Selen

Selen kosttilskud til et sundt immunforsvar.

Selen er et grundstof der findes i kød og især i lever og nyre, samt fisk, skaldyr, mælk, ost og æg, samt visse nødder, især paranødden. Selen bidrager til immunforsvarets normale funktion. Endvidere kan selens antioxidante virkning beskyttelse cellerne mod oxidativt stress.


Viser 1 til 10

Selen

Hvad er selen tilskud?

Hvor vitaminer er molekyler sammensat at et større eller mindre antal atomer forbundet med hinanden er selen et grundstof, det vil sige et enkelt atom.  et er ikke meget, man ved om selens virkning i kroppen, men man har fastslået at stoffet indgår i et enzym, der fremmer nedbrydningen af et affaldsstof kaldet hydrogenperoxid, der dannes, når cellerne danner energi ud fra ilt og næring.  Undersøgelser indikerer, at selen kan virke som antioxidant, der beskytter cellerne mod ødelæggelse. I en stor amerikansk undersøgelse så man for eksempel færre tilfælde af kræft i gruppen, som fik tilskud af selen. Effekten er dog ikke afklaret.

Hvorfor skal du tage selen tilskud?

Forskning har vist, at selen muligvis kan spille en rolle i kræftforebyggelse. En undersøgelse foretaget i USA observerede en lavere andel af kræftforekomst blandt den del af forsøgsdeltagerne som modtog selen, end som ikke gjorde. En ny fransk undersøgelse er kommet frem til lignende konklusioner – den viste et fald i kræftdødelighed på 37% ved dagligt indtag af 100 mikrogram selen såvel som zink, og vitamin C og E. Undersøgelser indikerer endvidere, at selen også kan virke som et antioxidant, der beskytter cellerne mod oxidativt stress. se.

Bivirkninger og sikkerhed ved selen kosttilskud

Overskrid ikke anbefalet dosis. Læs altid inlægssedlen.