5 Gode råd om neglesvamp

Sådan forebygger og behandler du en neglesvampsinfektion

Hvordan undgår man neglesvamp?

For nogle mennesker kan det være særdeles flovt, at lufte sine fødder i et par sandaler om sommeren - de lider nemlig af neglesvamp.

Alt for mange ignorerer neglesvampen, og det kan blive rigtig svært at behandle, hvis problemet er fremskredent, for har man først haft neglesvamp en gang, er der stor risiko for at den kommer igen.

Symptomer på at du har fået neglesvamp

Neglesvamp ses hyppigst på tånegle og sjældnere på fingernegle, den viser sig ved at neglene bliver gullige, misfarvede og med tiden også fortykkede.

Risikoen for at få neglesvamp, er højere hos idrætsfolk og hvis man bruger tætsiddende fodtøj som gummisko, hvor fødderne ikke kan ånde.

Uanset hvilken form for neglesvamp du er ramt af, er det vigtigt at forstå, at neglesvampen ikke forsvinder af sig selv, og hvis den ikke behandles, vil den sprede sig til dine andre negle.

I sjældne tilfælde går neglen helt i opløsning og forsvinder. Neglesvamp kan være meget svær at bekæmpe, og selv når det ser ud som den er forsvundet, kan neglesvampen fortsætte i latent form, og vil komme igen ved manglende eller forkert behandling.

Hvis der er opstået negleproblemer på fødderne, skal man sørge for ordentligt fodtøj, som giver plads og luft til fødderne, og især hvis man døjer med neglesvamp. 

De fleste svampeinfektioner starter i badeværelset, svømmehallen eller skolens omklædningsrum, og har man først fået svampen ind i hjemmet, er hele familien i risiko for at blive smittet.

For at hjælpe med at forebygge neglesvamp og for at forhindre tilbagefald, er det vigtigt at have en god hygiejne. Her er nogle af de ting du skal være opmærksom på i dagligdagen for at undgå neglesvamp.

Anbefalede produkter mod neglesvamp

5 gode råd til hvordan du undgår neglesvamp

  • Tørre fødder hele dagen: Brug bomuldssokker. Skift dem ofte, især hvis du sveder meget. Tag dine sko af i løbet af dagen, hvis det er muligt. Tør dine fødder grundigt efter bad, især mellem tæerne.
  • Undgå tætsluttende fodtøj: Få luft til dine fødder, fx ved at gå i sandaler eller åbne sko. Del ikke dit fodtøj med andre.
  • Brug svampedræbende spray eller pudder: Hvis du døjer med svedige fødder eller bruger gummisko.
  • Brug badesko på offentlige steder: Neglesvamp smitter. Gå derfor ikke barfodet på offentlige steder såsom svømmehaller og omklædningsrum.
  • Plej dine negle: Klip dine negle lige over, og ikke runde da det giver nedgroede negle og risiko for infektioner. som mange har for vane at gøre. Hvis nogle af dine negle er fortykkede, kan du bruge en fil til din neglepleje.

En effektiv behandling af neglesvamp 5

Som regel giver neglesvamp kun kosmetiske gener og er meget lidt smitsom. Hvis du er så uheldig at være blevet smittet med neglesvamp findes der heldigvis et bredt udvalg af produkter der kan anvendes til at komme af med den uønskede infektion.

Vi anbefaler at bruge en Scholl neglesvamp behandling, da du her får du en alt-i-en, komplet neglesvamps-behandling, der udrydder svampeinfektioner i neglen i løbet af et intensivt fire-ugers behandlingsforløb. 

Blandt andre produkter der kan anvendes kan nævnes:

Loceryl neglegel behandler misfarvede og beskadigede negle, hvor du kan se resultater efter 14 dage. Den fremmer den sunde negls genvækst. Du bør dog være opmærksom på at beskadigede og misfarvede negle kan være symptomer på en svampeinfektion og Loceryl neglegel er ikke svampedræbende og behandler derfor ikke neglesvamp.

Cand. mag. og sygeplejerske Helle Nybye