Fibertilskud

Fibre kan være den letteste og mest oplagte løsning, hvis du har problemer med enten interne- eller eksterne hæmorider.

 Kosten spiller naturligvis en stor rolle i din fordøjelsesproces, og hvis kosten er udpræget fiberfattig vil din afføring have tendens til at blive hård, tør og klumpet. 

En sådan afføring er langt mere besværlig for tarmen at behandle, end hvis afføringen er blød og medgørlig, og det er her, at den fiberrige kost kan spille en afgørende rolle.

Læs mere Skjul

Fibertilskud

Fibre kan være den letteste og mest oplagte løsning, hvis du har problemer med enten interne- eller eksterne hæmorider. Kosten spiller naturligvis en stor rolle i din fordøjelsesproces, og hvis kosten er udpræget fiberfattig vil din afføring have tendens til at blive hård, tør og klumpet. 

En sådan afføring er langt mere besværlig for tarmen at behandle, end hvis afføringen er blød og medgørlig, og det er her, at den fiberrige kost kan spille en afgørende rolle.

Fibrene er vigtige for fordøjelsen, fordi de har en evne til at binde vand til sig. Når fibrene bevæger sig igennem fordøjelsessystemet sørger de derfor for at holde på en vis væskemængde, og det er denne væskemængde der blødgør afføringen så den er lettere at komme af med.

Af samme årsag anbefales det derfor, at du øger dit væskeindtag i forbindelse med stigningen i indtaget af fiberrige fødevarer.

Madvarer som f.eks. broccoli, bønner, fuldkorn og kål indeholder masser af fibre, og de kan derfor være med til at stabilisere din afføring, så dit tarmsystem får bedre arbejdsbetingelser. 

Så længe afføringen er blød og medgørlig vil det være langt mindre smertefuldt at gå på toilettet selvom du lider af hæmorider. Hæmoriderne er nemlig en slags udposninger på de små blodkar i og omkring endetarmsåbningen, og de er meget følsomme over for bl.a. berøring. 

Når afføringen skal passere hæmoriderne skal den derfor helst skabe så lidt friktion som overhovedet muligt, og her er den blødgjorte, fiberrige afføring klart at foretrække.

At øge fiberindholdet i sin kost kan medføre en følelse af oppustethed eller give luft i maven. Det sker, fordi der i tarmen findes en række bakterier, der til dels nedbryder fibrene og producerer gasarter som et biprodukt. Ikke alle bakterietyperne kan nedbryde de samme former for fibre, og nedbrydningen kan desuden variere fra person til person.

 Når du starter på en mere fiberrig kost er det derfor en god idé at prøve en række forskellige fiberrige fødevarer for at bestemme, hvilke produkter der giver dig en blødere afføring uden også at give dig en masse luft i maven.

Hvis du har problemer med at finde fiberprodukter der fungerer godt i dit fordøjelsessystem kan en række håndkøbsprodukter være behjælpelige.