Hamp proteinpulver

Hamp er, hvad de kalder ”sorter af Cannabis”, der knap nok indeholder eller ingen målbare niveauer af psykoaktive sammensatte tetrahydrocannabinol (THC). Til gengæld er den proppet med en masse sunde og nærende fedtsyrer og aminosyrer som netop gør denne fødevare helt unik.

Hamp er en afgrøde som mange ikke er tilstrækkeligt opmærksomme på at integrere i den daglige madlavning.

Hamp forbindes ofte med produktionen af cannabis, men der findes flere forskellige arter af hamp, hvoraf kun den ene anvendes til cannabisproduktion.

Hamp er, hvad de kalder ”sorter af Cannabis”, der knap nok indeholder eller ingen målbare niveauer af psykoaktive sammensatte tetrahydrocannabinol (THC). Til gengæld er den proppet med en masse sunde og nærende fedtsyrer og aminosyrer som netop gør denne fødevare helt unik.

Hamp og dens historie

Indtil omkring år 1800 blev omtrent hele 80% af vores tøj og sengetøj fremstillet af hamp eller hør. Reb, papir og skolebøger blev fremstillet af hamp.

Dyrkning af hampeplanten kan spores så langt tilbage som til de gamle egyptere og kinesere og frem til begyndelsen af det 20. århundrede udgjorde dyrkning af hamp en af de mest indtjenende afgrøder i verden

Er hamp næringsrigt?

Hamp i sig selv indeholder omtrent 45% sunde, essentielle fedtstoffer og omkring 35% protein – heriblandt samtlige af de essentielle amonisyrer.

Hamp Proteinpulver til vegetarer?

Man kan hvis man er vegetar eller bare foretrækker plantebaseret proteinpulver udnytte at hamp er en afgrøde som indeholder alle de ti essentielle aminosyre. Hamp proteinpulver er dermed et optimalt supplement for vegetarer, veganere, topidrætsudøvere og for folk som eksempelvis gerne vil supplere deres morgenmad med proteiner af høj kvalitet

Hvornår kan man anvende hamp protein?

Netop hvis du vil smide et par kilo, skrue ned for kødindtaget, eller hvis du intensiverer motionen, er hampeprotein ideelt. Hampeprotein giver dig en større mæthed, og en hurtigere restitution efter træning.

Hvad får jeg ud af at tage hampeproteiner?

Meget ligesom med soja og andre bønner eller bælgfrugter, er hampefrø en glimrende kilde til protein, fordi det indeholder alle de 21 kendte aminosyrer. Dette omfatter de 9 essentielle aminosyrer, som kroppen ikke kan producere på egen hånd, og skal få fra kilder i kosten. Men i modsætning til sojabønner, er hamp ikke blevet udsat for genetisk modifikation. Hampe landmænd siger også, at dens dyrkning næsten ikke kræver nogen form for brug af pesticider, herbicider eller petrokemisk gødning. Derfor er hamp en af de planter, der nemt egner sig til økologiske landbrugsmetoder. Dette gør hamp til en forholdsvis sikrere plantekilde til protein.

Hvor meget skal jeg tage?

To spiseskefulde hamp protein pulver giver omkring 13-15 gram protein. Men det er ikke kun den koncentrerede mængde, der er vigtig her. Disse to spiseskefulde indeholder det, der kaldes forgrenede aminosyrer (BCAA). Specifikt er de leucin, isoleucin og valin. Ifølge FAO, bør bcaas udgøre 40% af det daglige behov for essentielle aminosyrer.

Det betyder omkring 40 milligram leucin og 10 -30 mg isoleucin og valin per kilo legemsvægt.

Hvad betyder aminosyrer?

Hvad er så markant vigtigt ved disse aminosyrer? Sammen med kulhydrater, er de det brændstof, muskler forbrænder for at få energi. For at tjene dette formål, er deres stofskifte mere direkte og undergår mindre behandling af leveren, i modsætning til andre typer af proteiner.

Det anslås, at op til 18% af energien der bruges i en workout kommer fra bcaas. Dette kan helt sikkert blive højere afhængigt af længden og intensiteten af øvelsen. De 40% af det dagligt behov aminosyrer anbefalet af FAO, er baseret på personer med en regelmæssige livsstil. Tallene for det daglige behov vil under hårde fysiske aktiviteter være højere – herunder også for atleter.

Hvad kan jeg lave med hampeprotein?

Du kan med fordel putte det i din smoothie, hjemmelavede energibar i morgengrøden eller avocado yoghurten

5 nye måder at anvende hampeprotein på

  1. Brownies – anvend hampeprotein og kakaopulver som erstatning for mel i din opskrift(to ligestore dele). Hampeprotein har en rig, nøddet smag og vil opgradere dine normale brownies. 
  2. Kornfri Morgenmadsprodukt – Rør 30g hampeprotein med en smule kokosmel, bland med noget sødemiddel efter eget valg og noget mælk(ikke mejeri!). Bland det med krydderier efter eget valg, eksempelvis kanel, kardemomme, ingefær. Du kan også tilføje chia og hørfrø hvis du ønsker. Bland det hele sammen og det vil blive til en tyk, mættende grød. 
  3. Muffins – Der er ikke noget der siger morgenmad som en lækker, vegansk muffin. Bag dine egne muffins ved at bruge hampeprotein sammen med kokos, havre eller mandelmel i stedet for almindeligt hvedemel i opskriften. De sunde fedtsyrer fra hamp, kokos, og mandel vil få dig til at føle dig mæt længere end ved brug af hvedemel. Sørg for at tilføje lidt bagepulver til opskriften – cirka en teske 
  4. Raw Energi Bites – Bland hampeproteinet med mælk(mandel) eller vand, noget sødemiddel, en smule mandel eller cashewsmør, et par kokosflager, evt lidt kakao og krydderier efter egen smag. Derefter skal du bare rulle dem sammen til små kugler – og så har du små nemme protein kugler du nemt kan snuppe efter, under og før træning. 
  5. Protein grød – Bland proteinpulveret sammen med dine normale gryn. Opvarm en halv kop mandelmælk og bland derefter det hele med 2 spiskeer kokosmel, 3 spiseskeer hampeprotein, 2 spiseskeer chiafrø, kanel, vanilje og lidt kokosflager. Omrøres indtil du får en tyk grød og top med din yndlingsfrugt eller solsikke og græskarfrø. Du kan også putte havre i, hvis du ønsker. 

Læs mere Skjul