Q10/antioxidanter

Læs mere Skjul

Viser 1 til 24

Q10/antioxidanter

Coenzym Q10 er et stof, der er fundet naturligt i kroppen og hjælper med at omdanne fødevarer til energi. Q10 er fundet i næsten hver eneste celle i kroppen, og det er en kraftig antioxidant.

Antioxidanter bekæmpe skadelige partikler i kroppen kaldet frie radikaler, som skader cellemembranerne, manipulere med DNA, og endda forårsage celledød. Forskerne mener, frie radikaler bidrage til aldringsprocessen, samt en række sundhedsproblemer, herunder hjertesygdomme og kræft.

Antioxidanter, såsom Q10, kan neutralisere frie radikaler og kan reducere eller endda hjælpe med at forhindre nogle af de skader, de forårsager. Nogle forskere mener, at Q10 kan hjælpe med hjerte-relaterede lidelser, fordi det kan forbedre energiproduktion i cellerne, forebygge blodprop dannelse, og fungere som en antioxidant.

Anvendelse

Nogle undersøgelser tyder på, at coenzym Q10 kosttilskud, enten selv eller sammen med andre medicinske behandlingsmetoder, kan hjælpe med at forebygge eller behandle følgende lidelser:

Efter hjerteanfald:

En klinisk undersøgelse viste, at mennesker, der tog dagligt Q10 kosttilskud inden for 3 dage på et hjerteanfald var mindre tilbøjelige til at have efterfølgende hjerteanfald og brystsmerter. De var også mindre tilbøjelige til at dø af hjertesygdomme, end dem, der ikke tager kosttilskud. Enhver, der har haft et hjerteanfald, bør tale med deres sundhedspleje udbyder, før du tager nogen urter eller kosttilskud, herunder Q10.

Hjertesvigt:

Der er beviser for, at CoQ10 kan hjælpe med at behandle hjertesvigt, når det kombineres med konventionel medicin. Folk, der har kronisk hjertesvigt hvor hjertet ikke er i stand til at pumpe blodet så godt som det burde måske også have lave niveauer af CoQ10. Hjertesvigt kan forårsage blodet til at samle i dele af kroppen, såsom lungerne og ben. Det kan også forårsage åndenød. Adskillige kliniske undersøgelser tyder på, at CoQ10 kosttilskud hjælpe med at reducere hævelser i benene; reducere væske i lungerne, hvilket gør vejrtrækningen lettere; og øge arbejdskapacitet i mennesker med hjertesvigt. Men ikke alle undersøgelser er positive - nogle finder ingen effekt - så brugen af CoQ10 for hjertesvigt er stadig kontroversielt. CoQ10 bør aldrig bruges alene til behandling af hjertesvigt, og du bør spørge din læge, før du tager det for denne lidelse.

Højt blodtryk:

Adskillige kliniske studier med et lille antal mennesker tyder på, at Q10 kan sænke blodtrykket. Det kan dog tage 4-12 uger for at se nogen forandring. I en analyse, efter gennemgang 12 kliniske studier Forskerne konkluderede, at Q10 har potentiale til at sænke det systoliske blodtryk med op til 17 mm Hg og det diastoliske blodtryk med 10 mm Hg, uden væsentlige bivirkninger. Mere forskning er nødvendig med et større antal mennesker. Forsøg ikke at behandle forhøjet blodtryk selv - besøg din læge for behandling.

Højt kolesteroltal:

Mennesker med højt kolesteroltal tendens til at have lavere niveauer af Q10, så Q10 er blevet foreslået som en behandling for højt kolesteroltal, men hidtil er der ingen beviser for, om det virker eller ej. Der er nogle beviser det kan reducere bivirkningerne fra konventionel behandling med kolesterolsænkende medicin kaldet statiner, der reducerer naturlige indhold af Q10 i kroppen. Tager du Q10 kosttilskud kan bringe niveauet tilbage til normal. Plus, undersøgelser viser, at CoQ10 kan nedsætte muskel smerter forbundet med statin-behandling. Spørg din læge, hvis du er interesseret i at tage CoQ10 med statiner.

Diabetes:

CoQ10 kosttilskud kan forbedre hjerte sundhed og blodsukker og hjælpe med at administrere højt blodtryk hos personer med diabetes. To studier fandt, at 100 mg CoQ10 to gange dagligt forbedrede A1c niveauer, et mål for langsigtet blodsukkerkontrol. Men en anden undersøgelse fandt ingen effekt. Hvis du har diabetes, skal du tale med din læge eller registreret diætist, før du bruger Q10.

Hjerte skader forårsaget af kemoterapi:

Adskillige kliniske studier tyder at Q10 kan hjælpe med at forhindre skader på hjertet forårsaget af visse kemoterapi medicin, adriamycin eller andre athracycline medicin. Flere undersøgelser er nødvendige, dog. Tal med din læge, før du tager nogen urter eller kosttilskud, hvis du er under kemoterapi.

Hjertekirurgi:

Klinisk forskning viser, at indførelsen af Q10 forud for hjertekirurgi, herunder bypass-operation og hjerte transplantation, kan reducere skader forårsaget af frie radikaler, styrke hjerte funktion og sænke forekomsten af uregelmæssig hjerterytme (arytmi) i opsvingsfasen. Du bør ikke tage nogen kosttilskud før operationen, medmindre din læge godkender.

Tandskødsproblemer (paradentose):

Tandkødssygdomme er et fælles problem, der forårsager hævelse, blødning, smerter og rødme af tandkødet. Kliniske undersøgelser viser, at mennesker med gummi sygdom tendens til at have lave niveauer af Q10 i deres tandkød. Enkelte studier med et lille antal mennesker konstateret, at CoQ10 kosttilskud ført til en hurtigere heling og væv reparation, men undersøgelserne var ikke godt designet. Er behov for mere forskning.

Andet

Foreløbige kliniske undersøgelser tyder på, at Q10 kan også:

  • Forbedre immunforsvaret hos mennesker med hiv eller aids
  • Øge sperms bevægelighed, som forbedre mandlige fertilitet
  • Anvendes som en del af behandlingen af Parkinsons sygdom
  • Forbedre øvelse evne i mennesker med angina

Videnskabelige undersøgelser er nødvendige for at se, om Q10 kan være sikkert og effektivt anvendes til disse sundhedsmæssige problemer og behov.