Jern & zink

Læs mere Skjul

Viser 1 til 23

Jern & zink

Hvad er jern?

Jern tilhører sammen med vitaminerne gruppen mikronæringsstoffer. Hvor vitaminer er molekyler sammensat af et større eller mindre antal atomer forbundet med hinanden, er jern et grundstof, det vil sige et enkelt atom. Cirka to tredjedele af kroppens samlede jern findes i blodet og musklerne. 

En tredjedel er lagret i leveren, milten og i den røde knoglemarv, hvor de røde blodlegemer dannes.  

Hos en normal person indeholder hele kroppen cirka 30-40 milligram jern per kg legemsvægt.  Jerns vigtigste funktion er at udgøre den centrale enhed i hæmoglobin molekyler i de røde blodlegemer. Jernet er ansvarlig for at ilten transporteres rundt i kroppen og er derfor livsvigtigt.

Endvidere indgår jern også blandt andet i visse enzymer, der bruges i energistofskiftet og i de hvide blodlegemer. Jern tilskud anbefales især til gravide indtil 10.uge og vegetarer, grundet højre jernbehov/lavere jernindtag hhv.

 

Hvad er Zink?

Zink er et grundstof som har stor indflydelse på mange vigtige processer i kroppen. Hele kroppen indeholder i alt cirka to gram zink. Skeletmuskulaturen indeholder omtrent 60 procent, og knoglerne 30 procent af hele kroppens zinkbeholdning. 

De følgende faktorer er afhængige af zink for at fungere normalt: 

  • Stofskiftet: zink udgør en del af 200 af de enzymer der blandt andet indgår i omsætningen af kulhydrat, protein og fedt. 
  • Arveanlæg og cellemembraner: zink har en stabiliserende virkning på cellernes arveanlæg såvel som på cellemembranerne. Dannelse af vækst, væv og organer. Zink har en central rolle i dannelse og vækst af væv og organer. Undersøgelser har vist at zink også er vigtigt for optimal funktion af immunforsvar, smagsoplevelse, omsætning af A Vitamin, folat og alkohol.  
  • Sårheling: kosttilskud med zink har vist sig at kunne have en positiv virkning på sårheling. Zink er nødvendigt for en normal sårheling.

Bivirkninger og sikkerhed ved jern og zink kosttilskud.

Bør kun indtages i anbefalede doseringer. For store mængder af zink i kroppen kan medføre et hæmmet optag af jern.