Urtekram – Stort udvalg af olier
Mangler du en ny olie til din madlavning? Læs mere om de mange skønne olier fra Urtekram, her i artiklen på mecindo.dk.
Urtekram – økologi for alle
I 1972 åbnede en lille købmandsbutik på Larsbjørnsstræde i København. Fra denne købmand blev der solgt urter i løsvægt, samt lokalt producerede varer. Som du nok har gættet, så var købmandsbutikken Urtekram i sin spæde begyndelse. I 70’erne var helsekost ikke særligt udbredt i Danmark, men det skulle ikke stoppe Urtekram fra at have vegetariske og veganske fødevarer i deres nye butik.
I dag er Urtekram større end nogensinde før. Produktsortimentet består af alt fra fødevarer til personlig pleje produkter. Produkterne er økologiske eller indeholder økologiske ingredienser, mens en endnu større del af emballagen efterhånden er fremstillet med fokus på miljøet.
Vil du gerne blive klogere på en del af Urtekrams produkter, nemlig olier, så læs med herunder hvor vi kort vil beskrive de mange spændende økologiske olier og hvad du kan bruge dem til i din madlavning.
Økologiske olier fra Urtekram
Der er næsten ikke den olie, du ikke kan finde i det brede udvalg af gyldne olier fra Urtekram. Du kender sikkert mange eller alle, men har du også styr på, hvilke olier der er bedst til forskellige formål? Læs med og få viden om hvilke olie der egner sig til stegning, salater, bagning og meget mere. Listen herunder er i alfabetisk rækkefølge, så du nemt kan finde den olie du ønsker at blive klogere på.
Er omega-3 din primære grund til at vælge en olie, så er hampefrøolie et godt valg. Olien har en skøn og mild nøddeagtig smag. Hampefrøolie bør ikke opvarmes, hvilket betyder at den gør sig bedst i kolde retter.
Brug hampefrøolie til: smoothies, salater og lignende.
Søger du en smagsneutral olie til dine smoothies? Hørfrø- og kæmpenatlysolien fra Urtekram har et højt indhold af omega-3 og bør ikke opvarmes. Vær desuden opmærksom på, at olien ikke bør blendes med de andre ingredienser, når du laver din smoothie. Tilsæt i stedet olien til sidst, når smoothien er færdig.
Brug hørfrø- og kæmpenatlysolie til: smoothies, juice eller drik den rent.
Skøn, koldpresset og økologisk kokosolie, med en mild duft og frisk smag af kokos. Det særlige ved kokosolie er, at den er fast ved stuetemperatur (25 grader) og under. Over 25 grader bliver olien flydende. Eftersom olien både dufter og smager af kokos, er det ikke alle retter kokosolien gør sig godt i.
Brug kokosolie til: kolde og varme madretter hvor smagen af kokos giver et tropisk tvist til smagsoplevelsen.
Olivenolie er en af de mest kendte og anvendte olier i madlavning. Urtekrams økologiske ekstra jomfru olivenolie er mild og frugtig, hvilket gør at den passer helt perfekt til ethvert køkken. Olivenolien presses mekanisk og yderst skånsomt. Derfor kommer temperaturen i fremstillingsprocessen aldrig over 27 grader.
Brug olivenolie til: kolde og varme madretter, f.eks. dressing, dip, stegning og marinade.
Rapsolien er kendt for sin gyldne farve, men også sin milde smag. Olien er meget populær her i Norden, særligt pga. sin nøddeagtige smag. Selvom rapsolie egner sig bedst til kolde retter, kan den sagtens bruges til varme retter også.
Brug rapsolie til: dressing, dip, marinade og stegning.
Det er ikke alle der har prøvet den unikke sesamolie. Måske skyldes det manglende viden om, hvad den nøddeagtige smag kan bruges til. Sesamolie bruges i stor stil i det mellemøstlige og asiatiske køkken, i både kolde og varme retter.
Brug sesamolien til: asiatiske retter, forårsruller, salater og dip.
Den ristede sesamolie er en skøn olie i basiskøkkenet. Den tåler høj varme og kan derfor med fordel bruges i wokretter – særligt de asiatisk inspirerede. Ligesom den koldpressede sesamolie, er smagen dejligt nøddeagtig.
Brug ristet sesamolie til: varme og kolde retter, f.eks. wok, marinerede grøntsager, salater og i bagning.
Er du til en olie med en ret mild og neutral smag i retter der ikke skal opvarmes, så er solsikkeolien et godt valg. Solsikkeolie er fantastisk til dressinger og kolde marinader, hvor en meget neutral smag ønskes. Olien egner sig ikke til opvarmning.
Brug solsikkeolie til: salatdressinger, kolde marinader og lignende.
Stegeolien fra Urtekram er fremstillet af særlige solsikkekerner og egner sig, som navnet antyder, til alle former for stegning. Den type solsikkekerne som anvendes i stegeolien, har et højt indhold af mono-umættet fedt, hvilket altså er afgørende for, at olien tåler så høje temperaturer. Ifølge Urtekram kan stegeolien anvendelsesmæssigt sammenlignes med flydende- og blandingsmargariner. Olien er mere eller mindre smagløs.
Brug stegeolie til: stegning, bagning og friturestegning.
Prøv bruschetta med hvide bønner og ristede tomater
Urtekrams twist på en klassisk italiensk antipasto, med hvide bønner og let ristede tomater, er tricket for at gøre denne bruschetta ekstra velsmagende. Brug et godt surdejsbrød, gode ingredienser og din bedste olie – f.eks. en af olierne her fra artiklen.
Obs! Til denne opskrift kan du vælge at bruge bønner fra dåse, som er klar til brug. Du kan også vælge at bruge tørrede bønner, husk blot at de tørrede hvide bønner skal sættes i blød i 12 timer og koges i friskt vand i 45-60 minutter, inden de er klar til brug.
Ingredienser
- 350 g blandede cherrytomater
- Urtekram olivenolie
- Cirka 2,5 dl Urtekram hvide bønner
- 1 citron, juice og skal
- 1 knivspids Urtekram chiliflager
- 1 håndfuld persille, hakket
- 1 håndfuld basilikum
- 4 skiver surdejsbrød
- 2 fed hvidløg, skrællet og halveret
- Salt og friskkværnet sort peber
Fremgangsmåde
- Indstil ovnen til 200 ° C.
- Læg tomaterne i en ildfast form, hæld olivenolie og salt over og steg i 20-25 minutter. Mens de er i ovnen, hæld bønnerne i en stor skål og tilsæt citronskal og juice, chiliflager, persille, en knivspids olivenolie og generøst med salt og peber.
- Rør og mos let med en gaffel. Sæt til side.
- Rist brødskiverne på en tør pande eller brødrister. Gnid hvert stykke brød med et halv fed hvidløg. Når tomaterne er færdige, hældes der forsigtigt noget af olien og saften fra formens bund over bønnerne og omrøres.
- Placer bønneblandingen på hver skive, top med et par varme tomater og lidt basilikum.
Velbekomme.