaturer og ligeledes tåler høje varmetemperaturer.
På trods af, at mættede fedtsyrer har et ry for at påvirke kolesterolniveauet negativt, er det i højere grad et højt indhold af sukker og raffinerede olier som omdannes til det dårlige kolesterol LDL. Gode essentielle fedtsyrer kan faktisk være en fordel når det handler om balance i kolesteroltallene. 

Monoumættet fedt findes især i olie som olivenolie og rapsolie samt mandler, valnødder og avocado. Monoumættet fedt er mere sart overfor ilt, varme og lys, hvorfor olivenolie er en af de eneste kilder til umættet fedt som egner sig til forsigtig opvarmning. Både olivenolie og rapsolie kan dog med fordel anvendes kolde som henover en salat eller pastaret. 

Flerumættet fedt inddeles i to grupper: Omega 3 og Omega 6. Ligesom monoumættet fedt, er flerumættet fedt sart overfor varme, lys og luft og bør derfor opbevares køligt, mørkt og i lufttæt emballage, ligesom denne slags fedtstof ikke må opvarmes.

Omega 3 fedtsyrer findes primært i hørfrø, hørfrøolie, hampefrø, hampefrøolie samt chiafrø, fede fisk og fiskeolie.

Omega 6 findes i solsikkekerner, sesamfrø, nogle nødder og i koldpressede jomfruolier samt kæmpenatlysolie som er en god og letoptagelig kilde til omega-6 fedtsyren gammalinolensyre, forkortet GLA.

Hvad er gammalinolensyre?

Gammalinolensyre forkortes GLA og er en flerumættet omega-6 fedtsyre. GLA er desuden en essentiel fedtsyre, hvilket betyder, at den skal tilføres gennem kost eller kosttilskud, da kroppen ikke selv kan producere denne fedtsyre.

Omega-6 GLA findes især i kæmpenatlysolie men også i bl.a. havreolie og modermælk. 

De to essentielle fedtsyrer er alfa linolensyre (ALA) og linolsyre (LA) som er henholdsvis en omega-3 fedtsyre og en omega-6 fedtsyre.

Når GLA skal tilføres gennem kosten eller kosttilskud sker det ofte via æteriske olier som hjulkroneolie, solbærolie og kæmpenatlysolie, da disse har en høj koncentration af GLA. Også hampefrøolie indeholder, udover omega-3 fedtsyrer, mindre mængder GLA. 

Derudover indeholder en lang række fødevare ligeledes mindre koncentrationer af GLA såsom solsikkekerner, jordnødder og græskarkerner.

Alfa linolensyre (ALA) findes eksempelvis i hørfrø, valnødder og grønne bladgrøntsager mens linolsyre (LA) eksempelvis kan findes i solsikke og majs.

Linolsyre kan omdanne sig til gammalinolensyre (GLA), som findes i f.eks. kæmpenatlysolie, ved hjælp af enzymet delta-6-desaturase. Denne omdannelse kan dog blive påvirket af en række faktorer såsom livsstil og sygdom eller ubalance mellem de mættede og umættede fedtsyrer, man indtager, og mineralerne magnesium, zink og selen, samt vitaminerne B3 og B6.  

Hørfrøolie og kæmpenatlysolie

Da hørfrøolien har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer og kæmpenatlysolien ligeledes har et højt indhold af omega-6 fedtsyrer, udgør de et godt par. Det kan derfor anbefales at kombinere kæmpenatlysolien med hørfrøolien, da kombinationen mellem de to olier gør, at kroppen optager de bedste egenskaber fra hver af dem. 

Hos Mecindo har vi også et stort udvalg af hørfrøolie som kan kombineres med kæmpenatlysolien - både i flydende form og som kapsler. 

  • Oil of Life Beauty Ø er en økologisk blanding af forskellige olier – herunder kæmpenatlysolie og hørfrøolie. Denne olie kan drikkes direkte som den er eller anvendes til f.eks. dressing, salat, morgenmad eller smoothie. Foruden kæmpenatlysolie og hørfrøolie indeholder denne olieblanding også hybenolie, arganolie, havtornolie, granatæbleolie, kokosolie og moringaolie. 
  • Oil of Life Omega 3-6-9 Ø er en økologisk koldpresset olie som indeholder både hørfrøolie og kæmpenatlysolie. 
  • Oil of Life Keto Olie er ligeledes en olieblanding som, foruden hørfrøolie og kæmpenatlysolie, bl.a. også indeholder kokosolie og avocadoolie. 

Hvordan anvendes kæmpenatlysolie?

Kæmpenatlysolie kan, i flydende form, anvendes i kosten såsom i dressinger, smoothies eller i din morgenmad. 

Derudover kan den flydende kæmpenatlysolie anvendes på huden for at tilføre fugt og blødgøre. Påfør gerne olien på huden umiddelbart efter badet. 

Kæmpenatlysolie i kapselform 

Hos Mecindo har vi et stort udvalg af kæmpenatlysolie, heriblandt også kæmpenatlysolie i kapselform.

Olie i kapselform er en fordel, hvis man ikke bryder sig om smagen af olie eller har svært ved at inkorporere det i sin kost. 

Olie i kapselform er en fordel, hvis man ikke bryder sig om smagen af olie eller har svært ved at inkorporere det i sin kost.

Eftersom kæmpenatlysolie indeholder den flerumættede omega-6 fedtsyre GLA, er det vigtigt, at olien ikke varmes op ved madlavning i køkkenet. Dette skyldes, at flerumættet fedt har flere dobbeltbindinger og disse dobbeltbindinger gør, at olien er sart overfor varme, lys og luft.

Dette betyder, at der kan være en fordel i at anvende f.eks. kæmpenatlysolie i kapselform, da olien her ikke udsættes for ilt. Det betyder dog også, at man skal være opmærksom på at teste kapslerne en gang imellem for at sikre, at olien ikke er blevet harsk – noget man hurtigt finder ud af ved at smage på olien.

Det kan derfor være en god idé at lave løbende kontrol med kapslerne ved at bide hul og smage olien for at sikre, at den ikke er blevet harsk. 

Læs mere Skjul