Influenza – Symptomer og lindring

 

Har du symptomer på influenza, eller er du i tvivl? Læs mere om sygdommen og hvad du bør være opmærksom på, her i artiklen.

 

Hvad er influenza?

Influenza er en meget almindelig sygdom, hvor luftvejene rammes af en virusinfektion. Som regel kommer influenza i epidemier, hvilket betyder at influenzaen spreder sig relativt hurtigt indenfor et vist område. Det er særligt i månederne december – marts, at influenzaen bryder ud. Eftersom influenza skyldes virus, kan den ikke behandles med eksempelvis antibiotika/penicillin. I stedet kan du gøre brug af håndkøbsmedicin og undgå at smitte andre. I visse tilfælde kan en influenza vaccine være relevant at overveje. Du kan læse mere om vaccination mod influenza, længere nede i artiklen.

 

Hvad er symptomerne på influenza?

 

Symptomerne på influenza er:

  • Feber
  • Smerter i muskler og led
  • Hovedpine
  • Tør hoste
  • Ondt i halsen
  • Mavesmerter med opkastninger (primært hos børn)

 

Den tørre hoste kan efter nogle dage blive løsere, samtidig med at det kan gøre ondt i brystet når du hoster.

 

Hvordan ved man, om man har influenza?

 

I Danmark tilbyder Sundhedsstyrelsen en gratis influenzavaccination til alle personer i risikogruppen. Personer i risikogruppen er:

  • Kronisk syge
  • +65 år
  • Børn i alderen 2-6 år
  • Gravide i 2. og 3. trimester

Læs mere om influenzavaccinen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, spørg på apoteket eller kontakt din læge for at høre mere om tilbuddet.

 

Sådan stilles diagnosen

En læge kan som regel stille diagnosen på baggrund af symptomerne – særligt hvis der er tale om feber. Lægen kan også foretage en podning af svælget, for at udelukke bakteriel infektion, som kan behandles med antibiotika.

 

Hvad er forskellen på influenza type A og influenza type B?

 

Du er sikkert stødt på betegnelserne ”type A” og ”type B”, når snakken falder på influenza – men ved du hvad forskellen på de to influenzatyper er?

Influenza type A: er den type som er mest hyppig og finder sted ca. hvert andet til hvert tredje år. Derudover giver type A flest symptomer og resulterer i de hårdeste epidemier, f.eks. svineinfluenza og fugleinfluenza.

Influenza type B: optræder med samme symptomer som type A, dog ikke lige så kraftige. Type B influenza findes kun hos os mennesker og det er den type som kan resultere i lokale udbrud. Der findes også en tredje type af influenza, nemlig influenza type C: Type C resulterer som regel kun i milde forkølelseslignende infektioner.

 

Influenza eller corona/covid-19?

Covid-19, også kaldet corona, giver mange af de samme symptomer som en almindelig omgang influenza. Om der er tale om covid-19 eller influenza, kan fastlægges gennem en podning og prøvemateriale fra øvre og/eller nedre luftveje. Du kan tage en hjemmetest/kviktest for at stille diagnosen, eller få foretaget en test på et testcenter.

 

Hvorfor får man influenza?

Du kan få influenza hvis du har været udsat for smitte med influenzavirus A eller influenzavirus B. Virussen sætter sig i luftvejenes slimhinder, hvorefter den spreder sig via blodet til bl.a. musklerne. Feberen som opstår, er en del af immunforsvaret der forsøger at udrydde virusset. Det tager som regel omkring 1-4 dage fra du er blevet smittet, til du bliver syg med influenza. Dog kan der i nogle tilfælde gå op til 7 dage. Denne periode kaldes også for inkubationstiden.

 

Smitter influenza?

Ja, influenza smitter. Når du er blevet syg, kan du smitte andre allerede fra 24 timer før du oplever influenzaens symptomer, og frem til 5-6 dage efter du er blevet syg. Influenza kan smitte ved såkaldt dråbesmitte, altså i forbindelse med hoste og nys. Du kan altså smitte/blive smittet gennem håndtryk, ved at være tæt på andre eller være i kontakt med ting/overflader som andre også er i kontakt med. Sørg derfor for at vaske din hænder, brug gerne håndsprit hvis vand og sæbe ikke er tilgængeligt.

