Fordøjelsesenzymer

Stort udvalg af kosttilskud med fordøjelsesenzymer

Hvad er fordøjelsesenzym kosttilskud?

Kosttilskud med fordøjelsesfremmende enzymer er produkter designet til at efterligne virkningerne af naturligt forekommende fordøjelsesenzymer som findes i vores kroppe til at støtte fordøjelsen af mad.

Denne oversigt vil oplyse dig om de mest almindelige typer af fordøjelsesenzymer, der sælges som kosttilskud og hjælpe dig med at afgøre, om et sådant tilskud kan være det rigtige for dig.

Typer af fordøjelsesenzym kosttilskud

Fordøjelsesenzym kosttilskud er afledt fra planter, dyr og svampe. Her er nogle af de mere almindelige typer, der sælges i håndkøb:

Bromelain:

Bromelain indeholder en række enzymer, der er afledt fra stammen og kødet af ananas. 

Der er mange historier, men ringe formelle forskningsstøtte for brug af bromelain som et fordøjelsesfremmende enzym. Doseringsskønnet varierer, men det anbefales generelt, at bromelain tages flere gange om dagen i forbindelse med måltider. 

Bromelain bør ikke tages af gravide eller børn. Bromelain kan påvirke virkningen af receptpligtig medicin, så sørg for at få godkendelse fra din læge, før du tager bromelain.

Lipase:

Lipase er vigtigt for fordøjelse og absorption af fedt. Lipase kosttilskud stammer fra grise, køer, planter og svampe. Lipase formuleringer kan indbefatte andre enzymer, såsom amylase, lactase, og protease.

Hvis du tager Lipase som et fordøjelsesfremmende enzym anbefales det, at Lipase blive taget 30 minutter før spisning. Vær sikker på at få godkendelse fra din læge, før du tager Lipase. Andre fordøjelsesenzymer kan reducere virkningen af Lipase tilskud.

Papain:

Papain er afledt fra papaya frugt. Papain menes at være nyttige i fordøjelsen af proteiner, og i mindre grad, fedtstoffer. Selvom det anbefales som et fordøjelsesfremmende støtte, er der ingen forskning til støtte for papain effektivitet i denne henseende. Papain taget som anbefalet kan generelt betragtes som sikkert. Høje doser af papain kan resultere i hals skader. 

Tag ikke papain uden samtykke fra din læge eller hvis du er gravid eller ammer. Du er tilbøjelige til at have en allergisk reaktion på papain, hvis du er allergisk over for figner eller kiwi.

Laktase:

Laktase adskiller sig fra de ovenfor beskrevne fordøjelsesenzymer, da det dannes af tyndtarmen, ikke bugspytkirtlen. Laktase er nødvendig for fordøjelsen af laktose. 

Personer, der har lave niveauer af enzymet laktase, anses for at være laktose intolerante. Hvis du har været diagnosticeret med laktoseintolerans, er der visse mejeriprodukter, der er lavere i laktose indhold.

Du kan opleve, at du er i stand til at nyde disse produkter i små doser uden problemer. At benytte sig af et laktase supplement lige før du spiser mejeriprodukter, kan også være en måde for dig at få de ernæringsmæssige fordele ved mejeriprodukter. Lactase enzymer kan også tilsættes direkte til mælken før den drikkes.

Bør du prøve fordøjelsesenzym kosttilskud?

Fordøjelsesfremmende enzym kosttilskud synes at være et temmelig sikkert indgreb. Om du vil se en betydelig forskel i dine symptomer kan dog være mindre klart. 

Som med ethvert håndkøbsprodukt, få altid få godkendelse fra din læge, før du tager et sådant kosttilskud.