Tørre slimhinder

Vaginal tørhed er et problem for kvinder før og efter overgangsalderen, også selv om utilstrækkelig vaginal smøring kan forekomme i alle aldre. Vaginal tørhed er kendetegnende på vaginal atrofi (atrofisk vaginitis) - udtynding og betændelse i vaginal vægge på grund af et fald i østrogen. Et tyndt lag af fugt smører dine vaginale vægge når du er seksuelt ophidset, hvorfor mere blod strømmer til dine bækkenorganer og derved skaber mere smørende vaginalvæske. Hormonelle ændringer i forbindelse med din menstruationscyklus, aldring, overgangsalderen, fødsel og amning kan påvirke mængden og konsistensen af ​​denne fugt.

Læs mere Skjul

Vaginal Tørhed

Vaginal tørhed er et problem for kvinder før og efter overgangsalderen, også selv om utilstrækkelig vaginal smøring kan forekomme i alle aldre. Vaginal tørhed er kendetegnende på vaginal atrofi (atrofisk vaginitis) - udtynding og betændelse i vaginal vægge på grund af et fald i østrogen.

Et tyndt lag af fugt smører dine vaginale vægge når du er seksuelt ophidset, hvorfor mere blod strømmer til dine bækkenorganer og derved skaber mere smørende vaginalvæske. Hormonelle ændringer i forbindelse med din menstruationscyklus, aldring, overgangsalderen, fødsel og amning kan påvirke mængden og konsistensen af ​​denne fugt.

Symptomer på vaginal tørhed

Vaginal tørhed kan være ledsaget af tegn og symptomer som herunder:

 • Kløe eller sviende omkring skedeåbningen og den nedre del af skeden
 • En brændende fornemmelse
 • Ømhed
 • Smerter eller lys blødning med samleje
 • Vandladningshyppighed eller hastende
 • Tilbagevendende urinvejsinfektioner

Årsager til vaginal tørhed

Nedsat østrogenniveau

Nedsat østrogen niveauer er den vigtigste årsag til vaginal tørhed. Østrogen er et kvindeligt hormon, der hjælper med at holde vaginal væv sundt ved, at opretholde normal vaginal smøring, væv elasticitet og surhedsgrad. Disse faktorer skaber et naturligt forsvar mod vaginale og urinvejsinfektioner. Når dit østrogenniveau falder, gør dette naturlige forsvar ligeledes, hvilket fører til en tyndere, mindre elastisk og mere skrøbelig vaginal foring og en øget risiko for urinvejsinfektion.

Østrogene niveauer kan falde af forskellige årsager:

 • Overgangsalderen eller overgangstiden før overgangsalderen (perimenopause)
 • Barsel eller ved amning
 • Effekter på dine æggestokke fra kræftbehandling, herunder strålebehandling, hormonbehandling og kemoterapi
 • Kirurgisk fjernelse af dine æggestokke
 • Immunsygdomme
 • Rgning

Medicin

Nogle allergi og influenza medikamenter kan indeholder decongestanter, hvilket kan nedsætte fugten i mange dele af kroppen, herunder din vagina. Antiøstrogene medikamenter, såsom dem der anvendes til behandling af brystkræft kan også resultere i vaginal tørhed.

Sæber med parfume

Processen med at rense din vagina med et flydende præparat der indeholder parfume kan forstyrre den normale kemiske balance i din vagina og kan forårsage inflammation (vaginitis). Dette kan medføre, at din vagina til at føle tør eller irriteret.

 

Læs mere Skjul