Nødder fra Renée Voltaire

Nødder i alle afskygninger

Hvor kommer nødder fra?

Nødder kommer bl.a. fra træer og frugter. Desuden dyrkes de forskellige nødder i mange lande, alt efter klima. I Danmark har vi den velkendte hasselnød, som både vokser vildt, men også i haver. Det samme gør sig gældende for valnødder. De andre typer af nødder må vi importere, da Danmarks klima ikke egner sig til dyrkning af disse.

Hvilke nødder findes der?

Der findes rigtigt mange forskellige nødder, og ligeså mange smagsoplevelser og anvendelsesmuligheder. På Mecindo finder du et stort udvalg af nødder – både de velkendte hasselnødder, men også paranødder. Nogle nødder er ristede, andre tørrede og nogle er endda saltede eller tilsat chokolade. 

  • Cashewnødder
    Cashew er nyreformede frø, som udvikles på spidsen af cashewfrugten, som vokser på cashewtræer. Nødderne har en mild og blød smag og kan friste de fleste – enten som snack eller i madlavningen.
  • Hasselnødder
    En hassennød er en af de mest kendt nødder i Danmark. Det skyldes bl.a. at den vokser vildt i naturen, men også at den smager fantastisk. Nødden er råhvid med en brun hinde, og er meget energiholdige. 
  • Jordnødder/Peanuts
    Mange kender til peanuts, og det er faktisk blot et andet navn på samme nød. Jordnødder er nødder med skal, og når de knuses, kommer peanutten frem. Peanuts spises især saltede i Danmark. I andre lande hvor jordnødden gror, er den en del af de lokales basiskost. 
  • Macadamianødder 
    Denne type nød har en meget fed konsistens. Den er rund og har en lys farve, og en meget speciel smag som ikke minder om andre nødder. Macadamianødder er især velegnede som snack eller i bagning hvor chokolade indgår.
  • Mandler
    Mandler er små, aflange og furede nødder med en sød smag. Desuden anvendes mandler i fremstillingen af marcipan. Mandler indeholder vitaminer, proteiner, fedtsyrer og er perfekte som en lækker snack i løbet af dagen.
  • Pekannødder
    Pekannødder ligner til forveksling valnødder, dog er de fladere og mørkere. Smagen er har en meget naturlig og rund smag, men ingen bitter eftersmag som valnødder.
  • Pistacienødder
    En pistacienød er ca. på størrelse med en hasselnød når den stadig er på pistacietræet. Efter høst tørres pistacienødderne og sælges både med og uden skal. Ofte er pistacienødder saltede og er perfekte som snack. Desuden er pistacienødder naturligt rige på A-vitamin, kalium, calcium, magnesium og jern. 
  • Paranødder
    I Danmark finder du kun afskallede paranødder. Det skyldes, at skallen kan indeholde en form for svamp. Når først nødderne er afskallede, er der intet farligt ved at spise de smagfulde nødder. Paranødder har et højt fedtindhold og gør sig godt i gryderetter, salater og desserter.
  • Tigernødder
    Tigernødder kaldes også for jordmandler, og er på størrelse med en kikært – altså ikke særligt stor. Nødderne indeholder mineralerne kalk, jern, kalium og magnesium. Derudover finder du også C-vitaminer og E-vitaminer i tigernødder. Da tigernødder er meget hårde, er det sjældent at de spises som snacks. Normalt bliver de tilberedt eller lægges i blød i vand først. 
  • Valnødder
    Valnødden er den nød der indeholder allerflest antioxidanter. Ofte bruges valnødder som snack, i julebag eller den kendte rødkålssalat. 

Hvor mange nødder om dagen?

Du kan spise nødder hver dag, men du bør variere dit valg af nødder samt undgå saltede nødder. I Danmark spiser vi meget salt, og derfor er der ingen grund til at tilføre kroppen endnu mere salt end nødvendigt. Nødder indeholder meget energi, altså kalorier, og derfor kan du holde dig til at spise 30 gram nødder om dagen. De 30 gram nødder svarer ca. til en håndfuld, eller 1,5 deciliter. 

Husk – det er ikke 30 gram af hver slags nød, men 30 gram i alt. Derfor kan du sagtens blande nødderne.

Hvilke nødder er sundest?

Som udgangspunkt er usaltede nødder sundest. Næringsindholdet varierer meget mellem nødderne, og herunder kan du læse mere om de enkelte nødders næringsindhold. Du kan med fordel også vælge økologiske nødder. Økologiske nødder er fri for sprøjtemidler og andre bekæmpelsesmidler. 
Nødder næringsindhold pr. 100 gram:

Cashewnødder
Energi: 586 kcal
Fedt: 46,4 gram
Kulhydrat: 32,7 gram
Protein: 15,3 gram
Fibre: 3 gram

Hasselnødder
Energi: 598 kcal
Fedt: 54,4 gram
Kulhydrat: 29,3 gram
Protein: 15 gram
Fibre: 8,2 gram

Jordnødder/peanuts
Energi: 567 kcal
Fedt: 49 gram
Kulhydrat: 16 gram
Protein: 26 gram
Fibre: 9 gram

Macadamianødder
Energi: 718 kcal
Fedt: 75,7 gram
Kulhydrat: 13,82 gram
Protein: 7,91 gram
Fibre: 8,6 gram

Mandler
Energi: 537 kcal
Fedt: 39,1 gram
Kulhydrat: 29,5 gram
Protein: 20,5 gram
Fibre: 9,2 gram

Pekannødder
Energi: 691 kcal
Fedt: 70 gram
Kulhydrat: 13,9 gram
Protein: 9,2 gram
Fibre: 9,6 gram

Pistacienødder
Energi: 566 kcal
Fedt: 44,4 gram
Kulhydrat: 28 gram
Protein: 2,6 gram
Fibre: 10,3 gram

Paranødder
Energi: 680 kcal
Fedt: 65 gram
Kulhydrat: 13,8 gram
Protein:
Fibre:

Tigernødder
Energi: 512 kcal
Fedt: 26 gram
Kulhydrat: 60,5 gram
Protein: 4,1 gram
Fibre: 10,8 gram

Valnødder
Energi: 670 kcal
Fedt: 64,3 gram
Kulhydrat: 16,2 gram
Protein: 14,3 gram
Fibre: 5,6 gram

Nødder og allergi

Nogle mennesker lider af nøddeallergi, og bør derfor holde sig fra de nødder de ikke tåler. Desuden skal nøddeallergikere være opmærksomme på, om de nødder de køber, kan indeholde spor af andre nødder.

Mange af dem der har nøddeallergi, lider på samme tid også af pollenallergi. Vil du vide mere om nøddeallergi, kan du besøge Astma-Allergi Danmark.dk.

Køb nødder på Mecindo.dk

Køb dine nødder på Mecindo.dk. Uanset hvilken slags nødder du er på jagt efter, har vi dem næsten med garanti. Bestil online i dag, og få dem leveret inden for kun 2-4 hverdage. 

Vi har et bredt sortiment af håndkøbsmedicin, kosttilskud, helsekost og personlig pleje til billige priser. Har du spørgsmål til et produkt eller en ordre, er du mere end velkommen til at kontakte vores kundeservice. Du kan kontakte kundeservice på mail eller telefon.