Rejsemave

Kom godt igennem ferien.

Rejsemave, rejsediarré eller feriediarré dækker alle over en ubehagelig tilstand af diarré, som oftest forårsages af en bakterieinfektion på feriedestinationen. Herunder ser du vores sortiment af effektive håndkøbslægemidler til behandling af rejsemave, mens du længere nede på siden kan lære mere om årsag, symptomer og behandling af lidelsen.

Læs mere Skjul

Rejsemave

Rejsemave eller diarré på rejsen er en temmelig almindelig lidelse, som de fleste oplever på et tidspunkt i deres liv. Lidelsen går ofte over af sig selv igen, men det kan være en ubehagelig oplevelse, ikke mindst fordi man sjældent har de samme behandlingsmuligheder på ferien som man har derhjemme.

Med en række enkle forholdsregler kan man dog forebygge langt de fleste tilfælde af rejsemave, og skulle uheldet alligevel være ude, kan lidelsen behandles med en række effektive håndkøbslægemidler.

Hvad er rejsemave?

Rejsemave eller feriediarré - den samme lidelse går ofte under flere forskellige betegnelser. Årsagen til rejsemave er oftest forskellige typer virus og bakterier på rejsedestinationen. I mere sjældne tilfælde kan parasitter også forårsage nogle ubehagelige diarrétilstande.

Det lokale drikkevand er oftest den største risikokilde, og i de fleste tilfælde bør man derfor helt undgå at drikke det lokale vand, men i stedet drikke rent vand fra uåbnede vandflasker. Selvom der er tale om små mængder, bør man også så vidt muligt undgå at bruge lokalt vand til at børste tænder og lave isterninger.

Man bør helt generelt sørge for at opretholde en høj hygiejnestandard og være ekstra opmærksom på den mad og de mennesker man er i kontakt med. Forsøg derfor så vidt muligt at holde øje med hvilke ingredienser der bruges i din mad, hvordan den tilberedes (varmes den igennem, bliver den renset med lokalt vand osv.) og undgå al unødig kontakt med både genstande og mennesker, idet fysisk kontakt er en hyppig smitteårsag. Sørg desuden for at rense dine hænder med sæbe eller desinficerende væske - især før måltider.

Omkring 40 % af alle tilfælde af rejsemave skyldes infektioner med E. coli bakterier. I andre tilfælde kan infektioner dog også skyldes mere specifikke og ubehagelige bakterier og parasitter såsom:

 • Kolera.
 • Tyfus.
 • Paratyfus.
 • Salmonella
 • Clostridier.
 • Yersinia pestis.
 • Shigellose.
 • Bacillus cereus.
 • Amøber.
 • Giardiasis.

Disse infektioner vil typisk kræve medicinsk behandling og muligvis antibiotika, hvor den almindelige, men ubehagelige rejsemave, er selvbegrænsende og går over igen inden for en uge.

Sådan behandles rejsemave

Som nævnt ovenfor vil langt de fleste tilfælde af rejsemave som diarré gå i sig selv efter fem til otte dage, og behøver ingen behandling med medikamenter. Alligevel kan følgende dog anbefales i tilfælde af rejsemave:

 • Drik masser af væske (mindst 3 til 4 liter om dagen og forsøg at erstatte alt der forsvinder igen som følge af diarréen) - endnu mere hvis feber, diarré og opkast sker på en destination med et tropisk klima. Frugtjuice, fortyndet, frisk juice, cola eller suppe er også nyttige, fordi det også er vigtigt at indtage salt. En vis mængde sukker er i orden, men bør ikke overdrives. Undgå så vidt muligt mælkeprodukter, kaffe og alkohol.
 • Indtag fast føde som f.eks. kogte ris, skrællet frugt, franskbrød, kiks eller chips.
 • Sørg for at få tilstrækkeligt med hvile (nedsat aktivitetsniveau).
 • Anti-diarré midler som f.eks. Imolope eller Imodium foretrækkes af mange mennesker, fordi disse håndkøbslægemidler kan bruges til længere rejser og til akutte situationer med diarré. Produkterne bør dog ikke anvendes til børn.
 • Hvis du har tilbragt mere end en uge i et område med malaria er det vigtigt at huske på, at malaria også kan føre til diarré.

Vær desuden opmærksom på faresignaler såsom blodig diarré, meget høj feber, diarré med grøn eller gulligt slim, svær dehydrering og akut diarré hos børn og ældre, svækkede mennesker. I disse tilfælde bør du altid søge læge med det samme.

Læs mere Skjul