Progressive linser

Progressive linser

Progressive linser

Progressive linser er også kendt som flerstyrke-linser, bifokale linser og multifokale linser. 

Disse linser korrigerer både nær- og langtsynethed og hjælper personer med presbyopi (gammelmandssyn) til at se klart på alle afstande. Linserne fungerer dermed som et alternativ til læsebriller og progressive briller.  


Hvad er progressive kontaktlinser? 

Progressive kontaktlinser er også kendt som flerstyrke-linser, bifokale linser og multifokale linser. 

Disse linser kan korrigere både nærsynet- og langtsynethed, såvel som presbyopi (gammelmandssyn), gennem et centralt læsefeldt med glidende overgang. Således kan man bruge den samme linse til at se både langt med og læse med.

Den mest centrale fordel ved progressive kontaktlinser er, at man slipper for at medbringe sine læsebriller. Derudover følger progressive linser med øjets bevægelser, i modsætning til læsebriller, hvor man skal sænke blikket, når man skal læse.

Hvad er presbyopi? 

Presbyopi, også kendt som gammelmandssyn eller aldersbetinget langsynethed, er et aldersbetinget synsproblem, som gør, at man ikke længere kan fokusere på almindelig læseafstand. 

Presbyopi kommer i 40-50 års alderen og man vil her have brug for synskorrektion, i form af briller, til at afhjælpe problemet. 

De mest almindelige tegn på presbyopi efter de 40 år er: 

  • Problemer med at læse på nært hold 
  • Hovedpine, træthed og tics i forbindelse med læsning 
  • Problemer med at udføre nærarbejde som håndværk og broderi  

Vælg den rigtige type linse 

Progressive linser fås som endagslinser, månedslinser, 14-dages linser og døgnlinser, som kan anvendes hvad enten du er langsynet eller nærsynet.
Hvilke linser du bør vælge, er afhængig af dit specifikke behov og livsstil.

Hvis du vil slippe for rengøring af linser og måske også har tendens til tørre øjne, er endagslinser velegnede at bruge.

Hvis du derimod vil slippe for at skulle skifte kontaktlinser dagligt, eller måske har tendens til at glemme at tage kontaktlinserne ud, før du lægger dig til at sove, er døgnlinser værd at overveje. Dog kan døgnlinser være hårde for øjet, og du bør konsultere en optiker før du vælger denne løsning.

Problemer med tørre øjne? 

Langt de fleste kan uden gener bruge kontaktlinser, da mange linser i dag udvikles af materialer, som imødekommer tørre øjne og tørre indeklimaer.

Hvis du oplever tørre øjne ved brug af kontaktlinser, kan du afhjælpe dette, ved at anvende øjendråber eller skifte til endagslinser, hvis du anvender flerdagslinser.

Rengøring af flerdageslinser

Progressive linser findes som forskellige kontaktlinsetyper som kræver en større mængde rengøring, heriblandt månedslinser og 14-dages linser.

Rengøring er enormt vigtigt ved brug af flerdageslinser såsom månedslinser. Når kontaktlinser anvendes mere end én gang eller i en længere periode, vil der fremkomme en større belægning af bakterier, snavs og protein. Dette kan heldigvis nedbringes med helt op til 90 %, ved grundig rengøring af linserne.

Ved linser som fjernes om natten, skal både linse og linsebeholder rengøres hver aften, når linserne tages ud.

God hygiejle er vigtig, når du håndterer kontaktlinser og generelt har med øjne at gøre. Derfor bør du begynde med at vaske hænderne grundigt med sæbe og vand, inden du rører ved kontaktlinser- eller øjne.

  • Linserne tages ud, enten en ad gangen eller samtidig, og et par dråber linsevæske dryppes på linsen. 
  • Fingerspidsen gnides forsigtigt henover linsen, uden at komme i kontakt med linsen og fingerneglen. 
  • Linseetuiet fyldes med linsevæske og kontaktlinsen skylles før denne placeres i linsebeholderen. 
  • Brug altid kun disinficerende linsevæske til rengøring af kontaktlinser og kontaktlinsebeholder. 

Husk din synstest  

Selvom kontaktlinserne anvendes dagligt, er det en god idé at have et par reservebriller ved hånden, hvis der opstår irritation eller udtørring.

Desuden er det vigtigt at få tilset øjnene en gang i mellem, både for at sikre at man fortsat bruger den rigtige styrke, men også for at tjekke at ens øjne ikke oplever gener ved brug af kontaktlinser.

Hvis du oplever sløret syn, fortsat kløende eller tørre øjne eller hyppig hovedpine, er det en god idé at få foretaget en synsprøve ved en optiker, da det kan skyldes en forkert styrke eller andre gener i øjet.