Kæmpenatlysolie

Rig på omega-6 fedtsyren GLA.

Læs mere Skjul

Viser 1 til 11

Kæmpenatlysolie

Når kroppen kræver en større mængde af GLA, så er natlysolie blevet en favorit behandling for især mange kvinder da denne virker lindrende på en række lidelser, herunder brystsmerter, eksem, højt kolesteroltal, leddegigt og diabetiske nerveskader. Kæmpenatlysolie menes også at kunne virke lindrende på overgangsalderens symptomer som hedeture.

Det er også anset for at have helbredende egenskaber og tages af nogle for at hjælpe med hudsygdomme og sår.

Hvad er kæmpenatlysolie?

Kæmpenatlys olie er olien fra frøene af kæmpenatlysplanten.

Selvom der ikke findes videnskabelig dokumentation for, at kæmpenatlysolie kan bruges til sygdomsbehandling, har olien længe været anvendt som naturlægemiddel mod en lang række sygdomme og lidelser. Kæmpenatlys olie er en rig kilde til omega-6 essentielle fedtsyre. Især indeholder det et som er kendt som gamma linolensyre (GLA), som også findes i mange andre plantebaserede olier.

Da kæmpenatlysolie indeholder linolsyre samt GLA, kan de være gode mod diabetiske nerveskader, da netop GLA og linolsyre er vigtige bestanddele af myelin, som er den beskyttende belægning omkring nervefibre, og cellemembranen. 

Kæmpenatlysolie kan med fordel anvendes sammen med andre olier, eksempelvis hørfrøolie hvis det skal indtages som et supplement. Sammen med hørfrøolie giver den en optimal hormonbalance, for dem som har rod i hormonerne. Med denne olie kan man komme af med tør hovedbund, skællende eksem, det kan mindske smerter fra ømme led og forebygge problemer med PMS og overgangsalder.

Hørfrøolie & Kæmpenatlysolie

Det kan anbefales at kombinere kæmpenatlysolien med hørfrøolie. Da hørfrøolie har et naturligt højt indhold af omega-3 fedtsyrer og kæmpenatlysolien har et højt indhold af omega-6 fedtsyre, er disse et godt par. Kombinationen mellem de to olier gør, at kroppen optager de bedste egenskaber fra hver af dem

Fordele ved omega-3 fedtsyrer:

 • Energiforøgende
 • Sygdomsforebyggende
 • Virker antiinflammatorisk

Fordele ved omega-6 fedtsyrer & GLA:

 • Kritiske for cellernes udvikling
 • Opretholder en sund hud
 • Opretholder en hud i balance

Hvad anvendes kæmpenatlysolie til?

Natlysolie anvendes til hudlidelser såsom eksem, psoriasis og acne. Det bruges også til rheumatoid arthritis, svage knogler (osteoporose), Raynauds syndrom, dissemineret sklerose (MS), Sjogrens syndrom, cancer, forhøjet kolesterol, hjertesygdom, en lidelse hos børn kaldet dyspraksi, smerter i benene på grund af blokerede blodkar ( claudicatio intermittens), alkoholisme, Alzheimers sygdom, og skizofreni.

Nogle mennesker bruger kæmpenatlysolie for kronisk træthedssyndrom (CFS); astma; nerveskader relateret til diabetes; en kløe-lidelse kaldet neurodermatitis; hyperaktivitet hos børn og opmærksomhed underskud-hyperactivity disorder (ADHD); fedme og vægttab; kighoste; og gastrointestinale lidelser, herunder ulcerativ colitis, irritabel tarmsyndrom, og peptisk ulcussygdom.

Kvinder bruger kæmpenatlysolie for PMS, brystsmerter, endometriose, og symptomer på overgangsalderen, såsom hedeture.

I fødevarer, bruges kæmpenatlysolie som kilde til essentielle omega-6 fedtsyrer.

De polyumættede fedtsyrer linol og linolen syre kan ikke syntetiseres, vi skal altså have dem gennem hvad vi spiser. Hvis man ikke har nok af disse fedtsyrer i kroppen, kan man få en tør hud, få en forøget hudfølsomhed og inflammation. Derudover indeholder Kæmoenatlysolie også vitaminer og mineralske komponenter, der kan styrke din sundhed og velvære.

Kæmpenatlysolie virkninger

Kæmpenatlysolie er muligvis effektiv mod:

 • Nervebeskadigelse forårsaget af diabetes.  
 • Atopisk Dermatitis
 • Osteoporose(knogleskørhed). Idet natlysolie med fiskeolie og calcium synes at kunne øge knogletætheden hos ældre mennesker med osteoporose. 
 • PMS
 • Lindre overgangsalderens symptomer
 • Astma
 • Brystsmerter

Kæmpenatlysolie dosering 

For brystsmerter: 3-4 gram dagligt.

Den anbefalede dosis af kæmpenatlysolie afhænger af produktets indhold. Læs altid brugsvejledningen før brug.

Kommercielle præparater af natlysolie er typisk standardiseret til 8% GLA og 72% linolsyre .

Bivirkninger ved  kæmpenatlysolie

Natlysolie er sandsynligvis sikkert for de fleste mennesker, når det anvendes i op til et år. Det kan nogle gange give milde bivirkninger herunder mavebesvær, kvalme, diarré og hovedpine. 

Selvom de fleste mennesker kan anvende kæmpenatlysolie uden problemer, kan den i nogle tilfælde medføre følgende bivirkninger: kvalme , opstød , diarre , blød afføring , uro i maven , hovedpine.

Opsøg straks læge hvis du oplever nogle af følgende symptomer:

 • Udslæt 
 • Kløen eller hævelse (især i ansigt, hals eller på tungen) 
 • Svimmelhed 
 • Åndedrætsbesvær 

Særlige forholdsregler og advarsler:

Graviditet og amning: At tage kæmpenatlysolie er muligvis USIKKERT under graviditet. Det kan øge chancen for komplikationer. Anvend ikke, hvis du er gravid.

Det er muligvis sikkert at tage kæmpenatlysolie under amning, men det er bedst at tjekke med din sundhedsplejerske først.

Blødersygdom: Der er en bekymring for, at kæmpenatlysolie kan øge chancen for blå mærker og blødning. Anvend ikke, hvis du har en blødersygdom.

Epilepsi eller krampeanfald: Der er en bekymring for, at tage kæmpenatlysolie kan gøre anfald mere sandsynligt hos nogle mennesker. Hvis du har en historie af anfald, bør du undgå at bruge det. 

Skizofreni: Krampeanfald er blevet rapporteret i mennesker med skizofreni i behandling med phenothiazin narkotika, GLA (et kemikalie som findes i kæmpenatlysolie), og E-vitamin. Få din sundhedsplejerskes udtalelse, før du starter med tilskud af kæmpenatlysolie.

Hvis du tager medicin for blodfortyndende eller blodtryksmedicin, tale med din læge, før forbrugende kæmpenatlysolie. Hvis du er tilbøjelig til anfald og tage en klasse af medicin kaldet phenothiaziner, som bruges til behandling af skizofreni, bør du ikke tage kæmpenatlysolie, fordi det kan øge din risiko for anfald.