Mærker

Svamp i munden

Effektiv behandling af svamp i munden.

Læs mere Skjul

Viser 1 til 1

Svamp i munden

Hvad er trøske (svamp i munden)?

Trøske er en infektion i munden der forårsages af candida-svampen, også kendt som gær. Candidainfektionen begrænser sig ikke kun til munden, den kan også forekomme andre steder på kroppen, f.eks. i form af bleudslæt hos spædbørn eller vaginale infektioner hos kvinder.

Trøske kan ramme alle, men forekommer oftest hos spædbørn, små børn, gamle mennesker og folk med svækkede immunsystemer.

Hvad forårsager trøske?

De fleste sunde mennesker har til hver en tid små mængder af candida-svampen i munden, spiserøret og huden, men som regel sørger kroppens andre bakterier og mikroorganismer for at holde svampen i skak. Visse sygdomme, f.eks. stress, eller former for medicin kan forstyrre den følsomme balance og dermed få candida-svampen til at vokse uhæmmet. Således opstår trøske.

Medicin der forstyrrer mundens balance af mikroorganismer og derfor kan forårsage trøske er f.eks. kortikosteroider, antibiotika og P-piller. Sygdomme og medicinske tilstande der kan gøre svampeinfektion i munden mere sandsynlig er f.eks. ukontrolleret diabetes, HIV, kræft, tør mund eller graviditet (pga. De hormonelle forestyrrelser der opstår under graviditeten). Folk der ryger eller bruger tandproteser der ikke passer ordentligt i munden har også en øget risiko for at udvikle svamp i munden. Spædbørn kan desuden overføre sygdommen til deres mødre gennem amning.

 

Hvad er symptomerne på trøske?

Trøske opstår typisk pludseligt, men kan udvikle sig til at blive kronisk, vedblivende over et lang periode. Et almindeligt tegn på trøske er forekomsten af hvide, marginalt hævede læsioner i munden, som regel på tungen eller indersiden af kinderne. Disse læsioner kan dog  også forekomme i ganen, tandkødet, mandlerne eller bagerst i halsen. De små sår, der kan minde lidt om hytteost i udseendet, kan være smertefulde og til tider bløde en smule hvis du kradser dem eller børster tænder. I særligt slemme tilfælde kan sårene sprede sig til spiserøret og være skyld i:

  • Smerte eller besvær ved at synke.
  • En følelse af, at mad sætter sig fast i halsen eller midtvejs gennem brystet.
  • Feber, hvis infektionen spreder sig videre fra spiserøret.
 

Hvordan diagnoseres trøske?

En tandlæge kan diagnosere trøske ved at undersøge din mund. Tandlægen ser efter de kendetegnende, hvide sår i din mund, tunge eller kinder. Ved forsigtigt at børste sårene væk vil et rødt, ømt område , der muligvis bløder en smule, vise sig. En mikroskopisk analyse af væv fra et af sårene kan bekræfte diagnosen.

Trøske der har spredt sig til spiserøret kan kræve andre undersøgelsesmetoder for at stille diagnosen. Disse metoder kan f.eks. være at skrabe en bakterieprøve fra halsen og undersøge den under et mikroskop, at foretage en kikkertundersøgelse af spiserøret, maven eller tyndtarmen eller ved at tage røntgenbilleder af spiserøret.

 

Hvordan behandles trøske?

Mens raske børn og voksne kan behandles effektivt for trøske, så kan symptomerne være mere alvorlige og sværere at styre hos folk med svækkede immunsystemer. Svampedræbende medikamenter, der som regel anvendes i 10 til 14 dage, ordineres ofte til behandling af trøske. Disse produkter er tilgængelige i form af tabletter, sugetabletter eller væsker. Hos Mecindo fører vi forskellige produkter der kan bekæmpe svamp i munden, f.eks.:

 

Din tandlæge kan tilrettelægge en specifik behandling til dig baseret på din alder og årsagen til svampeinfektionen. Fordi svampeinfektionen kan være et tegn på andre sundhedsproblemer vil din tandlæge muligvis foreslå at du også konsulterer en læge, så eventuelle andre problemer kan blive behandlet.

 

Hvordan kan trøske forebygges?

Disse råd kan hjælpe dig med at undgå trøske:

  • Oprethold en god mundhygiejne. Børst dine tænder mindst to gange om dagen og brug tandtråd mindst en gang om dagen.
  • Undgå mundskyl og mundspray. Disse produkter kan ødelægge den normale balance af mikroorganismer i munden.
  • Besøg din tandlæge regelmæssigt. Især hvis du har diabetes eller bruger tandprotese.
  • Begræns mængden af sukker og gærholdige produkter i din kost. Fødevarer som f.eks. brød, øl og vin fremmer svampevækst.
  • Hvis du ryger, så hold op. Spørg evt. din læge eller tandlæge til råds om hvordan du stopper.