Vælg Kategori

Eddike

Hvad er eddike?

Når eddike fremstilles, skal der bruges alkohol og en særlig type bakterie, nemlig eddikesyrebakterien. Når bakterien kommer i kontakt med alkoholen, omdannes den til eddike. Alt efter hvordan og hvor længe fremstillingsprocessen foregår, resulterer det i forskellige typer eddike. Disse kan du læse mere om længere nede på siden. 


Hvad kan eddike bruges til?

Eddike kan bruges til mange ting, både i husholdningen, til madlavning, og på kroppen. Alt efter hvad du vil bruge din eddike til, skal du vælge den rette. Der er nemlig forskel på bl.a. indholdet af eddikesyre, men også sukker, duft og smag.


Madlavning

I forbindelse med madlavning har eddike gennem mange år været brugt som konserveringsmiddel, hvilket det dagen i dag stadig bliver brugt som. Eddiken har et meget surt miljø, hvori bakterier og andre mikroorganismer ikke kan leve i. 

Du kan f.eks. lave dine egne syltede rødløg, hvor du skal bruge:

  • Sukker (1 dl)
  • Lagereddike, klar (1 dl)
  • Vand (1 dl)
  • Rødløg (ca. 150 gram)
  • Citronsaft (1-2 spsk)


Sukker, eddike og vand blandes i en gryde hvorefter det bringes i kog. Når vandet koger, skal du tilsætte rødløgene (i tynde ringe), og lade dem koge i 3 minutter. Efter 3 minutter skal du fjerne løgene fra gryden – læg dem i det glas hvori du vil opbevare det færdige resultat. Lad blandingen koge videre i 5 minutter. Hæld nu blandingen over rødløgene i glasset og tilsæt citronsaft. De færdigt syltede rødløg skal opbevares i køleskabet. 

Lav din egen dressing til salater, hvor du har brug for:

  • Olivenolie (1 dl)
  • Eddike (1 dl)
  • Vand (1 dl)
  • Sukker (1 dl)
  • Sennep (1 spsk)
  • Peber (1 tsk)
  • Salt (1 tsk)
  • 3-4 fede hvidløg

Knus de fede hvidløg og pisk dem sammen med alle de andre ingredienser. Efterfølgende kan dressingen hældes på flaske og opbevares i køleskabet i omkring én måned. 


Husholdning

Der er utallige anvendelsesmuligheder når det kommer til eddike som en del af husholdningen. Brug altid en klar lagereddike så du undgår ophobning af sukker eller at noget bliver misfarvet.

  • Afkalkning af kaffemaskine og elkedel
  • Puds vinduer, spejle og briller
  • Afløbsrens i køkken og badeværelse
  • Fjerner effektivt rester af klistermærker 
  • Rengør køleskabet med en blanding af eddike og lunkent vand


Brug aldrig eddike på overflader af marmor, træ, emalje og terasso!

Mange steder finder du deciderede husholdningseddiker – disse er udelukkede beregnet til rengøring og må ikke bruges i madlavning eller på kroppen. Ren eddikesyre må heller ikke anvendes i madlavning eller på kroppen. Åbn gerne et vindue eller to når du bruger eddikesyre da det lugter meget kraftigt. Eddikesyre er især velegnet til kalkfjerning. 


Kroppen og håret

En eddike, f.eks. æblecidereddike, kan bruges til at behandle skæl i hovedbunden. Bland æblecidereddike og vand 30/70 og skyld håret i blandingen. Lad gerne blandingen sidde nogle minutter for den bedste effekt i hovedbunden. 

Æblecidereddike kan også bruges som mundskyl. Eddike har en antibakteriel virkning, og dette kommer dig til gavn hvis du døjer med dårlig ånde. 

Sidst, men ikke mindst, kan du drikke et glas vand med en spiseske æblecidereddike. Dette kan stimulere fordøjelsen – især hvis du drikker det ½-1 time inden måltidet. 


Forskellen på eddike

Der findes mange forskellige eddiker, og størstedelen af dem kan du finde her på siden. Herunder kan du læse mere om de enkelte typer, og dermed lettere vælge den eddike der passer til dit behov.

  • Lagereddike
    Du finder lagereddike i to varianter, nemlig en klar og en farvet variant. Den klare lagereddike indeholder intet andet end eddike, mens den brunfarvede indeholder karamel, salt og krydderier. Det er primært den klare lagereddike der bruges når grøntsager og sild skal marineres, da den er smagsneutral og ikke farver.
  • Balsamicoeddike
    En balsamicoeddike har en stor aroma og stammer fra Italien. Balsamicoeddiken findes i farverne rød og hvid, og er lidt sødere end mange andre eddiker. Du kan bruge balsamicoeddiken i dressinger og saucer.
  • Vineddike
    En vineddike (vinegar) fremstilles af, som navnet hentyder, vin – både rødvin og hvidvin. En vineddike kan have mange forskellige smage, alt efter hvilken druesort der er anvendt.
  • Frugteddike
    Gærede frugtsafter danner grundlag for frugteddike, og laves ofte af kirsebær, æbler og pærer. En af de mest kendte frugteddiker er æbleeddiken. 
  • Riseddike
    En riseddike er fremstillet af risstivelse og er den mest kendte type af eddiker i Asien. Ofte har riseddike en mildere og sødere smag end andre eddiker, hvilket gør den perfekt til sur-sød-sovs, wok og nudler.

Populære eddiker hos mecindo

Blandt det brede og spændende udvalg af eddiker, er der nogle der er mere populære end andre. Herunder kan de se de tre mest populære eddiker på mecindo.dk.

Æblecidereddike er utroligt populært da det både kan bruges i køkkenet, på badeværelset og som rengøringsmiddel. Brug din æblecidereddike i bl.a. dresseringer og marinader. Derudover er æblecidereddike naturligt rig på kalium, som er et mineral kroppen har brug for, for at kunne fungere normalt. Kalium bidrager til nervesystemets normale funktion, en normal muskelfunktion og til at vedligeholde et normalt blodtryk.   


Køb eddike på mecindo.dk

På mecindo finder du et stort udvalg af eddike til ethvert formål. Italienske balsamicoeddiker, asiatiske riseddiker og frugteddiker er fantastiske i madretter. Prøv eddike i din madlavning og oplev nogle skønne smagsoplevelser. Vælg mellem eddike fra mærker som Clearspring, Emile Noël, Natur Drogeriet, Renée Voltaire, Rømer og mange flere.

Vidste du, at vi på mecindo.dk også forhandler et stort udvalg af håndkøbsmedicin, sygeplejeartikler, kosttilskud, helsekost og personlig pleje? Gå på opdagelse i vores sortiment og vælg de produkter du kan bruge. Når du bestiller får du dine varer leveret inden for kun 2-4 hverdage.

Har du spørgsmål til et produkt eller din ordre, er du altid velkommen til at kontakte mecindo kundeservice. Du kan kontakte os på telefon og mail. Vi svarer altid på mails inden for 24 timer i hverdagene.