Kamillete

Kamillete er en af de ældste og mest traditionsrige typer af te der findes. Den blev bl.a. drukket igennem århundreder i det gamle romerske rige såvel som i det antikke Grækenland. Igennem tiderne har kamillete, og kamilleblomsten generelt, været omstændigt brugt som et naturlægemiddel imod alverdens lidelser som feber, hoste, depression og smerter.

At kamillete skulle kunne kurere alle disse lidelser er dog desværre en myte - men kamillete kan stadig have visse positive egenskaber. Herunder kan du læse om de sunde virkninger der kan være ved at drikke kamillete.

Læs mere Skjul

Sunde fordele ved kamille

Betændelseshæmmende virkning

Kamillete indeholder flere aktive indholdsstoffer som menes at kunne have en positiv effekt. Af disse er de to stoffer lfa bisabolol og chamazule blevet undersøgt af forskere som har påvist en betændelseshæmmende virkning igennem flere forsøg.
Kamillete menes derfor at kunne hjælpe med at holde typiske infektioner som forkølelse og halssnue i skak.

God mod ondt i halsen

Kamillete er for mange det første de rækker efter når ondt i halsen i forbindelse med typysk forkølese og influenza melder sig på banen. Dette er ikke uden god grund da mange oplever at kamillete har en lindrende virkning på smerter og ømhed i halsen.

Rig på antioxidanter

Kamillete er naturligt rig på antioxidanter som hjælper med at beskytte kroppens celler imod skadelig iltning. Der er dog begrænset forskning der bakker op om hvorvidt der er nogen egentligt sundhedsmæssig fordel ved at indtage kosttilskud/madvarer der er særligt rige på antioxidanter.

Må du give kamillete til baby?

Der findes mange ”husråd” omkring at kamillete skulle kunne kurere alt fra kolik til hoste og hikke hos babyer. Der er dog ingen reel forskning der bakker op omkring dette. Du bør derfor ikke give din baby kamillete for at opnå nogle af disse effekter. Hvorvidt en baby bør drikke kamillete afhænger meget af babys alder:

  • Babyer 0-6 måneder: babyer i denne alder bør ikke drikke kamillete (eller anden te) da te ikke indeholder de samme næringsstoffer som der findes i modersmælk. Enhver væske som baby får i denne periode, vil fungere som et alternativ for modermælk/modermælkserstatning da det er begrænset hvor meget væske en lille baby har ”plads til”.
    Det er derfor ikke anbefalet at give babyer i denne alder andre væsker end modersmælk/modermælkserstatning for at sikre at din baby får den næring som den har brug for.

  • Babyer/børn over 6 måneder: Børn ældre end 6 måneder må som udgangspunkt godt få kamillete, da de ikke længere er afhængige af modermælken i samme omfang. Det er dog vigtigt at undersøge om den te man ønsker at give barnet indeholder koffein, og i så fald hvor meget, da børn og unge generelt ikke bør indtage mere end 2,5 mg koffein pr. kg. Kropsvægt.

    Vi kan anbefale den økologiske kamillete Pukka Three Chamomile Te som er 100% koffeinfri og derfor et godt valg til børn.

Kamillete mod øjenbetændelse hos børn?

Igennem tiderne har kamillete ofte været brugt til at få brugt med lette øjenbetændelser hos børn som ofte ses ved f.eks. forkølelse.
Idag anbefales det dog ikke at benytte kamillete mod øjenbetændelse da det har vidst sig at teen ikke har nogen reel virkning på dette, og i nogle tilfælde endda kan virke mere irriterende på øjet.
I stedet anbefales det at rense øjet med rent vand ved lette infektioner, og med antibakterielle øjendråber ved bakteriel øjenbetændelse.

Læs mere Skjul