Ligtorn

Penne og plastre til brug mod ligtorn

Hvad er ligtorne?

En ligtorn er en ophobning af hård hud, der dannes som reaktion på tryk eller pres på et fremtrædende område. Ligtorne sidder typisk på fødderne, oftest ovenpå lilletåen, fordi denne er udsat for tryk og pres fra fodtøj. 

Den yderste del af huden består af forhornede og døde hudceller, hvis funktion er at modstå pres og beskytte det underliggende væv mod skadende trykbelastninger.  

Ved for stor belastning eller friktion på hudområder produceres ekstra tyk og forhornet hud, som bliver presset sammen til de hårde torne-formede klumper, vi kender som ligtorne.  

Når der presses yderligere på denne hårde hud, vil den blive presset ind i huden, hvor den trykker på nervespidser i omkringliggende hud. Dette kan være meget smertefuldt.  

På sigt kan den hårde hud og ligtornene skabe så stort et tryk i huden, at der opstår sår, som straks må behandles for at ungå infektion. Det er derfor vigtigt at behandle hård hud og ligtorne så tidligt som muligt.  

Da især kvinder ofte bærer tætsiddende sko og høje hæle, er de som regel mere tilbøjelige til at opleve ligtorne, fordi foden i denne slags fodtøj bliver presset frem og i sidste ende trykket. Mænd der ligeledes bærer tætsiddende sko er også udsatte for at få ligtorne.  

Ligesom sko, der passer dårligt, kan strømper der ikke passer ordentligt også være et problem og medføre hård hud og ligtorne.  

Symptomer på ligtorne og hård hud

En ligtorn kan være tør og med en hård kerne. Den vil typisk være tydeligt afgrænset, i modsætning til tør hud, som kan mangle klar afgrænsning. Hård hud uden afgrænsning forekommer oftest på hænder og fødder henover knogler. Farven på denne hårde hud kan variere fra hvid til gul, brun eller rød. Hvor ligtornen som regel gør ondt, kan hård hud være smertefrit. 

Ligtorne og fodvorter ligner hinanden og forveksles derfor ofte. Dog har ligtorne nogle kendetegn:  

  • Et tykt, hårdt hudområde  
  • Ømhed og smerter ved tryk 
  • Flagende, tør eller voksagtig hud  
  • Gullig cirkel af hård hud  
  • Mindre prik i midten af ligtornen

Hvor opstår ligtorne?  

Ligtorne sidder ofte på fødderne, fordi disse er udsat for pres fra fodtøj, som muligvis er for småt eller sidder for tæt i forhold til fodens form.  

Ligtorne forekommer ofte under foden eller på toppen, samt på siderne af tæerne.  

Ligtorne har tendens til at udvikles på dele af fødderne, der ikke bærer vægt, men kan også opstå på vægtbærende områder.  

Selvom ligtorne oftest opstår på fødderne, forekommer de også på hænder, særligt hvis man arbejder med værktøj som presser mod huden.  

Også udøvere af visse idrætsgrene, såsom vægtløftning, med stor belastning på lokaliserede hudområder kan være mere tilbøjelige til at udvikle hård hud og ligtorne.   

Diverse forhold i kroppen kan ligeledes føre til dannelse af hård hud og hornhud, eksempelvis fejlstillinger af fødder og tæer, som medfører at knogler rager frem og øger gnidning mod huden. 

Ligtorn eller vorte?

Ligtorne og fodvorter kan til forveksling ligne hinanden, selvom de er vidt forskellige. 

Fodvorter skyldes en eller flere typer vira, og er yderst smitsomme, hvorfor de også kan sprede sig til store områder.
Hvor kanten på en ligtorn er hård, er midten på en vorte oftest blød.  

En ligtorn er en torne-formet klump af sammenpresset hård hud, som ofte gør ondt ved berøring. Modsat fodvorter smitter ligtorne ikke, og de vil derfor oftest være begrænset til det specifikke område som er belastet af tryk. 

Ligtorne ligner mindre, gullige cirkler af hård hud, og de opstår oftest under foden eller på toppen af foden, samt på siden af tæerne, selvom de kan opstå overalt. 

Hvordan behandles ligtorne? 

Ligtorne kan behandles på flere forskellige måder, først og fremmest ved at undgå de handlinger som er årsagen til, at de udvikles. Dette kan eksempelvis være at skifte sko, at bruge beskyttende plastre eller at anvende handsker ved brug af værktøj.  

Derudover er det en god idé at smøre fodsåler, hæle og føddernes overside med en blød creme uden farvestoffer og parfume.  

Fjernelse af ligtorn med plaster 

Ligtorneplastre virker ved at blødgøre den hårde hud, som derefter kan pilles eller gnides fra ved hjælp af en fodfil. Ligtorneplastre indeholder sædvanligvis salicylsyre, som nedbryder den hårde hud og derved sørger for at bryde ligtornen op.  

Forebyggende behandling med ligtorneplaster  

Ligtorneplastre kan ligeledes benyttes som forebyggende behandling af ligtorne. Før nye eller smalle sko tages i brug, påsættes plastret på området som presses af skoen, så dette område aflastes. 

Anvender du ligtorneplaster efter producentens anviste instruktioner kan behandlingen være meget effektiv.

Hos Mecindo.dk fører vi både ligtornebehandlinger og ligtorneplastre:

Ligtornebehandlinger:

Ligorneplastre:

Ligtorne kan også trimmes eller barberes ned med en særlig type beskyttede barberblade.

Da huden på ligtornen er død, bør du ikke kunne føle smerte så længe kun de øverste lag af huden barberes af.

Omhyggelig pleje er nødvendig, dog bør du altid konsultere din læge inden du forsøger at fjerne ligtorne, hvis du har diabetes eller problemer med blodomløbet til fødderne.