Nøddesmør

Cremet, velsmagende og super sundt!

Nøddesmør er et smørbart produkt fremstillet ved formaling af nødder til en pasta. Resultatet er et smørepålæg med et højt indhold af det sunde fedt, og kan anvendes som smør, eller smørepålæg. Nøddesmør kan være lavet med:

  • Mandel smør 
  • Cashew smør 
  • Hasselnød smør 
  • Macadamia nødde smør 
  • Jordnøddesmør 
  • Pecan smør 
  • Pistache smør 
  • Valnødde smør 

Mandel, cashew, macadamia, jordnødder, pecan, pistacie og valnød er ikke rigtige nødder i en botanisk forstand. Men fordi de betragtes nødder i en kulinarisk forstand, kaldes deres knuste smørematerialer nøddesmør. Lignende smørematerialer kan også fremstilles af frø:

  • Græskarfrø smør 
  • Sesamsmør (normalt kaldet tahini) 
  • Soja smør - generelt kaldes "sojanødde smør" og fremstilles af ristede sojabønner 
  • Solsikkefrø smør 

Nødde- og frø smørepålæg har et højt indhold af protein, fiber, og essentielle fedtsyrer, og kan bruges til at erstatte smør eller margarine på brød eller toast.

Hvordan laver man hjemmelavet nøddesmør?

Man kan også lave sit eget hjemmelavede smørepålæg fra nødder, se herunder for nemme og brugervenlige opskrifter:

Mandel-kanel-smør:

200 g mandler

1 tsk stødt kanel

Kom mandlerne i en blender/minihakker/foodprocessor og kør indtil det får en smøragtig konsistens – det tager lidt tid, så hav tålmodighed. Sørg for at skrabe blandingen ned af siderne ind imellem. Efter noget tid, ca. 10-15 minutter, tilsættes kanel, og der blendes igen. Når smørret har den ønskede, cremede konsistens, kommes den på et rent glas og opbevares på køl.

Hasselnød-kakao-smør:

200 g hasselnødder

2 tsk rå kakapulver

3 tsk kokossukker

Kom hasselnødderne i en blender/minihakker/foodprocessor og kør indtil det får en smøragtig konsistens – det tager lidt tid, så hav tålmodighed. Sørg for at skrabe blandingen ned af siderne ind imellem. Efter noget tid, ca. 10-15 minutter, tilsættes kakao og kokossukker, og der blendes igen. Når smørret har den ønskede, cremede konsistens, kommes den på et rent glas og opbevares på køl.

Kokos-vanilje-smør:

200 g kokosmel

1 tsk ren vaniljepulver

Kom kokosmel i en blender/minihakker/foodprocessor og kør indtil det får en smøragtig konsistens – det tager lidt tid, så hav tålmodighed. Sørg for at skrabe blandingen ned af siderne ind imellem. Efter noget tid, ca. 10-15 minutter, tilsættes vanilje, og der blendes igen. Når smørret har den ønskede, cremede konsistens, kommes den på et rent glas og opbevares på køl.

Smørepålæg hos Mecindo

Mange af de lækre, velsmagende og sunde produkter du finder her på siden, er oven i købet også

  • økologiske 
  • glutenfri 
  • vegetariske 
  • veganske 
  • uden palmeolie