 

Hvordan behandles influenza?

Influenza kræver for de fleste ikke mere behandling, end en almindelig forkølelse – til trods for at symptomerne kan være værre end ved en forkølelse. Hvis du er blevet syg med influenza og har feber, skal du sørge for at drikke rigeligt væske – både kolde og varme drikke tæller. Du kan gøre brug af smertestillende håndkøbsmedicin, hvis du har feber, hovedpine og muskel- og ledsmerter. Noget smertestillende medicin virker nemlig også febernedsættende. Læs altid det enkelte lægemiddels indlægsseddel og overskrid ikke den anbefalede daglige dosis. Det er ikke muligt at behandle/forkorte influenzaen med penicillin, da influenzaen som tidligere nævnt skyldes en virusinfektion. Penicillin har kun en virkning på bakterielle infektioner.

 

Vaccination mod influenza

Gennem din læge kan du, hvis du er i særlig risiko, få tilbudt en gratis influenza vaccine. Vaccinen gør at kroppen danner antistoffer og dermed er mere modstandsdygtig overfor influenzaen. En vaccine hjælper ikke, hvis du allerede er blevet syg med influenza. Influenzavaccinen er altså kun forebyggende og ikke behandlende.

Influenza vaccine til børn: børn i alderen 2-6 år får tilbud en influenza vaccination for at forebygge udviklingen af mange influenzatilfælde i befolkningen. Forældre får årligt et brev med mere information om vaccinen, som selvfølgelig er helt frivillig.

 

Håndkøbsmedicin

Du kan gøre brug af visse håndkøbslægemidler, hvis du er syg af influenza og gerne vil lindre symptomerne. Håndkøbsmedicinen kan ikke forkorte influenzaens varighed, men udelukkende virke lindrende. Se vores udvalg af håndkøbsmedicin som virker lindrende på influenza symptomer. Vær opmærksom på, at håndkøbsmedicin ikke behandler eller forkorter sygdommens varighed, men udelukkende virker symptomlindrende.

 

 

 

Hvor lang tid har man influenza? - Influenzaens udvikling

Influenza varer normalt 1-2 uger, hvor den første uge er præget af høj feber og andre symptomer. Når feberen aftager, fortsætter eventuel hoste og træthed i en uge eller mere. De fleste er tilbage til normalen igen efter nogle uger. Du kan godt få influenza igen, selvom du har haft det én gang. Det sker dog sjældent at du får influenza flere gange i samme sæson, da kroppen efter første sygdomsforløb danner antistoffer og derfor er bedre beskyttet.

 

Er influenza farligt?

For sunde og ellers raske personer, er influenza ikke farligt. Ældre mennesker og kronisk syge bør være ekstra opmærksomme på forløbet. Disse grupper tilbydes som regel en årlig influenzavaccine. Gravide i 2. og 3. trimester bør også være opmærksomme på eventuelle komplikationer. Tilhører du en af disse grupper, bør du kontakte din læge, hvis du får influenza eller har mistanke om at være smittet med influenza.

 

3 gode råd hvis du har fået influenza

 

Der findes rigtigt mange forskellige råd, når først influenzaen har fået fat. Ingen råd kan forkorte influenzaforløbet, men de kan lindre ubehaget som influenzaens symptomer giver.

  • Drik kolde og varme drikke
  • Få masser af hvile
  • Lindr symptomerne med håndkøbsmedicin

 

Håndkøbsmedicin og influenza

 

På mecindo.dk finder du et bredt udvalg af håndkøbsmedicin, hvoraf en del kan anvendes i forbindelse med et sygdomsforløb med influenza. Se udvalget af håndkøbslægemidler der kan hjælpe dig igennem influenzaen og dens symptomer.

 

Når du handler hos Mecindo får du altid billig fragt, mens du som Mecindo Plus kunde får fri fragt, hver gang du handler hos os. Vælg de produkter du mangler og køb dem online i dag. Har du spørgsmål til et produkt eller din ordre, er du altid mere end velkommen til at kontakte vores kundeservice. Vi bestræber os på at besvare alle henvendelser indenfor 24 timer i hverdagene.