Fordøjelse & mave

Mod fordøjelsesproblemer og andre maveproblemer.

Hvilke symptomer kan fremkomme ved en dårlig fordøjelse?

Problemer i maveregionen skyldes ofte problemer med fordøjelsessystemet, men det kan også dække over sygdomme og tarmlidelser mm., fordi symptomerne på flere forskellige lidelser giver lignende symptomer i samme område på kroppen.

Halsbrand centrerer sig omkring overskydende mavesyre. Mavesyren giver enten problemer i tarmsystemet eller ved sure opstød i form af halsbrand. Der skal ofte kun små ændringer til, for at mindske det markant. Reducer indtaget af øl, vin, sodavand, juice, mælk samt stærke krydderier. Undgå også fede, stegte fødevarer. Og husk, at citrus, tomater, peberfrugter, hele majs og radiser kan give sure opstød og halsbrand. Store måltider kan også forværre problemet. I visse tilfælde kan behandling med håndkøbslægemidler være nødvendigt.

Livsstil er den helt store synder, når det gælder forstoppelse. De mest almindelige årsager er forkert og for fed mad, for lidt bevægelse, for lidt væske. Dobbelt så mange kvinder som mænd lider af forstoppelse, fordi de undertrykker trangen til at gå på toilettet. Forstoppelse er en mavelidelse, det dækker over sjælden, besværlig, hård og smertefuld afføring. Lidelsen kan være meget ubehagelig, og medføre andre følgelidelser som f.eks. hæmorider. Selvom kostændringer er den væsentligste kur mod forstoppelse, det en god ide at minimere indtaget af hvidt brød, pasta og ris. Undgå også æg og kød fra de firbenede. Skru op for regelmæssighed, fibre, mælkesyrebakterier, rent vand og balance i hverdagen. Stimulerende produkter eller fibertilskud kan hjælpe med at få gang i afføringsprocessen, og at blødgøre afføringen så den lettere passerer tarmen.

Har du tynd afføring − måske diarré. For nogle vil der være tale om akut diarré, f.eks. i forbindelse med indtagelse af et måltid eller i udlandet, mens andre oplever det over en længere periode hvormed lidelsen kan betegnes som kronisk. Hvis der er tale om et kronisk problem, så skær ned på mængden af groft brød, frugt, bælgfrugter og grønsager. For mange fibre kan forværre det, men også virke modsat, hvis du kombinerer med mælkesyrebakterier. De forbedrer tarmfloraen og normaliserer afføringen. Skær ned på forbruget af mælk, ost og fødevarer med mælk. Og undgå sødemidler, kaffe og store mængder sort te. Den flydende og hyppige afføring kan behandles med håndkøbslægemidler som f.eks. Imodium. Det virker ved at berolige tarmmuskulaturen, så afføringen bliver længere tid i tarmen. Hermed får kroppen mere tid til at absorbere noget af den væske som forstyrrer afføringen.

Luft i maven fremhæves som en mavelidelse der er ganske almindelig. Visse fødevarer medfører særligt meget luft i tarmsystemet når de nedbrydes af bakterier, og når vi synker kan man ikke undgå at sluge lidt luft når man spiser og drikker. Den overskydende luft samler sig i tarmen og giver smerter, ubehag. En omlægning af kosten kan være behjælpelig, men der findes også produkter der kan opløse de mange små luftbobler i tarmen og derved gøre det lettere at slippe af med luften på én gang.

Hvad kan forebygge fordøjelsesbesvær?

Man skal helst spise små måltider regelmæssigt og fordelt over dagen. Spis ikke for meget, da det tager tid for kroppen at fordøje maden. Hvis du spiser mindre måltider, men oftere, så vil du hurtigt mærke en forskel. Fibre er godt, men det er individuelt, hvor meget, og hvilke fibre der hjælper på din fordøjelse. Vær derfor opmærksom på, hvordan din krop reagerer på fibre. Helt basalt er det vigtigt at finde ud af, hvordan ens fordøjelse virker, det er meget individuelt.

Vand er uundværligt. Drik halvanden til to liter hver dag fordelt over hele dagen. Drik gerne et glas vand før, du skal spise, men meget lidt under selve måltidet. Det er bedst for fordøjelsen. Det at få tygget maden tilstrækkeligt, kan have stor indflydelse på resten af fordøjelsen. Hvis man drikker for meget væske samtidigt med, at man indtager et måltid fortynder det væsken i mavesækken og forringer fordøjelsesprocessen.

Motion er vigtigt. Jævnlig fysisk aktivitet er den direkte vej til en velfungerende og regelmæssig fordøjelse. Vær aktiv 30 minutter om dagen, og sørg for, at pulsen øges. Du kan f.eks. gå en tur i rask tempo en halv times tid. Mavebøjninger og løb er også en god måde at få gang i fordøjelsen på.

Stress påvirker dit fordøjelsessystem. Ro, regelmæssighed og dybe vejrtrækninger har den modsatte effekt. Skub derfor ikke et måltid foran dig, når du har travlt, men spis regelmæssigt. Kroppen og hjernen har brug for næring, og dit fordøjelsessystem har brug for noget at arbejde med, for ikke at gå helt i stå.