Din guide til solcreme

 

Hvorfor er det at solcreme er vigtigt og hvilken skal du egentligt vælge? Vi guider dig til valget af din næste solcreme. 

Solcremer

Sådan vælger du den rigtige solcreme

Du er helt sikkert stødt på ordene ”faktor/SPF/solfaktor” i forbindelse med solcremer, men hvad betyder det egentligt? Og er en høj faktor bedre end en lav?

Solfaktoren forkortes ofte SPF (Sun Protection Factor) og giver en indikation for, hvor meget produktet beskytter mod solen.

Solcremer med SPF 6-10, betegnes som værende med lav beskyttelse, solfaktor 15-25 har mellem beskyttelse, 30-50 høj beskyttelse og 50+ giver meget høj beskyttelse. 

 

Solcreme til brug i Danmark

Når du skal holde ferie her i Danmark, eller bare nyde dagen ude i solen, er en solcreme med solfaktor 15 som regel nok. Husk altid at bruge rigeligt med solcreme – ca. en håndfuld til hele kroppen.

Hvis din hud er meget lys, eller hvis du har tendens til hurtigt at blive rød, kan du med fordel vælge en solcreme med solfaktor 30 i stedet. 

 

Vi anbefaler disse SPF 15/20 solcremer til brug i Danmark

 

 
 

Solcreme til ferien sydpå

I udlandet, særligt sydpå, er en faktor 15 solcreme ikke nok. Solens stråler er stærkere og ofte tilbringes mere tid udenfor end herhjemme.

Derfor skal du gå efter en solfaktor 30 solcreme når ferien går sydpå. Hvis du har en lys hud, kan du overveje at bruge en solcreme med solfaktor 50 i stedet.

Indebærer ferien badning i hav eller pool, findes der vandfaste solcremer. Disse sidder lidt bedre fast på huden, end andre solcremer. Helt vandfaste er de dog ikke, så du skal alligevel huske at gensmøre kroppen efter badning. 

 

Solcreme til børn

Børns hud er mere sensitiv og påvirkes hurtigere af solens stråler, end vi voksnes hud gør det. Derfor bør du altid huske at smøre dit barn ind i solcreme, både inden det skal i daginstitution eller udenfor at lege.

Vælg gerne en faktor 30 her i Danmark og 30-50 i udlandet.

Husk desuden at påføre ny solcreme ofte, da solcremens beskyttelse aftager når sved, tøj og vand fjerner solcremen. Køb solcreme til dit barn her.

Små børn/babyer bør ikke opholde sig i solen. Giv dem solbeskyttende tøj på og lad dem færdes i skygge. 

 

Solcreme til ansigtet

Ansigtets hud er unik og kræver særlig opmærksomhed, især når det kommer til solbeskyttelse. En specialiseret solcreme til ansigtet er ikke bare en beskyttelsesforanstaltning; det er en investering i din huds fremtid. Disse produkter er produceret med henblik på ansigtets specifikke behov, hvilket sikrer, at den ikke kun er beskyttet mod UV-stråler, men også får den nødvendige pleje. Ved at integrere en kvalitetssolcreme i din daglige rutine, giver du din hud en dobbelt fordel: beskyttelse mod solens potentielle skader og en boost af hydrering og næring. Se vores udvalg af solcreme til ansigtet her.

Inspiration til valg af den rigtige solcreme

Er du stadig i tvivl om, hvilken solcreme du skal vælge? For at gøre det lidt nemmere for dig, har vi her samlet nogle eksempler på solcremer, alt efter din hudtype og hvor i verden du skal ud i solens varme stråler. 

 

Lys eller mørk hud og almindeligt soleksponeret i Danmark

Vælg solfaktor 15, f.eks.:

Lys hud eller sart hud i stærk soleksponering i Danmark

Vælg solfaktor 30, f.eks.:

Lys hud og soleksponeret i udlandet

Vælg minimum solfaktor 30+, f.eks.:

Børn som er eksponeret for solen i Danmark eller udlandet

Vælg som minimum en solcreme med faktor 30+, f.eks.:

Lotion, gel, mousse eller spray?

