Quinoa fra Clearspring

Hvad er quinoa

Quinoa er en meget almindelig plante – ikke lige i Danmark, men i Andesbjergene, Sydamerika, særligt Peru og Bolivia. De gamle Inkaer betragtede quinoa’en som hellig, og dens sundhedsfremmende egenskaber bliver fremhævet i mange sammenhænge. Indtil Spanierne kom og indtog Andes-området var quinoa en af de allermest udbredte fødevarer på de kanter. Det er en meterhøj plante med grønne blade og lilla, krusede blomster, hvori de super-sunde frø befinder sig. Bladene er også spiselige, men af praktiske årsager er det frøene, vi interesserer os for heromme på den anden side af kloden.

Hvilke fordele kan man opnå ved at indtage quinoa?

  • Styrker hjertet 

De små runde quinoafrø indeholder lidt mere fedt end andre korntyper som ris og pasta. Til gengæld består en stor del af fedtsyrerne i quinoa af omega 3 fedtsyrer, der booster blodets indhold af det gode HDL kolesterol. Quinoa er desuden rig på kostfibre, der sænker mængden af dårligt kolesterol i blodet.

  • Masser af antioxidanter 

Især de to flavonoider quercetin og kaempferol findes i quinoa i koncentrerede mængder. Faktisk kan koncentrationen af disse to flavonoider være større end i bær som tranebær eller tyttebær.

Nylige undersøgelser har vist at quinoa indeholder en lang liste af anti-inflammatoriske phytonæringsstoffer. Den unikke kombination af anti-inflammatoriske forbindelser kan være forklaringen på dyreforsøg, der viser en nedsat risiko for betændelsesrelaterede problemer hos mus, der dagligt fik quinoa.

  • Højt proteinindhold 

Quinoa er stopfyldt med proteiner, der genopbygger dine muskler efter en tur ifitnesscenteret. Derudover bevirker de små frøs indhold af omega 3 fedtsyrer, at ømheden i sener og led lindres. Når du træner mister du desuden store mængder magnesium gennem dit sved, men blot 100 gram quinoa opfylder hele dit dagsbehov for det vigtige mineral. Quinoa indeholder dobbelt så meget protein som ris og byg og har en fremragende aminosyreprofil. Det lille krøllede frø indeholder alle essentielle aminosyrer, og det gør quinoa til det oplagte valg, hvis du er vegetar eller er hoppet med på bølgen og er blevet flexitar med masser af kødfrie dage.

  • Højt indhold af jern 

Op mod halvdelen af alle kvinder har for lave jerndepoter. 100 gram quinoa opfylder 31 % af dit daglige behov for det vigtige mineral.

  • Glutenfri 

Quinoa er naturligt fri for gluten. Det er godt nyt for de mange glutensensitive, som bliver oppustet og får ballade med fordøjelsen, når de spiser for megetgluten.

  • Stabiliserer blodsukkeret 

Quinoas høje indhold af proteiner, essentielle fedtsyrer og kostfibre bevirker, at quinoa kun får dit blodsukker til at stige en anelse i forhold til, hvis du spiste brød, ris eller kartofler. Til gengæld holder det sig stabilt længe, så du ikke går sukkerkold og ender med fingrene i kagedåsen.

Hvordan anvendes quinoa?

Quinoa kan bruges på samme måde som f.eks. ris, bulgur eller couscous – konsistensmæssigt minder det dog mest om couscous, da frøene er ganske små. Quinoa koges i ca. 10 minutter, og det er som med ris og bulgur vigtigt at skylle quinoaen godt først. Quinoa er meget rig på protein, fra 7% og helt op til 22%. Ydermere er protein-indholdet sammensat af næsten alle de essentielle aminosyrer, så kroppen får tilføjet masser af de aminosyrer, den ikke kan danne selv, i store mængder. Det gør den også oplagt som proteinkilde for vegetarer.

Hvordan tilberedes quinoa?

Kom quinoaen i en skål og dæk med koldt vand. Gnid forsigtigt kornene mellem håndfladerne og dræn dem i en si. Skyl dem i koldt vand til vandet er næsten klart.

Quinoa koges: 1 del quinoa til 2 dele vand. 

Når kornene er kogt, er de gennemsigtige. Kogetiden er ca. 15 min. Fjern gryden fra varmen, og lad den hvile 5-10 min.

3 gode tips

Tip 1: Giv rød quinoa en chance. Selv om det som regel er lettere at finde hvid (gul) quinoa i butikkerne er rød quinoa lige så velsmagende - og det ser ud til at have en ekstra fordel: en undersøgelse offentliggjort i august 2012 i tidsskriftet Food & Nutrition Sciences fandt, at røde quinoa-frø havde en meget højere antioxidant kapacitet og indhold af flavonoider end den hvide variant.

Tip 2: Vask quinoa-frøene grundigt under rindende vand for at fjerne saponiner, der er bitre stoffer, som skal beskytte frøene og som også reducerer næringsværdien.

Tip 3: Spiring (iblødsætning) af hele quinoa frø før madlavningen har også vist sig at forbedre deres antioxidante potentiale; dette kan også forbedre den ernæringsmæssige værdi af frøene, da iblødsætning nedbryder fytinsyre, et anti-næringsstof, der er kendt for at hæmme absorptionen af mange vigtige mineraler.

Hvad er forskellen på de forskellige quinoa typer?

Hvid Quinoa

Den mest almindelige farve quinoa (udtales KEEN-WAH) er hvid.

Af alle quinoa farverne, har hvid quinoa den mest delikate smag og den letteste tekstur og de puffer op lidt mere end andre typer af quinoa.

Rød Quinoa

Rød quinoa (som får en brunlig nuance, når det er kogt) har en rigere smag, lidt mere tyggende tekstur, og noget mere nødet smag i forhold til hvid quinoa. Det er ofte quinoa valget til kolde salater, da det holder sin form bedre under tilberedningen.

Sort Quinoa

Sort quinoa har mere en jordet smag end hvide quinoa og er en smule sødere.