Køresyge

 

Lider du eller dine børn af køresyge? Det er helt normalt men der er masser af gode råd til hvordan man kan forebygge det.

Undgå at dine børn bliver køresyge i ferien

Sommerferien er lige om hjørnet og dette er for mange familier ensbetydende med køresyge børn. Ferien kan blive mere end almindeligt udfordrende, især hvis turen bliver ødelagt af transportsyge. 

Det er en hyppig lidelse og cirka en fjerdedel af befolkningen lider af transportsyge, en fællesbetegnelse for køresyge, luftsyge og søsyge. Dette behøver ikke, at sætte grænser for, hvor langt man kan rejse, men kræver lidt forberedelse.

 

Se vores populære produkter mod køresyge her

 

 

Hvorfor opstår køresyge?

Det er ikke til at sige præcis hvorfor, nogle børn og voksne er mere berørte end andre, så det bedste man kan gøre som forælder er, at være opmærksom på problemet og holde øje med barnet, inden det ender galt omme på bagsædet.

Køresyge opstår, når hjernen ikke umiddelbart genkender kombinationen af sanseoplevelser og hjernen har ikke lært at kæde kroppens bevægelser sammen, med det vi ser i løbet af en køretur. Hjernen reagerer på, at der er to systemer, der skal koordineres nemlig øjne og det indre øre, hvor balancecentret sidder, og den koordinering er hjernen ikke vant til, så det kan for nogle udløse kvalme og ubehag.

 

Vær opmærksom på de små symptomer

De første symptomer på køresyge er, at dit barn vil føle sig døsigt, derefter opstår kvalmen, barnet kan føle sig svedig og der kan opstå rødme i ansigtet. Efterhånden som køresygen bliver mere fremskreden, vil barnet blive blegt og i sidste ende kaste op. Det vil umiddelbart, føles som en lettelse at have kastet op, men køresygen kan sagtens komme igen, hvis turen fortsætter. Det er normalt at føle sig køresyg et stykke tid efter køreturen er overstået, men det fortager sig normalt i løbet af et par timer.

 

Fem råd til forebyggelse af køresyge

  • Kig op: Når man kører langt og sidder på bagsædet, kan det være en fordel at sidde i midterpositionen, da man her kan se op og ud af forruden. På den måde oplever man en bedre sammenhæng mellem det, man ser, og fornemmelsen af bevægelse. Hvis det er muligt, får man det ofte også bedre ved at sidde på forsædet.
     
  • Genkendelse af bevægelserne: Hvis man skal på en lang køretur, kan man på forhånd lave nogle øvelser der kan forebygge, som for eksempel svingture, kolbøtter og gyngeture, gerne dagligt. På denne måde opøver man hjernen til at genkende bevægelserne.
     
  • Læg dig til at sove: :Det første symptom på køresyge er træthed, så hvis det er muligt, er det klogt at lægge sig og sove, når de første symptomer viser sig.
     
  • Frisk luft: Mange lider, hvis der er for varmt i bilen, så lad dit barn rulle vinduet ned, så der kommer lidt frisk luft ind i bilen. Det kan være en god ide at indlægge pauser i køreturen, hvor alle kommer ud får luft.
     
  • Bevar tilvænningen: Man skal ikke holde for lange pauser, hvis man kan lide ferieformen kør-selv-ferie. Så kør nogle længere ture hver måned, så tilvænningen ikke mistes helt.

 

Forebyggende behandling er den bedste

Det er ikke alle antihistaminer, der virker på transportsyge. En bivirkning ved flere af dem er de samtidig virker sløvende, så derfor er det en dårlig idé at tage antihistaminer, hvis det er dig selv, der kører. Mecindo har flere forebyggende behandlinger, Cyclizin tabletter stopper kvalmen og har en længerevarende effekt. 

Det er fortrukne præparater, da de ikke giver døsighed, så du kan være frisk under rejsen.
Hyoscin på recept har vist sig meget effektivt mod transportsyge, men hvis man tager det som tabletter, virker det kun i kort tid, og det kan være svært at finde den dosis, der virker uden for mange bivirkninger.

Man har derfor fremstillet et plaster, der anbringes på huden bag øret, hvorefter Hyoscin langsomt trænger gennem huden ind i blodet.
Hvis man helt vil undgå at tage medicin findes der akupressur armbånd. SeaBand til børn og voksne er designet til effektivt at kontrollere kvalme forårsaget af køresyge og søsyge. Seaband er et behageligt elastikbånd der sættes om begge håndled.

Det virker ved at sætte pres på Nei Kuan akupressur punktet på hvert håndled og dæmper dermed symptomerne på transportsyge. De er velegnet til børn over 3 år.
SeaBand til voksne er klinisk testet mod kvalme og opkast, uden at forårsage sløvhed eller andre bivirkninger.
 

 

Forbyg med underholdning til turen

Mange vælger at køre om aftenen når børnene er trætte, så de hurtigt falder i søvn under turen, men på længere distancer kan det ikke undgås at skulle køre i dagtimerne.

Da tiden kan være lang, er underholdningen vigtig og mange børns foretrukne valg, er en tablet, hvor de kan spille eller se film på. 

Dette vil ofte ikke være den optimale underholdning i længere tid, hvis man lider af transportsyge, da man mister fornemmelsen med køreturen.
Indlæg pauser hvor man kommer ud af bilen. Lydbøger er et godt alternativ, da det giver mulighed for at følge med i kørslen.

 

 

Vores udvalg af produkter mod køresyge