Sov godt

En god nats søvn

Hvorfor er søvn vigtigt?

Vi har alle brug for søvn, nogle mere end andre og behovet for søvn ændrer sig i takt med alderen. Når vi sover, får kroppen ro til at genopbygge sig selv og restituere. Hvis ikke vi får nok søvn, går det i sidste ende ud over immunforsvaret og den kognitive funktion som f.eks. koncentration og hukommelse. 

Det er svært at sætte tal på, hvor mange timer vi hver især konkret har behov for at sove. Mindre børn har brug for meget søvn da hele kroppen og hjernen udvikler sig. Fra midten af 20’erne og frem har vi dog behov for omkring 7-7,5 timers søvn hver nat. Nogle har måske brug for mindre og andre for mere. Det vigtigste er, at du føler dig frisk og veludhvilet dagen efter. 

 

Søvnens stadier

Når vi falder i søvn, gennemgår vi fire forskellige søvnstadier. Hvert stadie sørger for, at du får en god nattesøvn, og én af dem kender du måske. REM søvnen kender du måske? Den og de tre andre stadier kan du læse mere om herunder. 

  • Stadie 1: Mild døs/slumren
    Når du lægger dig i sengen for at sove, går du ind i det første søvnstadie. Dine øjne lukkes og hjernens aktivitet daler. Hele kroppen slapper af – og det er også her, at du nogle gange får følelsen af at falde, eller benet laver små spjæt. Dette stadie er du som regel i, i 10-15 minutter.
     
  • Stadie 2: Den lette søvn
    I det andet stadie sænkes pulsen, og hjerneaktiviteten daler yderligere. Bevidstheden har du ikke længere kontakt til, så tanker osv. fylder ikke noget i stadie to. Størstedelen af voksne befinder sig på dette stadie, i omkring halvdelen af søvnen.
     
  • Stadie 3: Den dybe søvn
    I tredje stadie af søvnen slapper kroppen helt af. Det er her du er sværest at vække, og det er her de der går i søvne eller taler i søvne, befinder sig. Denne fase begynder ofte først efter en halv times søvn hvor du indtil da har bevæget dig mellem stadie ét og to. 
     
  • Stadie 4: REM-søvn
    Måske kender du til REM søvnen? Det er det fjerde stadie i søvnen og begynder efter ca. 1,5 timers søvn. REM er en forkortelse af ”Rapid Eye Movement”, på dansk ”hurtige øjenbevægelser”. I REM-søvnen slapper alle muskler af, men øjnene laver masser af små hurtige bevægelser. Det er også i denne fase de fleste drømme finder sted – netop fordi vi er så afslappede. REM-søvnstadiet oplever vi flere gange i løbet ad natten, og faserne kan vare alt fra 10 minutter til 60 minutter ad gangen. Imellem REM faserne falder vi tilbage til stadie 3, og nogle gange stadie 2.
 

Baby søvn

Er du blevet forælder fylder tankerne om dit barns søvn nok meget. Et spædbarn, altså en baby, sover rigtigt meget – faktisk hele 16-17 timer i døgnet. Dog sover de ikke så længe ad gangen. En baby sover ofte kun mellem 2-4 timer i træk. Når baby er omkring 4-6 måneder, begynder nogle at sove 6-12 timer ad gangen. 

Men husk – ikke to babyer er ens! Derfor kan tiden hvor dit barn sover variere i forhold til tallene herover. 

Det er altid en god idé at tale med din sundhedsplejerske, hvid du er i tvivl om dit barns søvn. 

 

Tips til en god søvn

Der findes mange tips til at få en bedre søvn, og til at falde hurtigere i søvn. Hvis dit problem er, at du ikke kan falde i søvn, så prøv at drikke en kop urtete om aftenen. De gode teer fra f.eks. Pukka eller Yogi indeholder beroligende urter, og får dig både til at slappe af og til at stresse af. Der er mange flere teer at vælge imellem, og fælles for dem er, at det er økologisk, koffeinfri te. 

