Solbeskyttelse

Når du opholder dig i solen er det altid vigtigt at beskytte huden mod solens farlige uv-stråler. Hvad end du er hjemme, eller skal på ferie, skal der solcreme til, så snart uv- indekset er over tre. Læs flere gode tip herunder. Læs mere

Solbeskyttelse er meget vigtig. Kræft i huden er nemlig de seneste år blevet den hyppigste kræftform i Danmark, grundet danskernes uhensigtsmæssige sol- og solarievaner. Kræft i huden er dog let at forebygge, hvis blot man følger solkampagnens fire solråd.

Skru ned for solem mellem 12 og 15

Det er dejligt at være ude når solen skinner. Der er da heller ingen grund til at undgå solen, da denne også giver også en masse energi og D-vitamin. Men det handler om at omgås den med fornuft. Kræftens bekæmpelse har sloganet skru ned for solen mellem 12 og 15 og de fire solråd: skygge, solhat, solcreme og sluk solariet skal. Disse skal hjælpe danskerne med at omgås solen med omtanke.

Solbeskyttelse og børn

Når vi får for store doser af solens skadelige uv-stråler bliver huden rød. Jo flere forbrændinger og jo højere livstidsdoser af uv-stråling vi udsættes for, jo større er risikoen for at udvikle kræft. Solbeskyttelse er derfor vigtig for børn, da de jo tidligere de udsættes for de farlige stråler, jo større risiko har for at udvikle kræft i huden senere i livet.

Hvad er uv-stråling ?

uv-strålingen kommer fra solen. Der er mange typer stråler, både synlige og usynlige. De usynlige består af infrarød stråling & uv-stråling som hverken kan ses eller mærkes. Uv-strålerne kan derefter opdeles i uva, uvb & uvc stråler hvor kun to af disse kan ramme os. Uva strålerne kan ødelægge hudens DNA og dermed give en for tidlig aldring af huden. Det er også denne stråling som giver os farve. Uvb – strålerne giver solbrændthed og solskoldning.

Hvor meget solfaktor skal jeg bruge?

For at solcremen skal yde den solbeskyttelse, der står på pakningen, skal du bruge rigeligt med solcreme. Huden skal være mættet af cremen. Voksne skal bruge omkring en stor håndfuld creme, svarende til 30-40 g, til at smøre kroppen ind. Bruger du mindre, får du ikke den lovede beskyttelse og har derfor en større risiko for at få skader på huden og dermed hudkræft. Du skal også huske at tage solcreme på igen, når du har været ude at svømme, ligget på et håndklæde eller svedt meget. Nogle solcremer sælges som vandafvisende eller vandfaste. Det gælder dog kun, hvis du lufttørrer og ikke bruger håndklæde til at tørre dig med. Det sikreste er derfor at smøre sig ind efter badet. Flere dermatologer anbefaler, at man smører sig ind hver 2. time uanset, hvor god solcremen er, og at man også smører sig ind efter badning, uanset om solcremen er vandfast. Solcreme skal altid bruges forebyggende, dvs. man skal smøre sig ind hjemmefra, eller så snart du kommer ud i solen. Afhængig af hudtype samt tid og sted kan det være nødvendigt at smøre sig en ekstra gang. Men vent aldrig til du er ved at blive rød, for så er skaden allerede sket.

Hvor højt skal faktortallet i solcremen være?

Når du skal vælge solcreme, skal den:

 • Beskytte både mod solens UVA- og UVB-stråler. 
 • Være minimum faktor 15 (det vil sige mærket ”mellem beskyttelse”) 
 • Ikke indeholde stoffet 4MBC (gælder for børn og gravide. Stoffet findes ikke i solcremer solgt i Danmark) 
 • Bruges igen, hvis du har svedt eller badet i længere tid. En vandfast creme er mere sej og holder derfor længere. 

Skal du på ferie?

I lande tæt på ækvator anbefales det, at bruge en solcreme med en høj beskyttelsesfaktor – 30, eller højere, da uv-indekset kan blive meget højt. Se herunder kræftens bekæmpelse’s anbefalinger til solferien:

 • Bruger solcreme, der er parfumefri og miljømærket, f.eks. Svanemærket eller Blomsten, der er vandfast med høj beskyttelsesfaktor, dvs. faktor (SPF) 30 eller højere 
 • Bruger en bredspektret creme, der beskytter mod både UVA- og UVB-stråling 
 • Smører sig med rigelige mængder, ellers falder faktortallet –- én krop en håndfuld 
 • Smør oftere end herhjemme, særligt når man har været i kontakt med vand, sand eller har svedt 
 • Køber en creme, der ikke indeholder stoffet 4 -MBC (4-methylbenzylidenecamphor). Stoffet er fjernet fra solcremer solgt i Danmark, men forekommer i cremer købt i udlandet 

Hvordan spotter jeg hudkræft?

Selv om hudkræft i langt de fleste tilfælde ikke er farligt, så kan det i få, alvorlige tilfælde være en dødelig sygdom.

Symptomerne er typisk:

 • Et sår, der ikke vil hele. 
 • En knude på huden, der vokser og undertiden bryder op og væsker eller bløder. 
 • En perlemorsskinnede knude på huden. 
 • Sår med en perlemorsglinsende rand. 
 • Rød plet, der skæller og eventuelt bløder lidt. 

Hudkræft opstår som regel på hudområder, der er særligt udsatte for solen - ansigtet, håndryggen, næsen, læberne, issen på skaldede mænd - men kan i princippet komme overalt på kroppen.

Hvis du kan nikke genkendende til nogle af symptomerne, anbefales det altid at opsøge egen læge, for at få det tjekket. Behandlingen for hudkræft afhænger af hvilken type der er tale om. Oftest vil huden blive skrabet af eller strålebehandles.