Sundere Chokolader

- jo mørkere, jo bedre

Spis sund chokolade med god samvittighed 

Den seneste forskning har vist at chokolade måske skulle skifte navn til ”Sund chokolade”. Først var det rødvin, nu er det chokolade. Det viser sig nemlig, at kvalitets chokolade indeholder en række stoffer som er gode for din krop og dit sind. Dog skal det være den mørke chokolade med det høje indhold af kakao. Den lyse chokolade indeholder for meget sukker og mælkefedt.

Hvad gør chokolade sund?

  • Hjerte 
  • Blodkar 
  • Nervesystem 
  • Hjerne & humør 

Et stykke chokolade af 41gram indeholder lige så mange fenoler som et helt glas rødvin. Disse fenoler sammen med flavonoider virker beskyttende overfor hjertesygdomme og nogle siger sågar det virker livsforlængende. Derudover indeholder god kvalitets chokolade også en række af effektive antioxidanter som beskytter kroppen mod forfald og bekæmper de frie radikaler.

Sund chokolade – en rig kilde til vitaminer & mineraler?

har et højt indhold af magnesium som er vigtig for organismen, og har en betydning for muskelopbygning, energiproduktion, nervesystemets funktion og stofskifte.

Den sunde chokolade er også en kilde til kobber som kan forstærke dit naturlige forsvar mod hjerte-kar-sygdomme og give en strålende hud. Det høje indhold af kulhydrat sammen med det lave indhold af protein, fremmer din dannelse af serotonin i hjernen, som giver dig en behagelig følelse af ro ro og lindrer stresssymptomer.

Hvad gør chokolade usund?

Det eneste som kan få den sunde chokolade til at virke lidt usund, er det høje indhold af mættede fedtsyrer- som er dem vi normalvis regner for at være usunde. Til gengæld består de mættede fedtsyrer primært af stearinsyre, som faktisk er den sundeste af de usunde fedtsyrer.

Hvad for en fenol?

Fenoler ligner alkohol i deres kemiske opbygning, men det optræder som en svag syre. Fenol har en antiseptisk virkning og virker som antioxidanter. Derudover kan fenolerne også give immunforsvaret et tiltrængt løft.

Er der stor forskel på chokolade?

Ja, det er der. Vælg altid den chokolade, med de enkleste ingredienser i. Du kan hurtigt blive snydt af kvalitetschokolade som er fyldt med sukker og kemikalier, og som derfor i sidste ende ikke er sund for dig. Hvis der eksempelvis står ting på ingrediens listen, du ikke forstår, kan det være du skal genoverveje om det er lige den chokolade du skal have.

Forskellige former for chokolade

Chokolade – pladen, vi alle kender, der er fremstillet af brændte kakaobønner

Cacao - kakaobønner

Kakao – kakaopulver. Fremstillet af ristede afskallede kakaobønner

Kakaosmør – Den fede del af kakaobønner som bruges i desserter

Spis dog altid sund chokolade med måde

Da mørk chokolader indeholder en del kalorier(500kcal pr. 100g), vil du derfor hvis du indtager en stor mængde, også indtage en stor mængde kalorier som i hvert fald ikke hjælper, hvis du gerne vil opretholde en sund vægt.

Til gengæld vil et lille moderat dagligt indtag af mørk chokolade bidrage til din sundhed. Dog kun, hvis du spiser mørk chokolade med et højt kakaoindhold.