Elsker du din aftenkaffe, så kan du prøve at købe en koffeinfri kaffe, den fås både som instant og som malede bønner. Du kan også vælge tabletter med det beroligende baldrian og humle, der hjælper dig med at falde til ro.

 

Undgå blåt lys

En ting som mange af os er slemme til, er at se tv eller bruge computer/mobil inden vi lægger os til at sove. Når vi kigger på en skærm, udsættes vi for det der også kaldes ”blåt lys”. I løbet af dagen sker der ikke så meget ved at kigge på en skærm, men gør vi det inden vi skal sove, trigges hjernen til at tro, at det er dag. 

Når øjnene udsættes for dagslys, samt blåt lys, nedsættes produktionen af melatonin som er kroppens søvnhormon. Dermed får vi sværere ved at falde i søvn, samt at få en god og dyb søvn hele natten. 

Det bedste du kan gøre er, at slukke tv, pc og lægge mobilen væk 1-1,5 time inden du skal sove. På den måde kan hjernen vænne sig til mørket, producere melatonin og forberede sig på at skulle sove. Hvis du bare ikke kan lade telefonen ligge, er der i dag en natte-indstilling på de fleste telefoner og tablets. Ved at aktivere nat-indstillingen, reduceres mængden af blåt lys på skærmen. På iPhone kaldes den ”Night shift” og på Android telefoner har indstillingen forskellige navne alt efter model og mærke. 

Nogle mener endda, at telefonernes stråling kan påvirke søvnen. Det gælder især hvis telefonen ligger på natbordet eller i sengen omkring hovedet. Derfor har Radicover specialiseret sig i at fremstille covers til telefoner, som beskytter mod stråling. Læs mere og find dem her.

 

Snorker du?

Hvad enten dine søvnproblemer skyldes, at du snorker, at din partner snorker, at du har problemer med at falde i søvn eller andet, så siger vi: køb ørepropper, lidt beroligende te eller nogle baldrian tabletter og sov godt! Hvis du ikke sover godt, så får du heller ikke en efterfølgende god dag, og det går både ud over dig, din arbejdsplads, din partner og dine børn, især hvis du har haft en nat med rigtig dårlig søvn. 

Skyldes dine søvnproblemer, at du snorker, så føler du måske, du har sovet godt nok, men vågner alligevel op med hovedpine, ømhed og irritationer, og så har du sikkert ikke sovet godt alligevel. Prøv med næsespray eller sugetabletter etc., og køb så også et par ørepropper til din partner, så kan han eller hun også få en god nats søvn!

 

Kosttilskud til en bedre søvn

Vi har flere kosttilskud der kan bidrage til en bedre søvn – nogle af dem er du allerede blevet præsenteret for, bl.a. baldrian og humle. Derudover finder du også det populære TryptoNat fra Natur Drogeriet. TryptoNat er et kosttilskud med indhold af baldrian, vitaminer og mineraler. 

Longo Søvn er også et kosttilskud i tabletform, med indhold af baldrian. Hvis du ikke bryder dig om at sluge tabletter og kapsler, findes baldrian også i form af dråber der kan blandes i et glas vand.

 

Få en bedre søvn med Mecindo

Vi håber du er blevet klogere på hvorfor søvn er vigtigt. Husk du finder alle produkterne vi har omtalt, her på Mecindo.dk – endda til billige priser. 

Vidste du, at vi på mecindo.dk også forhandler et stort udvalg af håndkøbsmedicin, sygeplejeartikler, kosttilskud, helsekost og personlig pleje? Gå på opdagelse i vores sortiment og vælg de produkter du kan bruge. Når du bestiller får du dine varer leveret inden for kun 2-4 hverdage.

Har du spørgsmål til et produkt eller din ordre, er du altid velkommen til at kontakte mecindo kundeservice. Du kan kontakte os på telefon og mail. Vi svarer altid på mails inden for 24 timer i hverdagene.