Uanset hvilken form din solcreme er i, så beskytter de umiddelbart lige så godt mod solens stråler.

En solcreme i form af mousse eller spray kan være sværere at dosere, end en solcreme i form af creme eller gel. Det sikreste valg er derfor som regel en solcreme.

Hvad er en solcreme?

En solcreme har den virkning, at den beskytter din hud mod solens skadelige stråler.

Selvom vi mennesker er afhængige af solen, dens stråler og varme, så betyder det ikke at vi bare kan tåle uanede mængder af de stærke stråler. Solens stråler består af ultraviolette stråler, som UVA og UVB. Og det er disse som en solcreme kan beskytte imod. Solcreme indeholder bl.a. et kemisk og et fysisk filter, som tilsammen beskytter huden.

Det kemiske filter trænger ind i hudens yderste lag, hvor det reducerer solens skader. Det fysiske filter lægger sig derimod ovenpå huden. 

Solcremer findes i mange varianter, både i form af creme og spray og omtales ofte for solbeskyttelse, som et samlet begreb. Solcreme er vigtigt at huske af både voksne og børn – uanset om du er i Danmark eller på ferie i udlandet. 


Hvordan virker en solcreme?

Som nævnt indeholder en solcreme som regel en blanding af både kemiske- og fysiske filtre. Det kemiske filter som trænger ind i huden, kan opfange solens stråler og omdanne dem til varme. Det fysiske filter, altså det som ses udenpå huden, reflekterer en stor del af strålingen. 

Uanset hvilken solcreme du vælger, kan en solcreme aldrig beskytte huden 100 % mod solens UV-stråler.

En solcreme kan dog beskytte din hud i meget stor grad, men bør aldrig stå alene som eneste solbeskyttelse. Husk de tre solråd: 

  • Skygge – søg så vidt muligt skygge i tidsrummet 12-15, hvor solens stråler er stærkest. 
  • Solhat – en solhat kan beskytte ansigtets hud mod strålerne, mens en bluse eller langærmet t-shirt beskytter overkroppen.
  • Solcreme – i Danmark bør man som minimum bruge faktor 15 solcreme og faktor 30 i udlandet, hvor solens stråler er stærkere end herhjemme.

 

 

Hvorfor skal man bruge solcreme?

En solcreme bruges til at beskytte huden mod solens UV-stråler. For at solcremen virker efter hensigten, er det vigtigt at du bruger den korrekte mængde og at du vælger den rigtige solfaktor/SPF til din solcreme. Om du vælger en SPF 15 eller 50, afhænger bl.a. af hvor og hvor længe du skal være i solen. Der er relativt lille forskel på mængden af UV-stråler, som en solcreme med SPF 50 blokerer for, kontra en solcreme med SPF 15:

  • SPF/solfaktor 15 blokerer 93 % af solens stråler
  • SPF/solfaktor 30 blokerer 97 % af solens stråler
  • SPF/solfaktor 50 blokerer 98 % af solens stråler

Dog har en højere solfaktor den fordel, at den gør at din hud tåler mere stråling, inden den bliver rød. 

Når huden ikke beskyttes, kan solens UVA-stråler resulterer i bl.a. rynker og en læderagtig hud. Det skyldes at UVA-strålerne påvirker hudens naturlige elasticitet. UVB-strålerne er dem der gør skade på huden og som viser sig ved at du bliver solskoldet og at huden skades. 

En solskoldet hud viser sig som rødme, hævelser og smerter. Dette medfører ofte at huden begynder at skalle af, simpelthen fordi den er ødelagt. Hvis du er blevet solskoldet, er det vigtigt at du holder dig ude af solen – læs mere om hvad du kan gøre, hvis skaden er sket, i afsnittet ”Hvis du bliver solskoldet…”. 

Husk solcreme

 

Hvornår og hvordan skal solcreme bruges?

For at din solcreme virker bedst muligt, skal du først og fremmest bruge nok. At bruge nok solcreme svarer til, at du bruger ca. 40 ml. eller en god håndfuld, til hele kroppen. Hvis du kun har bare ben eller arme, skal du ca. bruge hvad der svarer til én teskefuld pr. arm og ben. 

