Vitaminer til børn

Børnevitaminer

I denne kategori findes et udvalg af børnevitaminprodukter udviklet specifikt til børn, som indeholder en række gavnlige vitaminer til børn såvel som probiotiske bakterier som understøtter mange vigtigt funktioner for børn i voksealderen.

Børnevitaminer kommer med en sjov udformning af tabletterne og med tilsat smag for en behagelig indtagelse.

Læs mere Skjul

Kundernes favoritter

Kosttilskud til børn 

Især i vinterperioden kan kosttilskud til børn være relevante, da indtaget af vitaminer fra solen her mindskes gevaldigt.

Som udgangspunkt skal børn ikke have tilskud, lige bortset fra D-vitamin til baby. Men det er ikke svært at forestille sig, at det nogle gange kan være svært at sørge for, at ens barn spiser varieret nok, da mange børn er kræsne og madforskrækkede igennem en periode i deres liv. 

Kosttilskud bør altid kun indtages i anbefalede doseringer samt i samråd med læge eller sundhedsplejerske. 

Varieret mad frem for beriget mad

Raske børn har ikke behov for andre tilskud af vitaminer og mineraler ud over de anbefalede tilskud. Næringsstof behovet bør i stedet dækkes gennem almindelig varieret mad – ligesom voksne. 

Det er velkendt, at vitaminer og mineraler i store mængder ligefrem kan være skadelige. Derfor bør forældre til babyer og små børn være forsigtige med både at give berigede børnemad-produkter, berigede madvarer og/eller kosttilskud, da det derved er vanskeligt at gennemskue, hvor mange vitaminer og mineraler det enkelte barn får. 

Om en industrielt fremstillet madvare er tilsat vitaminer og mineraler kan læses i varedeklarationen. Men har du derimod svært ved at få din guldklump til at spise varieret, kan en multivitaminpille være fordelagtigt. 

Ifølge Sundhedsstyrelsen bør naturlægemidler heller ikke gives til børn under 2 år.

Så længe barnet fra 1 år har en normal appetit og spiser varieret, behøver det, bortset fra tilskud af D-vitamin, ingen andre tilskud for at vokse og fungere tilfredsstillende. Den varierede mad og mælken vil dække behovet for vitaminer og mineraler. 

Børn med lille appetit, børn som spiser ensformigt og børn som er vegetarer, bør dog få en multivitamin-mineral tablet med D-vitamin dagligt, fra de er 1 år gamle. Knus tyggetabletterne indtil barnet er 1 ½ år og i øvrigt kan tygge dem rigtig godt selv – ellers er der risiko for, at barnet kan få vitaminpillen i den gale hals. 

Her på siden har vi også flydende multivitaminer.

Hvilke børnevitaminer skal jeg vælge til mit barn?

D-vitamindråber: 10 mikrogram dagligt fra 2 uger til 2 år.

Børn med mørk hud eller børn, der går tildækket klædt anbefales at fortsætte med D-vitamintilskud hele barndommen - og formentlig hele livet.

Fra barnet er omkring 1 1/2 år - og kan tygge en multivitamintablet, kan man give en en D-vitamintablet/dråber indeholdende 10 mikrogram D-vitamin.

Børn med behov for multivitamintablet kan være småtspisende børn, eller børn der spiser meget ensidigt. 

OBS: Du skal passe på med vitaminpillerne, da de, i for høje mængder, kan være giftige for dit barn. 

Børn mellem 1 og 10 år:

Får dit barn en sund og varieret kost, er der ikke behov for tilskud af vitaminer og mineraler med undtagelse af D-vitamin fra 0-2 år.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke multivitaminpiller til børn over 2 år, da kosten bør dække behovet. Husk, at dit barn skal være mindst 1½ år for at spise tyggevitamintabletter. Du skal ikke give D-dråber, hvis barnet får tyggevitamintabletter.

Hvis dit barn er småtspisende, meget kræsent eller fødevareallergiker kan du rådføre dig med lægen eller sundhedsplejersken om behovet for multivitaminer. 

Du kan altid rådføre dig med sundhedsplejersken, hvis du er i tvivl, om dit barn får nok vitaminer og mineraler.

Bivirkninger og sikkerhed ved kosttilskud til børn

Kosttilskud bør altid kun indtages i anbefalede doseringer. 

Indhold du skal holde øje med:

ADT – anbefalet daglig tilførsel. Det er grænseværdier for, hvad børn kan tåle at få dagligt. Tallene er baseret på, hvad børn samlet bør indtage af næringsstoffer – både gennem deres daglige indtag af mad og indtag af et evt. tilskud. 

Sikkerhedsgrænse – Europæisk er der opsat grænser for, hvad børn kan tåle af forskellige vitaminer og mineraler – grænserne er lavet på baggrund af erfaring med skadelige effekter ved for høje doser. Der er forskellige grænser for børn i alderen 1-3 år, 4-6 år og 7-10 år. 

Maksimumgrænse – Der er i loven fastsat en grænse for indholdet af vitaminer og mineraler i kosttilskud. Dette for at beskytte mod for højt indtag. Grænserne er ens for både børn og voksne. 

Læs mere Skjul