Slank & fitness fra Urtekram

Hvis du indtager den samme mængde kalorier i løbet af én dag som du forbrænder, vil din vægt forblive stabil. Hvis du gerne vil tabe dig, er du derfor nødsaget til at være i et kalorieunderskud.

Hvis indtaget af kalorier = de forbrugte kalorier = stabil vægt

Vejen til et vægttab som holder, og som vil gøre dig sund og slank, går altså gennem en fornuftig kost og en øgning af den fysiske aktivitet.

Savn ikke noget

Under et vægttab kan det være svært ikke at fokusere på alle de ting man IKKE må spise. Prøv i stedet at skifte fokus, og tænk på alle de lækre ting, som du kan indtage under et vægttab – eksempelvis de friske grøntsager. Læg vægt på kvalitet og smag, og lær dine smagsløg at skelne imellem junkfood og kvalitetsmad.

“less is more”. Hvis du beslutter dig for at du er nødt til at spise noget chokolade, sørg da for du har den lækreste, mørkeste chokolade derhjemme, du kan nyde et stykke eller to af. Har du svært ved at forestille dig ordsproget for oven blive til din virkelighed, og er sikker på at du ved aftensmadstid er nødt til at tage to gange, så prøv dette gamle trick. Skift din middagstallerken ud med en frokosttallerken og spis af denne. Dine øjne vil kunne se at din tallerken er helt fuld, og den vil derfor allerede før du sætter tænderne i maden, sende et signal til din hjerne om, at når du har spist denne portion, så har du spist meget mad. Hvem ved, måske hjælper det også for dig?

Er slankt altid sundt?

Ikke nødvendigvis. Da der i dag er langt større fokus sundhed og kost end tidligere, er en ny spiseforstyrrelse dukket op. Den kaldes ortoreksi. Den handler om en besættelse af at ville leve og spise sundt. Disse mennesker kommer til at opstille nogle helt urealistiske rigide regler og ritualer for hvad de skal gøre og spise for at være så sunde som muligt.

Det handler, ligesom med så meget andet om det gamle ordsprog “alt med måde”. Spiser du sundt, varieret, har et afslappet forhold til nogle af de mere kulhydratholdige fødevarer og dyrker du motion regelmæssigt, vil du strutte af sundhed og alle omkring dig vil kunne se det!

Hvad bruger man muskler til?

Vi bruger dem til at holde os oprejst, til at bevæge os, til at trække vejret og endeligt må man ikke glemme at hjertet faktisk er en muskel. Når man er inaktiv ii en (faktisk overrraskende) kort periode, vil vores muskelstyrke, kondition og knoglemasse falde, og vores ledbånd og ledbrusk blive svagere. Til gengæld falder appetiten ikke meget, og der er derfor risiko for at fedtdepoterne øges.

Skal jeg løbe maraton eller styrketræne?

Valget af motionsform afhænger af nogle forskellige faktorer;

  • Hvad er målet med at motionere? 
  • Alder? 
  • Nuværende helbredstilstand? 

Målet skal sættes realistisk efter ens helbred. For nogle er det måske relevant at sætte maraton som mål, for andre handler det om selv at kunne gå ind til byen og lave sine indkøb.

Brug kroppen i hverdagen

  • Tag cyklen på arbejdet 
  • Lav lidt gymnastik på stuegulvet, mens du ser TV avis 
  • Tag trappen i stedet for elevatoren 

Mænd og motion

Nyere undersøgelser viser, at mænd faktisk får større effekt ud af at træne end at omlægge deres kostvaner. Analyserne viser at motion er langt mere effektivt til at holde alvorlige sygdomme såsom diabetes 2 på afstand.

Hvad får jeg ud af at træne?

  1. Mere energi & overskud – Den gode energi kommer fra det første træningspas, og bliver kun større i takt med at formen bliver bedre. Med en veltrænet krop har du også lettere ved at takle hverdagens fysiske udfordringer. 
  2. Højt humør – Når du træner, kobler du fra mentalt og skaber derved et pusterum i din travle hverdag. Helt kemisk I hjernen udløses også en række stoffer som løfter humøret og som ovenikøbet menes at kunne holde depressionen væk. 
  3. God kropsfornemmelse – Din fysik vil ændres, regelmæssig motion kommer overflødigt fedt til livs og former samtidigt dine muskler. 
  4. Robust helbred – Livsstilssygdomme forebygges såsom diabetes 2 og hjertekarsygdomme samtidigt med risikoen for knogleskørhed falder og vil stabilisere blodtryk, kolesteroltal, knogler og blodsukker. 

De største fitness fejl

  1. Punkttræning – At tro, man kan punkttræne og opnå sinddsyge resultater. Du har aldrig set en med vaskebræt og mormorarme. Det er ikke muligt at opnå dette, da fedtet vi forbrænder ved træning forbrændes lidt over det hele. 
  2. For lidt vægt & for mange gentagelser – Lav hellere færre gentagelser med mere vægt, da dette, styrker musklerne og sætter gang I forbrændingen. 
  3. For meget træning – Det er vigtigt at lade musklerne restituere efter træning, ellers kan du risikere at kroppen tærrer på musklerne – og ikke fedtet. 
  4. Overanalyse – Lad dig ikke forvirre af hvad alt & alle omkring dig fortæller du skal gøre. Vælg ét program og hold dig til det indtil du kan se resultater.
  5. Muskelforvirring – Du behøver ikke at skifte øvelse hele tiden for at chokere musklerne. Du ender med selv at blive forvirret. Til gengæld kan du skifte på belastning og graden af belastning I øvelsen. 
  6. Fedtforbrændingszonenfindes ikke reelt. Du kan snildt træne med højere intensitet end 55-65% og forbrænde endnu mere.