Derudover bør solcremen påføres 20 minutter før du går ud i solen. På den måde kan det kemiske filter i solcremen nå at trække ind i huden, og dermed yde den optimale beskyttelse.

Husk at påføre ny solcreme med jævne mellemrum. Solcremens virkning aftager med tiden, eftersom bl.a. sved og vand fjerner solcremen fra huden. Derfor er det heller ikke nok kun at smøre solcreme på, 20 minutter inden strandturen og så lade solcremen ligge derhjemme – den skal med i tasken, så du løbende kan smøre dig ind igen. 

Du behøver ikke bruge solcreme året rundt. I Danmark kan du bruge UV-indekset som vejledning til, hvornår solen er så stærk at solcreme bør overvejes. Når UV-indekset er på 3 eller mere, er det en god idé at bruge solcreme. UV-indekset når som regel 3 første gang i april og frem til september.

Vidste du, at solcreme er værd at huske på skiferien? Selvom der er minusgrader og masser af sne, kan du godt blive solbrændt i ansigtet. Det skyldes at sneen reflekterer solens stråler – faktisk op til 80 % af strålerne kastes tilbage. Derfor vil du få glæde af at medbringe en solcreme, hvis du skal på skiferie.

 

Hvor ofte skal solcreme påføres?

Hvor ofte du skal påføre ny solcreme på din hud, afhænger bl.a. af hvor længe du har planer om at være i solen, samt hvad du laver i tiden efter du har påført solcremen. Mange solcremer har efter 8 timer, stadig ca. 50 % af sin virkning tilbage efter at være blevet smurt på huden. Hvis du har badet eller svedt meget, kan du sagtens påføre ny solcreme lidt oftere. Så er du også sikker på, at du er optimalt beskyttet mod strålerne. 

 

Hvor lang holdbarhed har en solcreme?

Når først en solcreme er blevet åbnet, skal den oftest bruges indenfor 12 måneder, alt efter hvordan du opbevarer den. Hvis den åbnede solcreme ligger i varme omgivelser eller direkte sollys, reduceres dens holdbarhed betydeligt.

Du bør altid smide solcremen ud, hvis den ændrer farve eller begynder at lugte anderledes end første gang du brugte den.

En uåbnet solcreme kan ved stuetemperatur holde i omkring 2-3 år – den præcise holdbarhed kan du

Solcreme på stranden

altid se på den enkelte solcremes emballage. 

 

Hold øje med UV-indekset

UV-indekset bruges til at beskrive intensiviteten af solens ultraviolette stråler. Jo højere UV-indeks, des bedre skal du passe på når du opholder dig i solen. Et UV-indeks på 3+ betyder, at du bør benytte solcreme og solbeskyttelse, når du er udenfor – også selvom det er skyet. 

Du kan altid se dagens UV-indeks på f.eks. DMI’s hjemmeside eller i vejr-appen på din telefon. Som alternativ kan du downloade appen ”UV-INDEKS” fra Kræftens Bekæmpelse. Appen er udarbejdet af Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden, Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen.

 

Hvis du bliver solskoldet…

Er uheldet ude og er din hud blevet solbrændt/solskoldet, er det vigtigt at du plejer huden og holder dig ude af solen, indtil din hud er helet. En solskoldet hud har godt af masser af fugt, hvorfor du kan drikke rigeligt med væske, samt bruge en god aftersun og evt. en fugtighedscreme/lotion til ansigtet eller kroppen

En aftersun virker beroligende på huden, fugtgivende og kølende på huden. Dette gør også en aftersun til et super valg, som hudpleje efter solbadning – også selvom du ikke er blevet solskoldet. Du får det bedste ud af din aftersun, ved at bruge den på ren og tør hud. Det er f.eks. efter et bad om aftenen inden sengetid. Dermed får du skyllet alle rester af solcreme, sved og snavs af kroppen, så aftersun lotionen kan trænge ubesværet ind i huden og virke. 

Overvej gerne hvorfor du er blevet solskoldet. Er det fordi du ikke har brugt solcreme, eller måske for lidt af det? På den måde kan du måske undgå at blive solskoldet en anden gang.