Blodfortyndende medicin

Acetylsalicylsyre mod blodpropper.

Læs mere Skjul

Viser 1 til 1

Blodfortyndende medicin

Hvordan virker acetylsalicylsyre?

Hvis du har en form for hjertekarsygdome, eller hvis du har dårligt blodomløb. Efter nærmere aftale med lægen, kan lave doser acetylsalicylsyre anvendes af personer som har høj risiko for at få blodprop. Det kan f.eks. være efter et hjerteinfarkt, ved angina pectoris ("hjertekrampe"), ved hjerteflimmer og ved slagtilfælde. I det hele taget anbefales alle der har tegn til åreforkalkning i pulsårerne i hjerte, hjerne eller ben at tage lavdosis acetylsalicylsyre. Du kan også være blevet anbefalet at tage blodfortyndende midler hvis du har:

  • En unormal hjerterytme.
  • Fået foretaget en operation i en eller flere hjerteklapper.
  • Medfødte hjertefejl.

Der findes to overordnede typer af blodfortyndende midler: Antikoagulanter og blodpladehæmmende midler. Antikoagulenter igangsætter kemiske reaktioner i kroppen der forlænger den tid det tager for en blodprop at danne sig. Blodpladehæmmende midler som f.eks. Acetylsalicylsyre Tabletter forhindrer blodpladerne i at klumpe sammen for til sidst at danne en blodprop.

Undgå at anvende blodfortyndende midler uden forudgående aftale med din læge. Sørg desuden for at din læge er opmærksom på al anden medicin som du eventuelt anvender, før en anbefaling af blodfortyndende midler udstedes. 

Hvordan skal acetylsalicylsyre bruges?

Hvor mange tabletter du skal tage, varierer ud fra type og styrke. Det afhænger også af, hvad der er hensigten med behandlingen. For at dæmpe betændelsestilstande kræves høje doser. Febernedsættende og smertestillende effekt kommer ved lavere doser, og den blodfortyndende effekt kommer ved meget lave doser.

Der er visse forholdsregler ved brug af acetylsalicylsyre, det er derfor vigtigt, at du følger de retningslinjer, som lægen har givet dig og læser informationerne i pakken. Årsagen til dette er, der findes nogle sygdomme, hvor brug af acetylsalicylsyre (og andre NSAID) kan være skadelig. Dette gælder f.eks. mavesår eller blødning fra mave-tarmkanalen eller allergi mod et af indholdsstofferne. NSAID kan provokere anfald hos mennesker med astma. Blodets evne til at størkne påvirkes af acetylsalicylsyre, og personer med blødningsforstyrrelser bør derfor være forsigtige, hvis de skal bruge acetylsalicylsyre.