Gode råd om pollenallergi og høfeber

Et par gode råd vi håber kan forbedre din livskvalitet

Et par gode råd der kan forbedre din livskvalitet hvis du har pollenallergi eller høfeber

Er du påvirket af pollenallergi eller høfeber?

Der er hjælp at hente, for du kan tage ansvar for din sygdom med den rette behandling, og dermed opnå en bedre livskvalitet.

De fleste glæder sig over de lyse timer, og alt det grønne springer ud, men for næsten 1 mio. danskere betyder foråret starten på daglige gener, der påvirker arbejdsliv og fritidsaktiviteter, så længe pollensæsonen er i gang.


Hvad er pollen?

Pollen er meget fint støv, og du vil ofte ikke kunne se, den påvirkning du bliver udsat for. Pollenkornet er nemlig så småt, at det ikke kan ses, med mindre der er en høj koncentration samlet på et sted.

Pollen spredes enten med vinden eller med insekter, som led i planternes bestøvning. Der findes forskellige typer af pollen, men de vigtigste pollen i Danmark kommer fra el, hassel, elm, birk, græs og bynke og mængden af pollen afhænger af vejr og vind. Symptomerne kan derfor variere fra år til år.


Hvilke symptomer vil du opleve, hvis du er pollenallergiker?

Som pollen-allergiker danner du antistoffer og når disse antistoffer udsættes for pollen eller i fagsprog kaldet allergener, frigøres histamin, som udløser den allergiske reaktion. 

Derfor kan allergi forebygges og behandles med antihistamin.

Graden af allergi kan variere og opdeles derfor i tre kategorier, mild, moderat, eller svær pollenallergi over kort eller længere tid. Hvis du er i tvivl, om du har pollenallergi eller høfeber, så kontakt din praktiserende læge, så du kan få stillet den korrekte diagnose og dermed opstarte behandling med en af de forskellige former for medicin.

 Herunder ses eksempler på tilstande, der kan skyldes pollenallergi og høfeber.

  • Kløende og røde øjne, der kan have tendens til at hæve op og løbe i vand.
  • Næsen kan stoppe til eller løbe med et vandigt sekret og man nyser hyppigt.
  • Vejrtrækningsproblemer
  • Træthed og koncentrationsbesvær
  • Hovedpine

Hvis du lider af høfeber, kan du ligeledes opleve ovenstående symptomer ved kontakt med pelsdyr, skimmelsvamp eller husstøvmider. Høfeber kan opstå hele livet og det er vigtig at behandle denne lidelse, da cirka en fjerdedel har eller vil udvikle astma senere i livet.


Hvilken behandling skal du vælge?

Du kan i samråd med din læge, få råd og vejledning om, hvilken behandling du skal vælge, når symptomerne sætter ind. Hvad der hjælper bedst, afhænger af varigheden på dine symptomer, men hvis det påvirker dit liv døgnet rundt i en grad, så du er hæmmet i arbejde og fritidsliv, er det en fordel at begynde, allerede før pollensæsonen starter med forebyggende behandling.

Cetirizin tabletter (Alnok, Vialerg og Beneday alternativ) og Loratadin tabletter (Mildin og Hexal alternativ) lindrer ubehagelige symptomer inden for ½ - 1 time efter tabletterne er taget og virker i 24 timer, de kan bruges af børn fra 6 år og opefter. Fælles for anden generation af antihistamin er, at de sløver dig ikke, og du vil hurtigt mærke en lindring af dine symptomer. Det kan efter behov anvendes i kombination med øjendråber og næsespray.

Næsespray og øjendråber har en hurtigvirkende effekt, og de fleste kan opnå symptomlindring indenfor 5 minutter ved brugen af disse præparater, da de virker lokalt og der, hvor generne er størst og virker op til 12 timer. 

Det vigtigste ved alle præparater er, at tage medicinen korrekt og på det rigtige tidspunkt. Da medicinen kan have bivirkninger, bør du tale med din læge, og børn bør diagnosticeres inden opstart af behandling. Ligeledes bør gravide og ammende ikke benytte præparaterne uden lægens anvisning.


Kom din allergi i forkøbet

Hvis du lider af høfeber som følge af pollenallergi, kan du dagligt følge med i pollenmålingerne inde på www.astma-allergi.dk, hvor du gratis kan downloade den Interaktive Pollentals App til din mobiltelefon. Så kan du følge med i dine lokale pollenmålinger, og dermed aktivt sætte ind med behandling før dine symptomer tager over.

Cand. mag. og sygeplejerske Helle Nybye