Vælg Kategori

Vegansk mad fra Amy's Kitchen

Der er ingen produkter til listen i denne kategori.

Veganske snacks & veganske produkter

Her på siden kan du finde et bredt udvalg af snacks til veganeren. Alle disse barer og chokolader er dermed lavet helt uden brug af animalske produkter, og hvis du følger en vegansk diæt, kan du dermed med god samvittighed finde snacks du kan have med i tasken og med på vejen. Derudover findes her også en masse veganske produkter og specialiteter som tofu du kan anvende i madlavningen og til hjemmebag.

Veganske produkter & veganske snacks er alle produceret uden brug af animalske produkter, herunder heller ingen æg eller mælkeprodukter.

Læs herunder mere omkring den veganske livsstil og få en forståelse for om det er sundt at være veganer og læs om fordelene ved at være veganer. PSST! Nederst på siden kan du også finde en opskrift på en lækker vegansk kage.

Hvad er veganermad?

En vegansk kost er en, der består af plantebaserede fødevarer. Veganere bruger eller forbruger ikke nogen dyre- eller animalske produkter, herunder kød (jord eller havdyr), mælk, æg, eller honning.

At spise vegansk kræver ikke at sprænge banken eller flytte til en storby. De mest nærende og billige veganske fødevarer, som kan findes i ethvert supermarked, er friske råvarer, korn, bælgfrugter og nødder / frø. Disse bør udgøre hovedparten af kosten for at opnå en optimal sundhed.

En populær myte er, at veganere overlever kun på sojabønner og salat. I virkeligheden, spiser veganere alt ikke-veganere spiser, men uden animalske produkter.

Eksempler på veganske retter kan være pasta, ris og bønner, chana masala, agurk-avocado sushi, pad thai, quinoa, pizza, pandekager, fransk toast, vafler, veggie burgere, chili, supper, tacos, burritos, gryderetter, sandwiches, cookies, ikke-mejeri is, kager, tærter mv.

Er det sundt at være veganer?

De ernæringsmæssige mangler ved en vegansk livsstil er en bekymring for mange. Det vigtigste man skal sikre sig er, at finde ud af om man optager nok vitamin B-12, Omega-3, og D Vitamin. Se herunder hvilke ikke-animalske kilder, du kan anvende for at opnå en stærkere ernæringsmæssig profil, og sikre dig at du ikke bliver underernæret.

Protein: dyre-baserede fødevarer har et højt proteinindhold, men det er en udbredt misforståelse, at veganere ikke får nok af det. Faktisk er det virkelige problem, at ikke-veganere får for meget protein. Veganere kan få alle de proteiner, de har brug for fra linser, tofu, bønner, nødder, frø, og selv grøntsager.

Calcium: Det anbefales at indtage ca. 1000 milligram om dagen, 1200 milligram for kvinder over 51 og mænd over 70. Som veganer kan man få calcium fra bladgrøntsager grønne grøntsager-grønkål, broccoli, figner, appelsiner, mandler, pistacienødder, hasselnødder, hørfrø, solsikkefrø, sesam frø, sojabønner, kikærter, hvide bønner, pinto bønner, kidneybønner, linser, tempeh, tofu *, mejerifri yoghurt, mejerifri mælk, berigede soja produkter, berigede morgenmadsprodukter, og beriget appelsinjuice. Bemærk: Spinat og sukkerroer er sunde fødevarer, men ikke gode kilder til calcium. Når du køber tofu, se efter det calcium-tilførte tofu med "calciumsulfat" i ingredienslisten.

Jern: Veganske kilder til jern: kikærter (hummus), linser, navy bønner, pinto bønner, kidneybønner, sojabønner, quinoa, tofu, rosiner, goji bær, sojaprodukter, græskarkerner, cashewnødder, figner, solsikkefrø, sesam tahin, svesker, hel hvede, persille og pinjekerner.

Se hvilke fordele ved at være veganer her

Men hvor sundt er det fuldstændigt at fravælge kød, mælk og æg? Som så meget andet har kosten både fordele og ulemper.

Ifølge et nyt dansk studie er veganere bedre til at spise mere fiberholdigt og til at undgå sukker og mættet fedt. Men de mangler derimod vigtige vitaminer som B12 og D-vitamin i tillæg til mineraler. Derudover anbefales det også, at man før man kaster sig ud i dette livststilsskifte, først forsøger sig som vegetar, og langsomt erstatter kød, mælk og æg med ikke-animalske produkter.

Kosteksperter anbefaler at man for ikke at komme i underskud af vigtige næringsstoffer fortsat spiser æg og fisk ugentligt.

Der er også nogle kendte fordele ved at blive veganer. Se dem herunder:

  1.  Det kan hjælpe dig med at tabe overskydende vægt 
  2.  Det kan sænke blodsukkeret og forbedre nyrefunktionen 
  3.  Det er forbundet med en lavere risiko for hjertesygdom 
  4.  En vegansk kost menes at kunne reducere smerter fra gigt 

Inspiration: Vegansk kage

Herunder kan du se en opskrift på en lækker vegansk banankage :

  • 200 g. hvedemel 
  • 1 tsk. bagepulver 
  • 1 tsk. natron 
  • 1 dl. smagsneutral olie 
  • 3 modne moste bananer (250 g.) 
  • 100 g. brun farin 
  • 130 g. rørsukker 
  • 2 strøgne tsk. havsalt 
  • 1 tsk. vaniljepulver 
  • 1 spsk. citron eller eddike 
  • 50 g. hakket mørk chokolade 
  • 100 g. hakkede nødder 

Bland først de tørre ingredienser sammen i en skål. Tilsæt derefter olie, syre ) samt de moste bananer. Rør dejen sammen med en elpisker eller blot med et piskeris. Til sidst tilsættes de hakkede nødder, eksempelvis hasselnødder, samt den mørke chokolade.

Kagen bages i en smurt springform (ca. 20 cm i diameter) i 45 min ved 160 grader på varmluftsovn.