Asiatiske madvarer fra Rømer

Asiatiske madvarer 

Asiatiske køkken refererer til en af flere store regionale køkkener, herunder det østasiatiske, sydøstasiatiske, sydasiatiske, centralasiatiske, og mellemøstlige. Et køkken er en karakteristisk stil af en madlavnings praksis og tradition, som regel bliver forbundet med en bestemt kultur. Asien, er det største og mest folkerige kontinent, og er dermed også hjemsted for mange kulturer, hvoraf mange har deres eget karakteristiske køkken.

Ingredienserne der bruges til at lave asiatiske retter, er fælles for mange kulturer i øst og sydøst regioner af kontinentet. Disse omfatter ris, ingefær, hvidløg, sesamfrø, chili, tørrede løg, soja, og tofu. Stir-frying, dampning, og friturestegning er almindelige tilberedningsmetoder når der bliver kokkeret asiatiske retter.

Mens ris er fælles for de fleste asiatiske køkkener, er forskellige sorter populære i forskellige regioner. Mange af disse sorter kan du finde i de fleste asiatiske markeder eller supermarkeder i dag – ja selv, her på Mecindo. Basmati ris er populært i subkontinentet, hvor Jasmin ris oftest findes på tværs af den sydøstlige del, mens de langkornede ris er populære i Kina og korte fibre i Japan og Korea.

Curry er en fælles ret i det sydlige, vestlige og sydøstlige Asien, men det er ikke så almindeligt i østasiatiske køkkener. Curry retter med oprindelse i Indien og andre sydasiatiske lande har normalt en yoghurt base, mens sydøstlige og østlige karryretter generelt bruger kokosmælk som deres fundament.

Især tre køkkener fra Asien er blevet populære over hele verden. Det er fra de to største lande, Kina og Indien, og så fra Thailand. På en sikker 4. plads kommer det japanske køkken med sin sushi, sukiyaki og tempura.

Hvad er det Thailandske Køkken ?

Med over 6000 retter er det thailandske køkken et af de mest sofistikerede og populære i hele verden i dag. Et køkken, der har tilføjet nye retter og udviklet nye metoder, uden nogensinde at miste de gamle. Ris er stadig det basale i ethvert måltid, og det samme gælder fisk og frugt. De blev indført som en del af måltidet helt tilbage i Sukhothai-perioden i det 13. århundrede. Et par hundrede år senere kom chili, tomater og koriander til, og senere kød, salater og curries. I midten af det 19. århundrede blev det thailandske køkken stadig mere raffineret, og det er den høje grad af forfinelse, der er varemærket for thaimad.

Mens vi andre kan være heldige at ramme een fantastisk smag, når vi blander 10 ting sammen i en chili con carne eller en anden gryderet, så kan man tydeligt tydeligt smage og genkende samtlige 10 ingredienser, der måtte være anvendt i en thai-ret.

Og så er der det æstetiske - udseendet. Næppe noget andet sted i verden kan konkurrere med den måde, thaimad præsenteres på, når det skal være fint. Især de fantasifuldt udskårne grøntsager tager kegler. Blandt de mest populære thailandske retter er Pad Thai (nudler med tørrede rejer m.m.) og Tom Yam Gung (en stærk skaldyrsuppe).

Hvad er det Kinesiske Køkken ?

De hårde perioder med krig eller tørke har lært kineserne at være opfindsomme, når det handler om mad. Ikke meget går til spilde, hverken af dyr eller frugter og grønsager. F.eks. bliver de fleste dele af en and brugt i landets mest berømte ret, "Peking-and". Man kan gnaske lidt and fra et gadekøkken, men skal det gå rigtigt til, så består Peking-and af 12 retter. Tynde skiver af skindet bliver skåret af og viklet ind i tortillaer med blommesovs, agurker og løg, mens andre dele af anden tilberedes på andre måder.

Meget kinesisk mad bliver tilberedt i en wok, hvor det bliver svitset i et par minutter. Det er også et levn fra de hårde tider, hvor der ikke var brændsel nok. Det kan tage timer at tilberede et kinesisk måltid, men selve stegningen er hurtigt overstået. Og fordelen er, at grøntsagerne bevarer de fleste vitaminer, når de ikke bliver overstegt.

Et kinesisk måltid er bygget op, så der er balance mellem fan og ts`ai. Fan er risen, hveden eller en anden kornsort, mens ts`ai er kødet og grøntsagerne.

Det kinesiske køkken deles normalt op i fire store regioner: Det nord- og nordøstlige som i Beijing, det sydlige kantonesiske, der er mindre krydret og mindre olieret end de andre, det sydvestlige køkken Sichuan, der er det stærkeste og mest krydrede, og endelig det østlige, hvor der bliver brugt en font af soyasauce og risvin til at koge i, bl.a. masser af fisk og skaldyr.

Hvad er det Indiske Køkken ?

Mange indere er vegetarer, og det indiske køkken har udviklet hundredvis af spændende vegetarretter. Baseret på bønner, linser og grøntsager, med forskellige saucer og/eller krydderier og chutneys. Indisk mad er også påvirket af arabisk mad, f.eks. traditionen med naan, de flade brød, og med at afslutte et måltid med en dessert.

Nogle indere spiser kød, men primært kylling og fisk. Køer er hellige, og grise er urene. En af de allermest populære indiske retter er tandoori-kylling. Tandoori er navnet på en rund stenovn, der opvarmes af trækul. Maden - ikke kun kylling, men også f.eks. kebab - lægges i ovnen stærkt krydret, og varmen får kødet til at dryppe. Når væsken rammer trækullene, opstår der røg, og den har en aromatisk duft fra krydderierne. Den aroma bliver så igen optaget af kødet.

Indisk mad kan være mere krydret end f.eks. kinesisk og thai, men den store variation gør, at der er noget for alle smagsløg.