Pulsoximeter

Nem og smertefri måling af blodets iltniveau.

Et pulsoximeter bruges til at måle indholdet af ilt i blodet. Nogle måler deres iltindhold regelmæssigt f.eks. i forbindelse med helbredsproblemer. Andre har brug for at kunne måle indholdet af ilt i blodet i ekstreme situationer. Det er nemt at bruge et pulsoximeter - man sætter en lille klemme fast om en finger og kan derefter aflæse resultatet på den medfølgende skærm. 

Læs mere Skjul

Behøver alle have aflæst indholdet af ilt i blodet?

Der er forskellige grunde til, at man kan have brug for at måle blodets iltmætning, og det er især mennesker, der lider af astma, kol, andre kroniske lungesygdomme og søvnapnø samt dem, der har nedsat lungekapacitet, der har brug for at kende blodets iltindhold. Desuden skal folk, der dyrker ekstremsport som f.eks. bjergbestigning, også kende iltmætningen i blodet 

Et pulsoximeter er en iltmåler

Pulsoximeteret måler blodets iltmætning (SpO2) samt hjertefrekvensen (pulsen), dette gøres ved at gennemlyse fingeren med infrarødt lys. Det er smertefrit, nemt og hurtigt. Når man har brug for at vide hvordan ens iltmætning er, er det for at se, om kredsløbet transporterer ilt rundt til alle organerne i kroppen. 

Iltmætning ved ekstremsport

Deltager du i sport i højtliggende egne eller dyrker f.eks. bjergbestigning, så er en iltmåler et godt værktøj til at sørge for, at du kan præstere optimalt i den tynde luft og en slags garanti for, at alle dine organer får den ilt, de har brug for. Får organerne ikke ilt, kan de blive beskadiget permanent.